Image
Ree bok - Elwin van der Kolk

Ree

Roe deer
Capreolus capreolus
Hertachtigen (Cervidae)

Het ree is een middelgroot hoefdier met een rood- grijsbruine vacht. Het heeft opvallend grote oren, grote ogen, een zwarte neus en een witte kin. Mannelijke reeën dragen een eenvoudig gewei.

Grootte
95 - 140 cm - Schouderhoogte: 60-75 cm
Gewicht
20 - 35 kg
Favoriete maaltijd

knoppen, jonge twijgen en jonge bladeren van de planten

Burgerlijke staat

Solitair

Status
Algemeen
Woonplaats

bos en struweel

Karakter

Schuw

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de ree?

  • opvallend grote oren en grote ogen
  • spitse snuit met zwarte neus, witte kin
  • geen staart
  • Mannetjes hebben een eenvoudig gewei, meestal twee tot drie punten, ongeveer 25 cm
  • zomervacht: zandgeel tot roodbruin; wintervacht: grijsbruin tot zwart

Het Europese ree is een middelgroot hoefdier met een rood- grijsbruine vacht. Het heeft opvallend grote oren, grote ogen, een zwarte neus en een witte kin. Mannelijke reeën dragen een eenvoudig gewei. De jongen hebben witte vlekken op een rij op hun rug en flanken.

De zomervacht is vosrood en wisselt in september-oktober naar een grijsbruine wintervacht. Gedurende de wintermaanden hebben de reegeiten een schortje, een witgrijze haarpluk op het achterwerk die lijkt op een staart. Reeën hebben echter, in tegenstelling tot andere hertachtigen, geen staart. 

Ree bok - Elwin van der Kolk
Ree - Elwin van der Kolk
Ree - Elwin van der Kolk
Ree - Elwin van der Kolk
Audio file
Beluister hier

Hoe leeft de ree?

Wat eet de ree?

De ree is geen grazer zoals een hert, maar een knabbelaar. Het ree eet voornamelijk plantaardig voedsel. Hij eet vooral bladeren, twijgen en scheuten van struiken en bomen. Ook vruchten (bramen, bessen), kruiden, grassen en landbouwgewassen (bieten, granen en krop gewassen) eet hij graag. Reeën vullen hun voedsel seizoensgebonden aan: in de lente jonge blaadjes; in de herfst eikels, paddenstoelen en noten en in de winter twijgen en knoppen. Reeën eten enkel de meest voedzame delen van de plant. Het ree is een herkauwer; dit wil zeggen dat hij nogmaals op het eten kauwt nadat het in de maag is geweest. Hiervoor rust hij regelmatig op beschutte plekken.

 

Afbeelding
Ree - reebok in veld - Wim Dirckx
Wim Dirckx
Afbeelding
Ree - Reegeit in gras - Wim Dirckx
Wim Dirckx

Hoe plant de ree zich voort?

De paringstijd (bronsttijd) valt bij reeën tussen half juli en half augustus. Bronstige vrouwtjes (geiten) scheiden geurstoffen (feromonen) uit en maken een piepend, klagend geluid (‘fiepen’). Mannetjes (bokken) worden hierdoor aangetrokken. Er volgt een wilde achtervolging tot het vrouwtje paringsbereid is. De jongen (kitsen) worden eind mei- begin juni geworpen. Meestal 1 - 3 jongen per geit. 
De jongen hebben een bruine vacht met rijen witte vlekken over de rug en flanken. Na zes weken vervagen de vlekken en in oktober verdwijnen ze. De jongen blijven bij de moeder tot de volgende worp. Daarna worden ze weggejaagd en moeten ze een eigen territorium zoeken. Dit territorium kan soms overlappen met dat van de moeder.

Reeën leven meestal alleen. In de winter worden sprongen gevormd: een groepje bestaande uit één of enkele nauw verwante geiten met hun nakomelingen en eventueel één bok. In de lente en de zomer hebben zowel de bokken als de geiten een eigen territorium. De territoria van de bokken overlappen niet, die van de oudere geiten overlappen soms met het territorium van hun dochters. In de winter zijn reeën minder territoriaal omdat ze dan soms hun territorium moeten verlaten om te zoeken naar voedsel.

 

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De reebok heeft een eenvoudig gewei, meestal 2- 3 punten. In de winter groeit het gewei onder een basthuid. Deze wordt afgeschuurd tussen maart en juni. Tussen oktober en januari wordt het gewei afgeworpen.
  • De witte vlek op het achterwerk van het ree noemt een spiegel. De spiegel heeft een andere vorm bij mannetjes en vrouwtjes. Bij de reebokken is de spiegel niervormig. De geiten hebben een hartvormige spiegel door de aanwezigheid van een ‘schortje’. Dit is een wit haarbosje dat tussen de achterpoten naar achteren steekt. Het lijkt op een staart maar is het niet. Bij gevaar wordt de spiegel groter. Daarmee waarschuwen de reeën elkaar en kunnen ze elkaar makkelijk volgen bij het wegvluchten.
  • Reeën kennen een verlengde draagtijd (verlate implantatie in de baarmoeder) om te voorkomen dat de jongen in de winter geboren worden. Na de bevruchting wordt de ontwikkeling van het embryo voor 18 weken tijdelijk gestopt. Vanaf half december ontwikkelt het embryo zich verder. De jongen worden dan geboren eind mei- begin juni.

Waar vind je de ree?

Reeën leven in bosachtige gebieden met open plekken en aangrenzende velden. In de schemering en ochtenduren wagen zij zich op open terrein om voedsel te zoeken en te grazen. Om te rusten en te herkauwen trekken ze zich terug in de beschutting. In Vlaanderen komen reeën ook meer voor in open landbouwgebieden door hun groeiend aantal. Deze reeën gebruiken dan houtwallen, rietkragen en greppels als beschutting.

In de bossen van de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant komen reeën in grote aantallen voor. Ook in het zuiden van de provincie West- Vlaanderen en in het zuiden en oosten van de provincie Oost- Vlaanderen worden meer en meer reeën gezien.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

De ree is een schuw dier en voornamelijk in de vroege morgen en late avond actief. In de zomer betekent dit dat we het dier in de schemering kunnen zien. Van september tot april zijn de dieren daardoor voornamelijk 's nachts actief. Dan komt hij uit zijn beschutte plek om te foerageren. Zoek dan de overgangen tussen bos en weiland af met een verrekijker. Zo heb je de meeste kans om een ree te zien. Overdag verschuilt hij zich om te rusten en te herkauwen. Toch kan je in een rustige omgeving ook overdag reeën zien.

Natuurgebieden

Alle natuurgebieden

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de ree

Wat kan jij doen?

Reeën doen het goed in de natuur. Loslopende honden en wandelaars kunnen reeën en hun jongen verstoren door hun geur, hen wegjagen of zelfs doden. Blijf daarom op de wandelpaden en hou je hond aan de leiband. Raak nooit de jongen van reeën aan, als je ze een beetje verscholen ziet liggen. Dit kan ervoor zorgen dat de moeder haar jongen verstoot. Ze lijken achtergelaten, maar zijn het niet! De reegeit komt haar jongen op geregelde tijdstippen zogen. Tussen de voedingen door liggen de jongen verscholen in hun schuilplek aan de bosrand, in een graanveld of in een weiland met hoog gras. Aangepast maaien kan slachtoffers voorkomen.

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus