Charter voor biodiversiteit

Wat is het charter?

Heel wat individuen, verenigingen en gemeenten zetten zich in voor lokale biodiversiteit. Nestkastjes ophangen, poelen graven, een dagje werken in een natuurgebied of wegbermen ecologisch beheren. Deze acties zijn veel meer dan een druppel op een hete plaat. Maar het is belangrijk dat we de acties kaderen in een integrale visie.

Het Charter voor Biodiversiteit vormt hiervoor het middel bij uitstek. Het is een instrument om meer aandacht voor biodiversiteit te vragen in jouw gemeente. Het is een engagement tussen de lokale natuurvereniging en haar bestuur. Samen stellen ze een actieplan op, gericht op de bescherming en behoud van soorten en gebieden in de buurt. Zo kunnen we elk jaar enkele concrete zaken realiseren en wordt biodiversiteit als werkthema opgenomen in de beleidsprogramma’s.

Waarom een charter?

Doelstellingen

  • Biodiversiteit verhogen door middel van concrete acties
  • Natuur voor Iedereen: werken aan draagvlak voor natuur in de gemeente
  • Actieve betrokkenheid van burgers, (buurt)verenigingen, stadsdiensten, ... stimuleren
  • Opportuniteit voor participatief (milieu)beleid en buurtverfraaiing.

Citaten uit de praktijk

Natuurpunt Westland • Rudy Claeys, voorzitter

“De meerwaarde van zo’n concreet actieplan is binnen onze streek vooral de directe verbetering van de biotopen ook buiten de beschermde natuurgebieden. Wij beschikken niet over grote natuurreservaten, wel over waardevolle parkgebieden en publieke wandeldomeinen. Via dergelijk actieplan proberen we ook daar de aanwezige populaties kwetsbare soorten te laten toenemen en nieuwe soorten voor het gebied aan te trekken. Bovendien krijgt onze regio daardoor een mooier uitzicht met veel meer groen wat voor toeristen en wandelaars, fietsers en andere gebruikers van de open ruimte een troef is. Die recreanten gebruiken ook de accommodaties en de horeca in de omgeving, wat economisch ook heel belangrijk is. Een win-winsituatie voor diverse belangen dus, en dat zien de beleidsmensen graag!”
 

Gemeente Linter • www.linter.be

Luc Veldhaens werkt al 10 jaar als milieuambtenaar voor de gemeente Linter. "Het thema ‘natuur en biodiversiteit’ komt met het charter extra in de aandacht en zo wordt er meer tijd vrijgemaakt voor concrete acties. Voor de uitvoering kan hij rekenen op ondersteuning van Natuurpunt Linter. Een milieuambtenaar is, volgens Luc, een sleutelfiguur tussen de natuurvereniging(en) en de gemeente. Met de nodige (terrein)kennis en enthousiasme kan deze persoon een katalysator zijn voor een sterk biodiversiteitsbeleid.”

Het charter is onderverdeeld in vier actiedomeinen. Voor elk van deze domeinen onderneemt de gemeente minstens 2 biodiversiteitacties:

  • Gebiedsgericht: financiële middelen voor de aankoop van natuur, specifiek beheer van gemeentelijke gronden, actualisering van het GNOP, bermbeheerplan, …
  • Soortgericht: acties rond een lokale (koester-)soort: van de Tiense rugstreeppad en de Bierbeekse veldleeuwerik tot de Kortrijkse zwaluwen en steenuilen, …
  • Natuur dicht in de buurt: speelbos, haagplantactie, specifiek parkbeheer, …
  • Natuur voor iedereen: sensibilisatie en communicatie over (lokale) natuur via gemeentelijke infokanalen.

Ook goesting om biodiversiteit in je lokaal natuurbeleid te proppen? Surf dan vliegensvlug naar www.natuurpunt.be/het-groene-dorp voor heel wat (bio)diverse voorbeeldacties en ondersteuning!

Icon
Icoon - Wist je dat

Vragen?

Neem contact op met je Verenigingscoach.