Natuurpunt Waasland Kern Scousele is actief in Steendorp en Temse. Wij zijn een kern van de regionale Natuurpunt Waasland vzw.

Onze vertrekbasis is het Natuurhuis, Kapelstraat 170a  9140 Steendorp. Wil je graag meewerken? Heb je iets te melden? Laat het ons weten: natuurpuntscousele@gmail.com

Onze facebook: Volg ons op facebook of in de Natuurpunt agenda of in Uit in Vlaanderen: zoekargument "Scousele

Instagram: Volg ons en like ons!


CURSUS NATUURVERKENNER start op 16/02/2023 in het Natuurhuis in Steendorp. Geen voorkennis nodig. Info over onze locale natuur.


Steenbakkerij Steendorp

Definitieve brownfieldconvenant 

Goedgekeurd op de Ministerraad Vlaamse Gemeenschap op 02/12/2022

Na een consultatieronde is een defintieve brownfieldconvenant opgemaakt. Je kan die hierboven downloaden. 

Het einddoel is de omzetting van industriegrond naar bosgrond. De planschade voor de eigenaars wordt vergoed door de tegenwaarde van maximaal 800.000 m³ grondstort.
Hoeveel grondstort dit uiteindelijk zal zijn zal afhangen van
- Koopt de gemeente de zwarte baan?
- Hoeveel oppervlakte wordt voorzien voor de inplanting van de recreatiezone met gebouw (café, educatielokaal, B&B?) en speelmogelijkheden rondom.
- Bosaanplantcompensatie voor Oosterweel
- Mogelijke aankoop van de bospercelen door derden
 
Er volgen nu allerlei studies over de inrichting. Dat zal een behoorlijke tijd innemen. Uiteindelijk moet er nog een RUP-wijziging volgen voor de werken kunnen aanvangen. De uiteindelijke uit te voeren plannen worden daarna terug voorgelegd met mogelijkheid tot bezwaar en opmerkingen.

Actualiteit

POELENWERKING Hier vind je een filmpje van Marc Hooftman van onze poeleninventarisatie. Wil je graag mee op stap? Neem contact! 

PADDENOVERZET  we ontvingen een prachtig filmpje van Dries Lambrecht die samen met tal van andere vrijwilligers amfibieën overzet in de Scouselestraat. 

UILENWERKGROEP (foto werkgroep natuurfotografie KLIK)

SC Foto NPSC-KLIK


Omgeving

Natuur in de omgeving. Dit zijn geen Natuurpuntgebieden maar ze zijn zeker een bezoekje waard. In al deze gebieden bieden wij gidsingen aan. Je kan er vrij wandelen. Je vindt een wandelkaart in het Natuurhuis Kapelstraat 170a  9140 Steendorp.

SC Overzicht gebieden Natuurhuis

Natuurhuis

Kapelstraat 170a  9140 Steendorp.

Dit Natuurhuis is eigendom van de gemeente Temse en ligt op Roomkouter-Noord. Het Natuurhuis wordt opengehouden door vrijwilligers. Het is open op zondagnamiddag van april tot en met oktober tussen 14 en 18 u. In de maanden november tot en met maart is het open op de 2de zondag van de maand van 14 tot 17u. Het is een ideale plaats om even te vertoeven. Je kan er iets drinken, naar het toilet gaan, je fiets opladen, een praatje maken en veel natuurinfo te bekomen.

Spring eens binnen. Je kan er iets kopen om te drinken. Proef zeker het lokaal bier Briqville! Er is sanitair aanwezig en op het dakterras heb je een prachtig zicht op de omgeving. Je vindt er natuurinfo en documentatie van de streek. 

Kapelstraat 170a  9140 Steendorp

Parkeren langs de Kapelstraat. Er is een fietsparking en een electrisch oplaadpunt voor fietsen dichtbij het Natuurhuis. Er  is een bushalte "Blauwhof" op 50 m.

 

Roomkouter-Noord

Kapelstraat 170a  9140 Steendorp.

