Wijgmaalbroek amfibieënpoel

Natuurpunt Leuven

Natuurpunt Leuven is een groep vrijwilligers die de natuur in het Leuvense willen beschermen en waar mogelijk uitbreiden.

Wij zijn actief op het grondgebied ‘groot Leuven’ (Leuven, Heverlee, Wijgmaal, Kessel-Lo en Wilsele), goed voor meer dan 2500 leden, bijna 30ha natuurgebied en een steeds grotere groep enthousiaste vrijwilligers. Natuurpunt Leuven behoort tot de regionale vereniging Natuurpunt Oost-Brabant.

Op 21/2 hadden we onze startvergadering voor 2021, online wegens de Coronamaatregelen. De presentatie van deze startdag vind je op de volgende pagina.

Schrijf in op de nieuwsbrief van Natuurpunt Leuven

Op deze pagina's vind je alle informatie van en over onze afdeling. Gebruik de menustructuur om te navigeren of ga naar de site map voor een volledig overzicht.

Waarom lid worden?

• Bescherm de natuur
  • Ontvang jouw wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

24 maart 2021
Verenigingsnieuws

Wordt Vlaanderen de Kalahari van Europa?

Iedereen die de Pano-reportage Droog Vlaanderen van woensdag 10 maart heeft gezien over de verdroging, is waarschijnlijk steil achterovergevallen. Voor zover je hiervan nog niet op de hoogte was, althans voor Oost-Brabant, dankzij het puike artikel in Natuur & Landschap. Beide reportages behandelden hetzelfde, maar vanuit een andere invalshoek. Ere wie ere toekomt, de stad Leuven blijft niet bij de pakken zitten en is reeds begonnen met concrete zaken zoals ontharding, evenwel tot nu toe nog bescheiden. Daarnaast is er nog WIRBO (Water In, Rond, Boven en Onder Leuven), een initiatief waar bedrijven, overheden, agentschappen en verenigingen bij werden gevraagd, waaronder ook Natuurpunt. Interesse om mee je schouders te zetten onder dit belangrijke project?

24 maart 2021

Winterwatervogeltelling

Jaarlijks duiden verschillende signalen erop dat het najaar in aantocht is. Zo zijn er, onvermijdelijk, de vallende bladeren, het korten van de dagen, de reclame voor de sint, cava en kerst, glühwein en, even onvermijdelijk, de oproep om van oktober tot maart onze vijvers op te zoeken en maandelijks de stand van zaken op te maken over welke watervogels op deze vijvers te zien zijn. Dit laatste gebeurt in het kader van een reusachtig Citizen Science project over heel Europa.

26 februari 2021

Kasteeldomeinen Heiberg, De Bron en Heuvelhof vragen onze aandacht

De stad Leuven is eigenaar van de kasteeldomeinen Heuvelhof, De Bron en Heiberg, alle in Kessel-Lo. De stad wil deze drie kastelen echter een nieuwe bestemming geven, terwijl de kasteeldomeinen publiek toegankelijk zouden blijven. Natuurpunt Leuven meent dat een herbestemming van deze kastelen met de nodige omzichtigheid moet gebeuren, en geen negatieve impact mag hebben op de ecologisch zeer waardevolle kasteeldomeinen. Lees hier meer over het project en waar Natuurpunt Leuven de aandacht op vestigt, alsook waarom kasteeldomein Heiberg zo waardevol is.