Haaien en roggen
hondshaai_en_kathaai_zb_3-8_2.jpg

Project HAROkit
In 2015 werd de hondshaai verkozen als vis van het jaar. Dit lokte protest uit van Natuurpunt omdat de hondshaai een bedreigde tweelingbroer heeft. De voorzet voor het project HAROkit was gegeven. Dit project was een samenwerking tussen Natuurpunt, het Vlaams Insituut voor de Zee (VLIZ), het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), de Rederscentrale, Vlaamse visveiling NV en Opleidingsinstituut Mercator. Het werd gefinancieerd met middelen van de Vlaamse overheid, de provincie West-Vlaanderen en het Europese visserijfonds AS4.
Doel van het project was een meer soort-specifieke aanpak voor haaien en roggen te introduceren in de Belgische visserij. Het project was geslaagd. Benieuwd naar de resultaten? Lees ze hier:
- beleidsaanbevelingen
- haaien en roggen herkennen
- haaien en roggen hanteren
- videofilmen over de herkenning van moeilijkere soorten
- informatie over fiches en zoekkaarten
- effect van het gebruik van de zoekkaarten
- het project kwam tot stand met steun van
- alle soortenfiches
Rapport met beleidsaanbevelingen
Waarom is het nodig om de verschillende soorten haaien en roggen apart te bekijken en behandelen?
Hoe kan de Belgische visserijsector helpen om de bedreigde haaien en roggensoorten beter te beschermen?

Haaien en roggen herkennen
Voor een duurzame visserij en correcte aanlandingsgegevens van haaien en roggen, is het essentieel dat deze soorten worden herkend onder de juiste naam, zowel aan boord als in de vismijn en in de ganse verdere visketen.
Sommige soorten haaien en roggen lijken sterk op elkaar. Daardoor worden er vaak fouten gemaakt bij het onderscheiden ervan. Soms is het maar één kenmerk dat verschilt en dat is niet altijd duidelijk te zien, bijvoorbeeld door beschadiging opgelopen in de netten.
Er bestaat ook veel verwarring over de naamgeving van haaien en roggen. Soms worden verscheidene soorten onder een verzamelnaam of met een dialectnaam benoemd. Dialectnamen verschillen van de officiële namen die gebruikt worden in de statistieken en de Europese wetgeving. Eén dialectnaam omvat soms meerdere soorten, bv. de dialectbenaming “wilde rog” kan zowel slaan op Zandrog (Leucoraja circularis), Grootoogrog (Leucoraja naevus), Kleinoogrog (Raja microocellata) en Sterrog (Amblyraja radiata).
Er was nood aan helder identificatiemateriaal voor de herkenning van haaien en roggen, specifiek ontworpen voor de vangstgebieden en omstandigheden van de Vlaamse vissers. Dit werd ontwikkeld door het project HAROkit.
Alle individuele soortenfiches vind je onder aan de webpagina. De zoekkaart (editie april 2016) kan je hier downloaden:

Haaien en roggen hanteren
Haaien en roggen zijn kraakbeenvissen. Ze hebben een andere anatomie dan bv. platvissen zoals Tong en zijn daardoor gevoeliger voor een juiste behandeling.
Tijdens het project bleek dat er aanwijzingen nodig zijn voor het juist hanteren van de soorten. Zowel voor de veiligheid van de vissers als voor de overleving van de teruggooide haaien en roggen.

Bekijk zeker ook deze filmpjes
- Over de herkenning van moeilijk te determineren haaien en roggen
- Enkel info over roggen
- Enkel info over haaien
Voor wie deze filmpjes liever in het West-Vlaams beluistert:
- de volledige versie
- enkel over roggen
- enkel over haaien
Belangrijke informatie over de zoekkaarten en soortfiches
Vrij gebruik, printen en delen van de ID-fiches op hun geheel is toegestaan, maar wees ervan bewust dat onderdelen van de ID-fiches (illustraties of tekst) niet verder kunnen gebruikt worden zonder voorafgaande toestemming door de eigenaars. Voor illustraties, contacteer Marc Dando. Voor tekst, contacteer het Vlaams Instituut voor de Zee.
LEGENDE
Commercieel belang
![]() | ![]() |
Gerichte visserij | Belangrijke bijvangst |
![]() | ![]() |
Bijvangst | Sportvisserij |
Verspreiding
- NO-ATL: Noordoost-Atlantische Oceaan
- MED: Middellandse Zee
- BLK: Zwarte Zee
- EU: Europese wateren (onder bevoegdheid Europese Unie)
Status op de IUCN rode lijst
Betere determinatie dankzij het gebruik van de zoekkaarten en fiches

Het project HAROkit kwam tot stand danzij de steun van
Alle soortenfiches (2015)




























