Programmatische Aanpak Stikstof

Van stikstofoverschot tot biodiversiteitsverlies

Vlaanderen heeft een stikstofoverschot. En daar lijdt de natuur onder.

Jos Ramaekers geeft meer uitleg in een lezing voor het Provinciaal Natuurcentrum in Limburg. Hij vertelt over het probleem, de gevolgen ervan voor de biodiversiteit en mogelijke oplossingen.

Bekijk de lezing

Wat is PAS?

Met de uitwerking van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) wil de Vlaamse overheid natuurbehoud en -herstel verzoenen met economische ontwikkeling. De PAS beoogt bij te dragen aan de realisatie van de IHD door de uitstoot van stikstof terug te dringen. Dat doel wordt echter niet bereikt. 

PAS omvat alle belangrijke sectoren (landbouw, industrie, verkeer) en verdeelt de vooropgestelde stikstofreductie over deze sectoren. Daarvoor heeft het beleid drie pijlers.

  • Algemene uitstootbeperkingen voor transport, industrie, energie, handel, diensten, huishoudens en landbouw.

  • Uitstootbeperkingen voor bedrijven die door hun ligging nabij een Speciale Beschermingszone (SBZ) een hoge impact hebben. Daarom kregen landbouwbedrijven een kleurcode: rood, oranje of groen.

  • Natuurherstelmaatregelen. Voorbeelden hiervan zijn het verwijderen van de stikstofrijke bovenlaag (plaggen), maaien, bekalken en vernatting. De PAS-gebiedsanalyses (INBO) bevatten interessante aanbevelingen voor herstel.

Als vrijwilliger kan je op verschillende manieren in aanraking komen met de PAS: via de gemeentelijke milieuraad, op de overlegplatforms, via contacten met lokale boeren of in het kader van vergunningen. Bij de downloads vind je documenten die de PAS verder toelichten.

Interessant is onder meer het arrest Lavrijsen, omdat de Raad van State hier stelt dat de passende beoordeling niet uitsluitend mag focussen op de effecten van één activiteit, in dit geval een geplande co-vergistingsinstallatie. De aanvrager dient namelijk ook rekening te houden met de impact van zijn bemestingsactiviteiten. Het arrest houdt daarom een zeer belangrijk precedent in! 

Voor algemene informatie over de PAS kan je terecht op de website van Natuurpunt, bij het PAS dossier.

Natuurpunt lanceert stikstofcampagne

Stikstof is een groot en te weinig erkend probleem voor alle natuur in Vlaanderen. Natuurpunt pleit mee voor een vergaand maatregelenpakket die het probleem aan de bron aanpakt. Een beslissing staat eind dit jaar op de politieke agenda.

Daarom lanceren we de stikstof-campagne om enerzijds de gevolgen voor natuur meer zichtbaar te maken aan het brede publiek en de politiek, en anderzijds al onze afdelingen op te roepen onze beleidsboodschap voor de politiek te steunen.

Dossier Stikstof

 

Afbeelding
Dossier Stikstof Natuurpunt
NP

Wat kan jij doen?

  1. Plaats voor eind november 2021 een stikstofbord in/aan de rand van je natuurgebied (op een plaats waar veel volk passeert)
  2. Plaats een stikstof-artikel in je eigen tijdschrift/nieuwsbrief/website
  3. Reageer mee via sociale media (Twitter en Facebook). Gebruik #laatdenatuurnietstikken 
  4. Geef je input tijdens het openbare onderzoek over de verschillende stikstof-scenario’s (data en verdere info volgt wanneer bekend)
Icon
Icoon - Wist je dat

Vragen?

Neem contact op met onze Beleidsmedewerkers.