Contacteer de tuinadviseur
Gratis e-book voor een tuin vol leven
Hoe maak je van jouw tuin een paradijs voor dieren, planten en jezelf? Ga aan de slag met de eenvoudig toe te passen tips in deze prachtig geïllustreerde gids van 52 pagina's.
Waarom is mijn tuin zo belangrijk om de natuur te helpen?
Vlaanderen is één van de meest verstedelijkte regio’s van Europa, en onze natuur staat dan ook steeds meer onder druk. De tuinen die achter dit grauwe en kale landschap verborgen zitten, hebben veel meer te bieden dan we beseffen. Zo beslaan alle Vlaamse tuinen samen maar liefst 9% van de totale oppervlakte. Als we ze natuurvriendelijk inrichten, dan kunnen al die kleine tuintjes samen heel wat dieren en planten van uitsterven redden.
Bovendien blijkt uit onderzoek van de KU Leuven dat onze tuinen tot 900.000 ton koolstof kunnen vasthouden, of toch tenminste als iedereen zich een klein beetje inzet. Groene tuinen vormen dus een belangrijk middel in de strijd tegen de klimaatverandering. En uiteraard is zo’n natuurlijke tuin ook gewoon onwaarschijnlijk leuk, voor jezelf en voor de kinderen. En dus ook voor je omgeving.
Meer informatie: www.mijntuinlab.be
Ik heb enkel een balkon, kan ik daar ook acties ondernemen?
Zeker. Zelfs een balkon kan je omtoveren tot een wonderlijk wilde plek vol echte natuur. Zo is het perfect mogelijk om bessenplantjes in een petfles te planten. Wil je composteren, dan is een wormenbak de perfecte oplossing. En ook een bijenhotel ophangen is perfect mogelijk. Wonderlijk wild, maar dan in het mini.
Hoe herken ik de dieren in mijn tuin?
Heet je de natuur welkom in jouw tuin, dan ben je natuurlijk razend benieuwd naar al die verschillende soorten die er opduiken. Om je te helpen ze te herkennen, hebben we een speciale zoekkaart gemaakt met de meest voorkomende tuinbeestjes. Die zoekkaart vind je in onze ‘Gids voor Wonderlijk Wild in de Tuin’. Ook op de website van Natuurpunt kan je heel wat soorten leren kennen.
Vlinders en vogels in je tuin beloeren is een geweldige belevenis. Mezen, mussen, vinken, koninginnepages of dagpauwoogjes … hou jij ze uit elkaar? Natuurpunt organiseert op vaste tijdstippen een vlinder- en vogeltelling. Alle info vind je op www.vogelweekend.be en www.vlindertelling.be.
Ik heb een gewond dier gevonden in mijn tuin. Wat nu?
In de natuur kunnen dieren gewond raken. Dat is onderdeel van de natuur. Wanneer een wild, gewond dier nog geholpen kan worden, breng je hem best moet zo snel mogelijk naar een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Vind je een dood dier dat op een onnatuurlijke manier gestorven is, dan rapporteer je dit best aan het ANB.
Hoe herken ik de planten in mijn tuin?
Een kleurrijke vlinder, een mooie bloem of een nieuw vogeltje in je tuin: heerlijk om te ontdekken en naar te kijken. Maar hoe weet je welke het is? De gratis beeldherkennings-app ObsIdentify geeft je in 1-2-3 de naam van planten, dieren en paddenstoelen die je voor je lens haalt in je tuin of in de natuur
In je tuin leeft namelijk meer dan je denkt. Zelfs in een klein tuintje kunnen duizenden organismen leven. Behalve de bekende vogels, muizen en kikkers, komen er ook grote aantallen insecten voor. Verschillende wilde planten, vaak aangeduid als ‘onkruid’, vinden een weg naar je tuin, om nog maar te zwijgen over de vele slakken die zich tegoed doen aan de planten. Ook dit is biodiversiteit. Het is dus ook zeker nuttig en leuk om wilde soorten uit de tuin te ontdekken en met één klik door te geven. Je zult verbaasd zijn over wat je tegenkomt.
ObsIdentify is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Via onderstaande QR code kan je ObsIdentify downloaden voor je telefoon. Voor de herkenning van soorten heb je een internetverbinding nodig.
Toch nog een vraag?
Stel ze aan de tuinexperten van Mijn Tuinlab en kenniscentrum tuin+