Roomkouter-Noord is een parkgebied. Het is eigendom van het Vlaams gewest en de gemeente Temse beheert het.

  • Vlak bij het Natuurhuis vind je een boomgaardje, zitbanken, een blotevoetenpad, een petanqueterrein, een reuzenspinnenweb, houten muziekinstrumenten, een kinderschuifafje en een groot houten kasteel.
  • De compostmeesters hebben er hun educatieplaats en er staat een prachtig insectenhotel. 
  • Het park is omringd door een Finse looppiste van 950 m.
  • Er is een grote grasvlakte waar men naar hartenlust kan ravotten en een speelbos voor de kleinsten.
  • Je vindt er aangeplante geboorteboompjes, houten speeltuigen, wilgentenen huisjes en een groene heuvel waarachter zich een mini-amfitheater verschuilt.

 

SC Roomkouter-Noord

Roomkouter-Zuid

Kapelstraat 170a  9140 Steendorp.

Dit Natuurgebied is eigendom van het Vlaamse Gewest en het Agentschap van Natuur en Bos beheert het. Het is een voormalige kleiput. De put is gedempt met grond van het Deurganckdok en er rest nog een kleine vijver.  Op bepaalde plekken zijn er aanplantingen van inheemse boomsoorten. Ondertussen doet de natuur zijn ding en vinden we er talrijke wilgen en Robinia's. Je vindt er opengehouden wandelpaden. Er bevinden zich grotere grazers op het terrein. Dat is ook de reden waarom honden niet welkom zijn op dit stuk. Respecteer dit a.u.b.

Het is een prachtig stukje wilde natuur. Geniet er van. Agentschap van Bos en Natuur vraagt om niet naar de vijver af te dalen in het broedseizoen.

Op de achtergrond zie je de schouw van de voormalige steenbakkerij.

SC Roomkouter-Zuid

 SC Roomkouter-Zuid

SC Roomkouter-Zuid

Gelaagpark

Kapelstraat 170a  9140 Steendorp.

Dit natuurgebied is eigendom van het Vlaams gewest en de gemeente Temse beheert het. Hier vind je oude kleiputten volgelopen met water en een prachtige natuur eromheen. In de lente zijn er de grote partijen gele dovennetel, in juni schittert de bosorchis en in de zomer bloeien de waterlelies en de gele plomp. Er is een speciaal biotoop van reuzenpaardenstaart door het kwelwater, met bruine vruchtbare stengels in de lente en groene onvruchtbare in de zomer.

Zeer speciaal is de spoelput, een restant uit het verleden van Steendorp toen de gebakken stenen nog weggevoerd werden via boten aan de uitgegraven kil aan de Schelde. Bij laag water konden de boten niet vertrekken. Door bij hoog water de spoelput vol water te laten lopen konden ze dat bij eb gebruiken om de boten vlot te krijgen.

Dit is een prachtig stukje natuur.

Wandelpad via Routeyou

SC Gelaagpark

 SC Gelaagpark

SC Gelaagpark

Fort van Steendorp

Kapelstraat 170a  9140 Steendorp.

Dit natuurgebied is eigendom van het Vlaams Gewest en het agentschap van Natuur en Bos beheert het.

Dit Fort, dat gedeeltelijk met bomen bedekt is, is gebouwd einde 19e eeuw. Het behoort tot de 2de bescherming rond Antwerpen. Het is het laatste bakstenen fort en het is ineens ook het duurste. Er is een mooi wandelpad rond het Fort van een kleine 2 km. De natuur mag er zijn ding doen. Eind mei komen de Robinia's in bloei en verspreiden ze een zoete geur. Het is er zeer mooi. Een aanrader! 

Er overwinteren een 1000-tal vleermuizen. Je krijgt ze wel niet te zien. Ze slapen in de donkere vochtige gangen. Daar zakt de temperatuur niet onder de 4 graden. 

