Elzendaalbos stapsteen voor vliegend hert

Vlaams-Brabant
Afbeelding
Vliegend hert
Al Vrezec
Soort
Natuurherstel
Looptijd
Actief
Werking
Natuurbeheer

Bossen als stapsteen voor vliegend hert

Natuurpunt werkt samen met het Agentschap Natuur en Bos en Agentschap Binnenlands Bestuur aan natuurherstel in de Vlaamse rand rond Brussel om zo vorm te geven aan het Nationaal Park “Brabantse Wouden”. In de omgeving van het Twaalfapostelenbos in Vossem (Tervuren) richtten we twee percelen in in functie van een natuurlijke bosstructuur. Beide percelen zijn ecologische stapstenen en vormen een verbinding tussen de natuurgebieden Twaalfapostelenbos en Plateau van Duisburg. Het project kadert ook in het Vlaams Strategisch Gebied Brussel. De betrokken percelen kunnen bovendien een rol spelen in de uitwerking van het plan “Vliegend Hert” door het creëren van bijkomend leefgebied.

In het Twaalfapostelenbos en het Plateau van Duisburg maakt Natuurpunt reeds jaren werk van nieuw toegankelijk groen in de Vlaamse, groene rand. Met dit project werd een trage weg heropend en realiseerden we enkele waardevolle stukjes groen.

Van oude serres naar inheems bos

Op het ene perceel werden restanten van een voormalige serre-infrastructuur verwijderd. Bouwpuin, betonnen platen en een niet-functionele omheining werden afgevoerd en voormalige waterputten vol stortmateriaal werden verwijderd. Het terrein is nu klaar om spontaan te verbossen. Dit proces wordt begeleid zodat de verbossing gebeurt door inheemse en streekeigen soorten.

Op een tweede perceel werd een sparrenbestand, dat zwaar was aangetast door de letterzetter, gekapt. Dit wordt nu met behulp van jeugdbewegingen beplant met inheems loofhout. Het bebossen van dit perceel is een eerste realisatie van een grotere visie waarbij Natuurpunt streeft naar een verdere bebossing van de omliggende gronden en zo een robuuste boskern te ontwikkelen.

Afbeelding
Elzendaalbos

Bijkomend leefgebied voor vliegend hert

Het beheer de volgende tientallen jaren zal voornamelijk bestaan uit het creëren en in stand houden van een geleidelijk overgaande mantel-zoomvegetatie aan de bosranden. De randen van het bos zullen dus geregeld afgezaagd worden zodat de struiken terug kunnen opschieten, en de overgang tussen de akkers en het bos geleidelijk verloopt. Zulke overgangsvegetaties zijn bijzonder waardevol voor tal van ongewervelden, waaronder het vliegend hert. Het vliegend hert komt in de eerste plaats voor in eikenbossen en geldt als een typische bewoner van oude, nauwelijks door mensen beroerde loofbossen. De aanwezigheid van voldoende dood hout is belangrijk voor de ontwikkeling van en als voedsel voor de larven.

Afbeelding
Engerling - larve vliegend hert
Een engerling; larve van het vliegend hert

Het vliegend hert is te vinden in het bos zelf, langs bosranden of op open plekken in het bos. De kever kan echter ook worden aangetroffen in sterk door de mens aangepaste landschappen zoals houtwallen, parken, boomgaarden en tuinen. De larven duiken soms op in tuinen in bielzen en in verzonken schuttingpalen. Meestal dienen eiken als voedsel voor de larve, maar ze kunnen ook aangetroffen worden in beuk, iep of linde.

Om het gebied toegankelijk te maken voor zachte recreatie werd een oude buurtweg opgewaardeerd. De ingerichte percelen zijn hierin een belangrijk verbindingselement. Hier werden een zitbank en een infobord aangebracht. Bij het uitstippelen van deze wandelwegen werkten we samen met de gemeente Tervuren.

Natuur in het hart

‘t Klopt toch niet dat de natuur uit grote delen van ons leven en ons landschap is verdwenen? Om de biodiversiteits-, de klimaat- en de gezondheidscrisis het hoofd te bieden, moeten we de natuur herstellen. Niet alleen in de natuurgebieden maar ook daarbuiten. Natuurpunt gaat voor meer en betere natuur, overal in Vlaanderen. Klopt jouw hart ook voor de natuur? Teken hier het Natuurmanifest!

Afbeelding
logo's partners natuurherstel Elzendaalbos
NP