Nieuws

Nieuws
13 maart 2021
Natuurbericht
Ijzeren weg

De IJzerenweg, van transport van goederen en mensen, tot waardevolle, beleefbare natuur(verbinding)

De IJzerenweg is de bedding van een voormalige spoorlijn die start in Tienen. Dit lineair element doorsnijdt één van de grotere, aaneengesloten riviervalleien, namelijk de Getevallei. Vandaag wordt de voormalige zate gebruikt om zachte recreanten te laten genieten van wat deze unieke riviervallei te bieden heeft. Onderzoek naar de biodiversiteit langsheen de IJzerenweg bracht aan het licht dat hier tal van bijzondere soorten een onderkomen vinden, én dat deze tevens een belangrijke corridorfunctie heeft.

Nieuws
23 december 2019
Verenigingsnieuws
Stinkende ganzenvoet

Stinkende ganzenvoet duikt na 40 jaar op in tuin in Tienen

Stinkende ganzenvoet duikt na 40 jaar op in tuin in Tienen Stinkende ganzenvoet Ton Denters 19 DECEMBER 2019 Een plantenkenner uit Tienen stootte dit najaar op een wel heel bijzondere wilde plantensoort in de tuin. De plant heeft zijn naam niet gestolen, want hij werd herkend aan zijn typische geur: de Stinkende ganzenvoet! Het is al sinds de jaren 80 geleden dat deze soort spontaan opdook in België.

Nieuws
22 november 2019
Verenigingsnieuws
Foto: aanplant wilde rozen in Grote Getevallei © Koen Vertommen

Urgentieplan brengt wilde rozen terug naar Vlaams-Brabant

In november plantte Natuurpunt op drie verschillende locaties in Vlaams-Brabant opnieuw wilde rozen aan. Hiermee wil de organisatie het uniek genetisch materiaal van bv. de sterk bedreigde kraagroos bewaren voor de toekomst. Het inventariseren, opkweken en heraanplanten, kadert in het Urgentieplan. Dit is een Duurzaam Biodiversiteitsproject van de provincie Vlaams-Brabant met als doel zeldzame soorten te redden in de provincie.

Nieuws
01 maart 2018
Verenigingsnieuws

Natuurpunt krijgt hulp van Linterse scholen om 2000 bomen te planten in de Grote Getevallei

Natuurpunt vergroot het bosareaal in de Grote Getevallei met één hectare. De leerlingen van lagere scholen De Zandloper te Wommersom en De Regenboog te Neerlinter - Drieslinter steken de handen uit de mouwen. Vanaf het najaar 2018 kunnen jong en oud zelf genieten van deze nieuwe bossen vanop het Avonturenpad, een nieuw wandelpad volop in ontwikkeling.

TOP