Afbeelding
Hans Matheve

Zeldzame blauwe rotslijster duikt (voor het eerst in 147 jaar) op in Durbuy

5 jan 2024
Categorieën
Natuurbericht
Vogels

Op 4 januari 2024 ontdekte Dries Meskens een mannetje blauwe rotslijster op een rotspartij in Durbuy. Het is pas de tweede keer dat deze soort in ons land wordt waargenomen. De vogel is ook vandaag nog te zien in Durbuy en de kans is groot dat hij er de komende dagen ook nog zal zitten.

Mannetjes blauwe rotslijster zijn dof blauwgrijs, met donkere vleugels. Het is een grote, slanke lijster met een lange snavel en kan eigenlijk met geen enkele andere soort worden verward. De soort broedt normaal in zuidelijk Europa en Noord-Afrika en naar het oosten toe tot in de Kaukasus en Turkije. Blauwe rotslijsters zijn overwegend standvogels en vertonen slechts beperkt trek- en zwerfgedrag. Het is dan ook niet verrassend dat het aantal gevallen in Noordwest-Europa erg beperkt is. De eerste waarneming in ons land dateert van september 1877, toen een exemplaar werd gevangen in een lijsterstrop in Olloy (in de provincie Namen). Ook in Nederland is de soort erg zeldzaam, met slechts drie aanvaarde waarnemingen (in 2003, 2017 en 2021). Voor Belgische vogelaars is de ontdekking van een blauwe rotslijster spectaculair nieuws. Er wordt dan ook verwacht dat de komende dagen heel wat amateur-ornithologen naar Durbuy zullen afzakken om deze extreme zeldzaamheid te kunnen spotten.

De blauwe rotslijster broedt in rotsachtig, steil terrein aan kusten, in ravijnen en op berghellingen met rotsblokken en uitstekende rotsen. In de broedgebieden komt de soort ook voor in steengroeves, op ruïnes, kerken en zelfs op bewoonde gebouwen. De soort nestelt er steeds in spleten of nissen van rotsen en muren. Blauwe rotslijsters zitten vaak op het hoogste punt van een rots om vandaaruit op insecten te jagen.

Afbeelding
vogelkijkers_durbuy_-_dominique_verbelen.jpg

Vogelkijkers in Durbuy (c) Dominique Verbelen

Hoe lang de vogel van Durbuy al aanwezig is en hoe lang die nog zal blijven, is uiteraard niet bekend. De vogel bevindt zich op rotspartijen die sterk lijken op het natuurlijke leefgebied in zuidelijk Europa. Het zou dus perfect kunnen dat Durbuy er voor de komende weken een nieuwe attractie bij heeft. Maar hoe het ook zij: het is en blijft een dwaalgast, een exemplaar dat opduikt op een plaats ver buiten het gebruikelijke verspreidingsgebied, verloren gevlogen, uit koers gewaaid of op zwerftocht. De kans dat dit verdwaalde mannetje hier ook nog een (evenzeer verdwaald) vrouwtje zal vinden en in België zal broeden, is nihil. Maar voor vogelaars is het alvast een knaller om het nieuwe jaar mee op gang te trekken. Wil je weten of de vogel ook de komende dagen nog wordt gezien, dan kan je best www.waarnemingen.be raadplegen.

Tekst: Dominique Verbelen (Natuurpunt Studie)

Foto: Hans Matheve