Natuurherstel in Molse Nete

Antwerpen
Soort
Natuurherstel
Werking
Natuurbeheer

2022 Natuurherstel in Molse Nete

Leefgebied voor Belgische driekleur in het kader van de instandhoudingsdoelstellingen in Vlaanderen

In 2019 vroeg Natuurpunt een Investeringssubsidie Natuur aan bij het Agentschap voor Natuur en Bos om een bestaand begrazingsraster uit te breiden en te voorzien van een vangkraal en een klappoortje.
In dit begrazingsblok wordt via begrazing met runderen gestreefd naar ruigtevegetaties (rbbhf en 6430). Vanwege de natte aard van de vallei worden er maar weinig dieren ingezet en wordt er in het najaar en de winter niet begraasd. Het graasgedrag van de runderen zorgt voor een rijke structuur in het grasland. Die structuur komt de moerassprinkhaan, een soort die de Belgische driekleur op z'n achterpoten draagt, ten goede. Dankzij de plaatsing van het extra stuk raster en de vangkraal kunnen de runderen op een veilige manier van en naar het gebied worden gebracht.

Afbeelding
moerassprinkhaan_kevin-feytons
Kevin Feytons

De lokale Natuurpuntvrijwilligers houden de toestand van de dieren en het terrein in de gaten. Dat is vanaf heden gemakkelijker met de plaatsing van het klappoortje.
Voor de totale projectkost werd een Investeringssubsidie Natuur van 90% toegekend.
Robuustere natuurkernen zijn niet enkel van groot belang voor fauna en flora. Ze laten ook een optimaal gestuurde recreatie toe die een grote meerwaarde betekent voor de bezoeker van De Molse Nete dat deel uitmaakt van Natuurpark Grote Netewoud.

2021 Herstel alluviale bossen

In 2019 vroeg Natuurpunt een Projectsubsidie Natuur aan bij het Agentschap voor Natuur en Bos om voormalige recreatiesites om te vormen tot broekbos (91E0) met overgangen naar wilgenstruweel (rbbsf), rietland (rbbmr) en van nature voedselrijke plassen (3150).

In de vallei van de Molse Nete werden in de jaren 1960 en 1970 talloze weekendvijvers gegraven in natte hooilanden die niet geschikt waren voor gemoderniseerde landbouw. Deze vijvers zorgen niet enkel voor een verstoord reliëf dat het water bufferend vermogen van de vallei aantast. Ze gaan vaak ook vergezeld van koterij, ongezuiverd sanitair water, allerlei afval, tuinaanplanten, onnatuurlijke barrières (hekwerk, afsluitingen) en invasieve (water)exoten.

Waar koterijen, afsluitingen en aanplanten aanwezig waren werden deze eerst verwijderd. Vervolgens werden aanwezige vissen afgevangen. Nadien kon het reliëf van het terrein hersteld worden. Daartoe werden de kunstmatige dijken, destijds aangelegd met de grond die bij het graven van de vijvers vrij kwam, weer tot op het oorspronkelijke maaiveld afgegraven. Met de vrijgekomen grond en stronken werd de vijver gedempt. Door de ingreep zal de aanwezige kwel, verlost van een regenwaterlens, aan invloed winnen op de site. De gedempte vijver mag via spontane successie en verlanding spontaan evolueren naar elzenbroekbos (91E0) met overgangen naar wilgen- en rietstruweel (rbbsf en rbbmr). Op een vijverloze site werd in het verleden opgevoerde grond verwijderd zodat het oude maaiveld werd hersteld. Een spoedige kolonisatie van typische plantensoorten valt te verwachten vanuit aanliggende elzenbroekbossen. De vallei van de Molse Nete bevat al enkele mooie kernen broekbos, zij het eerder versnipperd. Op één site blijven de relicten van oude turfputten bewaard als open water (3150). De uitbreiding van deze habitats met Deze Investeringssubsidie Natuur draagt bij tot een uitbreiding van deze kernen met ca 2,44 ha draagt bij tot een robuuster valleilandschap met alluviale bossen en van nature voedselrijke wateren dat voorzien is in de instandhoudingsdoelen voor het gebied. De ingrepen moeten leefgebied creëren voor doelsoorten als zwarte specht, wespendief, blauwborst, ijsvogel, meervleermuis, laatvlieger, ruige- gewone- en kleine dwergvleermuis, kleine ijsvogelvlinder en Europese bever.

