Het Natuurpuntlabel

Hefboom voor een duurzaam ecologisch beleid in jouw gemeente

Neemt jouw gemeente een duurzaam ecologisch initiatief en wil je hen daarvoor belonen? Of kan je wel iets extra gebruiken om je gemeente te stimuleren om dat ecologisch project eindelijk uit te voeren? Dan is het Natuurpuntlabel misschien wel wat je zoekt.

Wat?

Het Natuurpuntlabel wordt door de lokale of regionale afdeling van Natuurpunt toegekend aan projecten/initiatieven van een gemeente die een gunstige ecologische impact hebben. Die kunnen heel divers zijn: van een bijenhotel over ecologisch bermbeheer tot het opstellen van een groenplan.

Waarom?

Op deze manier kan je de gemeente belonen voor hun projecten met gunstige ecologische impact. Het helpt hen ook om die initiatieven positief aan haar burgers uit te leggen.
Tegelijkertijd is het een stimulans voor het nemen van bijkomende initiatieven. En geeft het de kans om te bewaken dat deze projecten duurzaam worden verdergezet. Het label kan immers ook terug worden ingetrokken indien het project bv. wordt verwaarloosd door de gemeente. Dit is uiteraard een drastische maatregel en gebeurt dus bij voorkeur na overleg met je gemeente.

Hoe?

De lokale Natuurpuntafdeling kan zelfstandig het label toekennen aan duurzame ecologische projecten van de gemeente. De gemeente kan hiertoe zelf een initiatief voor nominatie voorleggen of wordt hiertoe gestimuleerd door de Natuurpuntafdeling.

Na toekenning van het label aan een project, mag de gemeente het embleem gebruiken in alle communicatie over het project. Dat kan in heel diverse vormen: een grote pancarte in de vorm van het embleem, het tonen van het embleem op infobordjes, carthografische toepassingen, …

Criteria?

Voor de toekenning van het label worden volgende criteria bekeken:

  • De realisatie is erop gericht om de biodiversiteit te verhogen.
  • De realisatie moet aangepast zijn aan klimaat en bodem zoals ze voorkomen op die locatie.
  • De aanleg wordt op een milieutechnisch duurzame manier uitgevoerd.
  • De realisatie moet op een duurzame manier worden beheerd.
  • De realisatie moet worden voorzien met een ontwikkeling op lange termijn.
  • De realisatie draagt bij aan het leveren van ecosysteemdiensten.
  • De realisatie moet een minimale bescherming krijgen op lange termijn door opgenomen te worden in goedgekeurd beheerplan of door een beschermde status te krijgen of op een gelijkwaardige wijze.
  • De realisatie is gericht op de bescherming en verdere ontwikkeling van de aanwezige natuurwaarden.
  • De realisatie is zichtbaar voor bewoners en bezoekers en verhoogt het draagvlak voor duurzaam groen.

Voorbeelden

Ecologisch maaibeheer van Stad Antwerpen

In geselecteerde graszones van enkele parken in Antwerpen is de stad overgeschakeld op extensief maaibeheer. Het gras wordt er slechts enkele keren per jaar gemaaid met alle kansen voor de biodiversiteit als gevolg. Deze omschakeling van beheer ontving van de afdeling Natuurpunt Antwerpen Stad het allereerste Natuurpuntlabel in Vlaanderen. De stad pakt er graag mee uit. De afdeling kan het project mee bewaken en heeft zo extra garanties dat het om een duurzaam project gaat.

Project Toekomstbomen in Antwerpen

Oa de toekenning van het Natuurpuntlabel voor hun ecologisch maaibeheer stimuleerde de stad Antwerpen om samen met de afdeling het concept toekomstbomen uit te werken. Een Toekomstboom is een boom in een straat waarvoor de stad en haar districten in de ondergrond investeren zodat hij oud kan worden. Opnieuw met alle ecologische voordelen van dien. Al deze Toekomstbomen zijn te vinden op een onlinekaart en ook in de omgeving van de bomen wordt het natuurpuntlabel geplaatst.
Het label geeft ook hier heel wat zichtbaarheid aan dit ecologisch project. De afdeling is blijvend betrokken bij het project zodat de Toekomstbomen ook daadwerkelijk een mooie toekomst hebben in Antwerpen.

Meer info over het project Toekomstbomen in Antwerpen >>

Aan de slag

Het Natuurpuntlabel kan de hefboom zijn om je gemeente te stimuleren en waarderen om duurzame ecologische projecten op te zetten. Als lokale afdeling kan je hier volledig zelfstandig mee aan de slag. Het is jouw afdeling die zelf bepaalt of een project van je gemeente al dan niet in aanmerking komt voor het label. Succes.

 

Icon
Icoon - Wist je dat

Vragen?

Neem contact op met je Verenigingscoach.