Het binnenfort kan je alleen bezoeken met gemeentegids. Te boeken via de dienst Toerisme van Temse.

Wandelpad via Routeyou

SC Fort Van Steendorp

SC Fort Van Steendorp

SC Fort Van Steendorp

Blauwhof

Ingang via de kruising Kapelstraat en Blauwhofstraat in Steendorp, op 500 m van het Natuurhuis.

Een wandeling langs het Blauwhof brengt je langs akkergebied. Je kan er onze befaamde bolle akkers bewonderen. Als kers op de taart wandel je langs de Lauwershoekschans, die behoort tot de 2de verdedigingsgordel rond Antwerpen.  Via het smalle wandelpad 69 kom je terug in de Kapelstraat uit. Op het Blauwhof stond ooit het Hof van Leughenhage. De adellijke familie Ximenez verwierf de heerlijkheid in 1595 en verving rond 1600 de oorspronkelijke omwalde hoeve door een hof van plaisantie, een site met een walgracht. Al dit moois is in 1770 verdwenen in akkerland. Documentatie hierover vind je in het Natuurhuis. Op YouTube vind je een filmpje over het Blauwhof.  

Wandelpad via Routeyou

SC Lauwershoeksschans

SC Blauwhof

De kil en het Kijkverdriet

Recht tegenover de oude steenbakkerij in de Warandestraat in Steendorp vind je de uitgegraven inham van de Schelde. Bij  laag water komt het slik bloot te liggen en levert het mooie beelden op. Vlak daarnaast ligt het Kijkverdriet, een zoetwaterschor met veel riet en o.a. dotterbloem.

SC Kil en Kijkverdriet

't Hangene

Dit klein stukje natuur, eigendom van Natuurpunt, bevindt zich op het einde van een wei in de Scouselestraat Steendorp. Je wandelt er naartoe via wandelweg 69. Het bevindt zich op de schuine zijde van de cuesta. Kwelwater en afwatering van het bovenste gedeelte van de cuesta zorgt voor een heel speciaal biotoop. In de vroege lente vind je er daslook, slanke sleutelbloem en als je goed zoekt ook muskuskruid. Het natuurgebiedje is fragiel, kijk, geniet maar vertrap het niet!

SC 't Hangene

Scheldepark

Kasteelstraat 85 Temse

Het park is een restant van het oude kasteelpark. Het is aangelegd in Engelse landschapsstijl en is meer dan 200 jaar oud. Je vindt er oude beuken en eiken met dikke stammen. Er is zeer mooie voorjaarsbloei en ook in de herfst vind je er een rijke variëteit aan paddenstoelen. Je kan er aangenaam wandelen en er zijn tal van natuurlijke speeltuigen voor de jeugd. Het zwembad met cafetaria ligt er middenin.

SC Scheldepark

Den Esch

Tekenaarslaan Temse

Dit onbekende natuurplekje is best de moeite om te ontdekken. Het ligt vlak achter de site “De Zaat”. Je kan gedeeltelijk rond de vijver wandelen waar tal van watervogels zich goed voelen.

SC Den Esch

Werkgroepen

Onze kern heeft verschillende werkgroepen die openstaan voor iedereen. Van harte welkom om deel te nemen.

PlantenStudieGroep

Eénmaal per maand komen we samen om planten te bespreken, te ontdekken op wandelingen, te luisteren naar een voordracht, te inventariseren, planten te bekijken met bino's enz. We willen geen "specialisten"groep zijn. Iedereen met interesse voor planten is zeer welkom. 

Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com

Vogelwerkgroep Suskewiet

Wij gaan op stap in onze omgeving om onze vogels te leren kennen. Onze groep wil echt wel beginners aantrekken. Er wordt veel moeite gedaan om de kenmerken van onze vogels in detail te bekijken en te bespreken. Iedereen welkom. Wil je mee, laat van je horen!