Afbeelding
 Preview Name vilda_112418_zingende_blauwborst_yves_adams_a8_40474
Yves Adams

Voor de totale projectkost werd een Projectsubsidie Natuur van 90% toegekend. De overige 10% werd gefinancierd door de Europese Commissie via het lopende LIFE+ Grote Netewoud, wilde natuur op mensenmaat (1/9/2013-31/12/2021). https://www.natuurpunt.be/pagina/nieuws-over-life-grote-netewoud

Door de werken zal zich 2,44 ha mesotroof broekbos (91E0) met overgangen naar wilgenstruweel (rbbsf), rietvegetaties (rbbmr) en van nature voedselrijke wateren (3150) kunnen ontwikkelen.

Robuustere natuurkernen zijn niet enkel van groot belang voor fauna en flora. Ze laten ook een optimaal gestuurde recreatie toe die een grote meerwaarde betekent voor de bezoeker van de Molse Nete.

2021 Van voormalige recreatievijver naar broekbos 

In 2017 en 2018 vroeg Natuurpunt een Investeringssubsidie en Projectsubsidie Natuur aan bij het Agentschap voor Natuur en Bos om een voormalige recreatievijver om te vormen tot broekbos en een andere recreatievijvers, ontstaan door aanpassing van een oude turfput in ere te herstellen.

In het deelgebied Selguis van de Molse Nete, en bij uitbreiding de ganse vallei van de Grote Nete, werden in de jaren 1960 en 1970 talloze weekendvijvers gegraven in natte hooilanden die niet geschikt waren voor gemoderniseerde landbouw. Ook oude turfputten werden tot recreatiesites ogevormd door ze wat dieper uit te graven, de oevers te beschoeiien en op te hogen en er allerhande tuinaanplanten en koterij aan te brengen.

Deze vijvers zorgen niet enkel voor een verstoord reliëf dat het water bufferend vermogen van de vallei aantast. Ze gaan vaak ook vergezeld van koterij, ongezuiverd sanitair water, allerlei afval, tuinaanplanten, onnatuurlijke barrières (hekwerk, afsluitingen) en invasieve (water)exoten.

Natuurpunt verwijderde in een eerste fase de koterijen en afsluitingen. Vervolgens werden de vijvers leeggepompt en werden aanwezige vissen afgevangen. Nadien werden de beplantingen verwijderd en werd het reliëf van het terrein hersteld. Daartoe werden de kunstmatige dijken en ophogingen, destijds aangelegd met de grond die bij het graven van de vijvers vrij kwam, weer tot op het oorspronkelijke maaiveld afgegraven. Voor het broekbosherstel werd met de vrijgekomen grond en stronken de vijver gedempt. Door de ingreep zal de aanwezige kwel, verlost van een regenwaterlens, aan invloed winnen op de site. De gedempte vijver mag spontaan evolueren naar elzenbroekbos (habitat 91E0). Een spoedige kolonisatie van typische plantensoorten valt te verwachten vanuit aanliggende elzenbroekbossen. Voor het herstel van open water kreeg de oever een meer natuurlijk profiel en werden de stronken gefreesd om de oevers maaibaar te maken. Op die manier wordt een geleidelijke overgang tussen water- en landhabitat verzekerd en wordt beschaduwing tot een minimum beperkt. De Molse Nete bevat al enkele mooie kernen broekbos en ook van nature eutrofe plassen en ruigtes. Deze Investeringssubsidie Natuur draagt bij tot een uitbreiding van deze habitattypes in het gebied. Deze uitbreiding draagt bij tot een robuuster valleilandschap met alluviale bossen dat voorzien is in de instandhoudingsdoelen voor het gebied.

Robuustere natuurkernen zijn niet enkel van groot belang voor fauna en flora. Ze laten ook een optimaal gestuurde recreatie toe die een grote meerwaarde betekent voor de bezoeker van het Molse Nete..

Bezoekersinfo

Praktische info en wandelkaartjes vind je hier