Wijgmaalbroek amfibieënpoel

Natuurpunt Leuven

Natuurpunt Leuven is een groep vrijwilligers die de natuur in het Leuvense willen beschermen en waar mogelijk uitbreiden.

Wij zijn actief op het grondgebied ‘groot Leuven’ (Leuven, Heverlee, Wijgmaal, Kessel-Lo en Wilsele), goed voor meer dan 2500 leden, bijna 30ha natuurgebied en een steeds grotere groep enthousiaste vrijwilligers. Natuurpunt Leuven behoort tot de regionale vereniging Natuurpunt Oost-Brabant.

Op 21/2 hadden we onze startvergadering voor 2021, online wegens de Coronamaatregelen. De presentatie van deze startdag vind je op de volgende pagina.

Schrijf in op de nieuwsbrief van Natuurpunt Leuven

Op deze pagina's vind je alle informatie van en over onze afdeling. Gebruik de menustructuur om te navigeren of ga naar de site map voor een volledig overzicht.

Waarom lid worden?

• Bescherm de natuur
  • Ontvang jouw wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

26 februari 2021

Kasteeldomeinen Heiberg, De Bron en Heuvelhof vragen onze aandacht

De stad Leuven is eigenaar van de kasteeldomeinen Heuvelhof, De Bron en Heiberg, alle in Kessel-Lo. De stad wil deze drie kastelen echter een nieuwe bestemming geven, terwijl de kasteeldomeinen publiek toegankelijk zouden blijven. Natuurpunt Leuven meent dat een herbestemming van deze kastelen met de nodige omzichtigheid moet gebeuren, en geen negatieve impact mag hebben op de ecologisch zeer waardevolle kasteeldomeinen. Lees hier meer over het project en waar Natuurpunt Leuven de aandacht op vestigt, alsook waarom kasteeldomein Heiberg zo waardevol is.

25 februari 2021

Mijntuinlab - een eerste analyse van privétuinen voor groot Leuven

Tuinen vormen een belangrijke oppervlakte groene ruimte in Vlaanderen, en bieden dus een groot potentieel voor natuur en biodiversiteit. Maar hoe weet je of je tuin al dan niet biodivers is, en welke ingrepen moet je nemen om dat te verbeteren? Op de website Mijn Tuinlab kan iedereen zijn of haar tuin beschrijven, een tuinscore berekenen die vertelt hoe goed de tuin scoort qua biodiversiteit, en tips krijgen om met enkele ingrepen de tuin een boost te laten zijn voor milieu, natuur en biodiversiteit. We roepen jullie op om ook jullie tuin te registeren en de score te berekenen. Via het project Tuinrangers kun je nu ook een tuinadviseur laten langskomen in jouw tuin voor advies wat je zoal kunt doen. Ondertussen beschikken we over de eerste cijfers van de Leuvense tuinen die geregistreerd zijn in Mijn Tuinlab. De gemiddelde score van de Leuvense tuinen is al betrekkelijk goed, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering, zeker in de verkavelingstuinen. Lees hier meer

25 februari 2021

Startdag: Natuurpunt Leuven – overal dichtbij

Op zondag 21 februari hield Natuurpunt Leuven de jaarlijkse startdag. Het programma was dit jaar volledig online en dat was een primeur! Als jaarthema kozen we voor “Natuurpunt Leuven – overal dichtbij”, omdat we streven naar zoveel mogelijk natuur, door het verwerven en beheren van natuurgebieden, maar ook door het biodiverser maken van de openbare ruimte in de stad, van tuinen en van bedrijventerreinen. Na een algemeen overzicht van onze vereniging splitsten we op in kleine groepjes waar ideeën werden aangebracht waarmee we direct aan de slag kunnen, zoals hoe we de expat community meer kunnen betrekken bij onze vereniging en werking. Daarnaast is Natuurpunt Leuven weer een aantal vrijwilligers rijker! Meer over de startdag lees je hier.