Info: arnoldmoonen1@gmail.com

Natuurfotografiewerkgroep KLIK

Na een door ons georganiseerde beginnerscursus natuurfotografie hebben een aantal personen het intitiatief genomen om samen verder op stap te gaan. De groep bestaat uit beginners die worden begeleid door een meer vakkundig iemand. Ben je graag in de natuur en wil je betere foto's maken? Misschien is deze werkgroep iets voor jou? 

Info: guy.verbraeken@icloud.com   0475 548 033

SC Logo KLIK SCousele

Amfibieënoverzetwerkgroep

Al jaren zorgen we dat padden, kikkers en salamanders in onze buurt, een veilige tocht kunnen ondernemen naar hun voortplantingsvijvers. We hebben een ochtend- en avondploeg. Soms nemen we de kindjes uit de naburige school mee. Het overzetten gebeurt in februari en maart. Hoe meer mensen willen meewerken, hoe gemakkelijker het werk kan verdeeld worden! Dus doe vlug mee!

Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com

Paddenoverzet

Paddenoverzet

Poelenwerkgroep

In de maanden april, mei en juni gaan we op stap naar de talrijke poelen in onze omgeving. We kijken wat er leeft in onze poelen. Hoe ziet die poel er uit? Moet er onderhoud aan gebeuren? Tot onze grote vreugde leeft de Kamsalamander in onze omgeving. Wil je mee op stap? Geef dan een seintje. Dan laten we je weten wanneer we op stap gaan. 

Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com

Beheerploeg

We hebben ook mensen nodig die beheer willen doen van onze natuurgebieden: knotten, boompjes planten, maaien ... enz. Hier heb je wel wat meer fysieke kracht voor nodig ☺

We kunnen je "een dagje uit" in de natuur bieden, samen met een vriendengroep. Interesse?

Info Schausselbroek: gerry.heyrman1@telenet.be 

Info Vuurkouter       : arnoldmoonen1@gmail.com

Tappersploeg

Onze uitvalsbasis is het Natuurhuis op de Roomkouter in Steendorp. We houden dit Natuurhuis open op zondagen van april tot oktober van 14 tot 18 u. Voel jij je geroepen om onze ploeg te versterken? Aarzel niet, je bent zeer welkom.

Info: nine.vanhoyweghen@gmail.com

Uilenwerkgroep

De mensen van deze werkgroep hangen nieuwe uilenkasten op. Ze onderhouden ze en kijken ze na op mogelijk broedsel. Vermits de meeste kasten bij particulieren hangen is deze groep niet open voor het grote publiek. 

Info: gerry.heyrman1@telenet.be

Wandelingen

Naast de door ons begeleide wandelingen in de mooie omringende natuur (Fort van Steendorp, Gelaagpark, Roomkouter, Blauwhof, Vuurkouter, Schouselbroek ...) hebben we ook wandelingen uitgetekend die je individueel kan maken. Veel wandelplezier.

Familiewandeling 2 km

Dit is een "doewandeling" gericht op kinderen. Stapschoenen. Buggy kan, maar is wat moeilijk. Rolstoel niet mogelijk. Het is geen effen terrein. Vermits de wandeling voor een deel door Roomkouter-Zuid loopt, kan je geen hond meenemen. Op dit deel staan grazers. 

Folder met doe-opdrachten

Wandelplan

Wandeling op de Wase cuesta in Steendorp 7 km

Maak kennis met het heel gevarieerde landschap van Steendorp. Na deze wandeling ga je weten wat de "beneden" en "boven" betekent in Steendorp. Zeer mooie wandeling! Stapschoenen. Buggy moeilijk maar mogelijk. Rolstoel niet mogelijk. Honden toegelaten aan de leiband. Op de Roomkouter zijn geen honden toegelaten omdat er grazers in het gebied staan. Je kan dit deel van de wandeling ook kortsluiten.

Begeleidende tekst

Wandelplan

Wandeling Vuurkouter 3,5 km

Wandelpad via Routeyou

Wandeling Schouselbroek 4,20 km

Wandelpad via Routeyou

Wandeling Onbekend Temse 6 km

TOP