Bezoekerscentrum De Liereman

Oud-Turnhout
Provincie Antwerpen
Afbeelding
Bezoekerscentrum Landschap De Liereman
BC Landschap De Liereman
Icon
Icoon - Drankgelegenheid
Drankgelegenheid
Icon
Icoon - Geschikt voor kinderen
Leuk voor kinderen
Icon
Icoon_Groot - Eetgelegendheid
Eetgelegenheid
Icon
Winkel
Icon
Icoon_Groot - Picknick
Picknickgelegenheid
Icon
Icoon_Groot - Rolstoeltoegankelijk
Toegankelijk voor rolstoelen
Icon
Icoon - Wandeling met gids
Geleide wandeling boeken
Icon
Icoon_Groot - Cadeau
Kinderfeestjes boeken
Icon
Icoon - Speurneuzen
Aanbod voor scholen
Icon
Icoon - Activiteit
Teambuilding organiseren
Icon
Icoon - Bezoekerscentrum
Vergaderen in het groen

Het bezoekerscentrum is gelegen aan de rand van het meer dan duizend hectare groot Landschap De Liereman. Van hieruit kan je wandelingen maken in het natuurgebied. Het bezoekerscentrum ligt ook vlak bij het fietsknooppuntennetwerk.

Openingsuren
maandag: 10:00-17:00
dinsdag: 10:00-17:00
woensdag: 10:00-17:00
donderdag: 10:00-17:00
vrijdag: 10:00-17:00
zaterdag: 10:00-17:00
zondag: 11:00-18:00 en feestdagen*
*met Kerstmis gesloten

Contact

Schuurhovenberg 43 2360 Oud-Turnhout België

Agenda

Bekijk alle activiteiten
Zien en doen

Eten en drinken

Nood aan iets lekkers voor of na een wandeling in het natuurgebied? Geniet op ons terras of in ons natuur.café van een warm drankje, een biologisch sapje, verse soep, warm appelgebak, of een heerlijk bio-ijsje van ijshoeve Uijlenborch. Van maandag tot zaterdag bieden we ook snacks aan zoals een croque of groententaart met gemengd slaatje. Voor elk wat wils!

Picknicken

Op het terras of in het bezoekerscentrum kan je je meegebrachte boterhammen opeten mits je er drankjes bestelt. Je kan er binnen aan de toiletten ook je drinkbus vullen voor onderweg. Uiteraard kan je ook je boterhammen opeten op één van de zitbanken in het natuurgebied. Voor je trouwe viervoeter staan er drinkbakjes op het terras. Let wel! Binnen in het bezoekerscentrum zijn honden niet toegelaten.

Ontdek ons winkeltje

Op zoek naar een origineel cadeau voor vrienden of familie? In het bezoekerscentrum vind je een winkeltje met lekkere streekproducten zoals Lieremanhoning, een uitgebreid assortiment vogelvoer, voedersystemen, natuurboeken en veel meer. Ook voor kinderen zijn er leuke producten. Kan je zelf niet kiezen? Ga dan voor een cadeaubon ter waarde van 10 of 25 euro. Met elke aankoop steun je het natuurgebied.

Op stap met een gids

Bezoek Landschap De Liereman met een ervaren gids en kom alles te weten over de mooie natuur en de dieren die er leven. Samen bekijken we welke thema's het beste aansluiten bij jouw wandeling.

 • Prijs: 70 euro (vanaf 2 uur) of 100 euro (vanaf 3 uur) voor een gids en voor een groep van maximum 25 personen.
 • Afstand: +/- 5 km. 

Boek je geleide wandeling

Er starten ook regelmatig gegidste wandelingen aan het bezoekerscentrum. Een overzicht van de geplande wandelingen en andere activiteiten vind je in onze activiteitenkalender. 

Leuk voor kinderen

Kinderen kunnen spelen in het speelbos en maken er kennis met Bo. De ingang van het speelbos bevindt zich aan de Cosmogolem, de houten reus van kunstenaar Koen Van Mechelen. Het Stoeberpad start bij het infobord aan het terras van het bezoekerscentrum. 

Wil je als eerste op de hoogte zijn van alle leuke activiteiten voor kinderen in Landschap De Liereman? 

Schrijf in op onze kindernieuwsbrief

Ontdek het Stoeberpad

Heb je zin om buiten te ravotten? Breng dan zeker een bezoek aan ons Stoeberpad (1,2 km). Met negen speelelementen ben je even zoet! Kruip door een konijnenpijp, klim naar het nest van een buizerd of kweek de behendigheid van een boommarter op de wiebelbrug.

Vertrek bij het infobord van het Stoeberpad aan het terras van het bezoekerscentrum. Daarna wijst Bo je de weg. Honden zijn helaas niet toegelaten in het speelbos. 

Zin in nog meer uitdaging? Download de folder van het Stoeberpad met leuke extra opdrachten. Ook verkrijgbaar op papier (0,50 cent) in het bezoekerscentrum.

Op stap met de Snuit rugzak

Wandelen saai? Absoluut niet! De Snuit rugzak daagt kinderen uit om nieuwe dingen te beleven met de opdrachten en het materiaal. De rugzak is geschikt voor verschillende leeftijden. Centraal staat natuur beleven. Wie met de rugzak op stap gaat, doet ook ideetjes op voor thuis of andere wandelingen. 

Benieuwd? De Snuit rugzak kan tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum uitgeleend worden voor 5 euro en moet voor sluitingstijd terug ingeleverd worden.

Bo op avontuur naar Echelland

Speciaal voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar heeft Carola Van Hove het (voor)leesverhaal ‘Bo op avontuur naar Echelland’ geschreven. Ga samen met Bo op pad voor een spannende wandeling van 4 kilometer door Landschap De Liereman met een leuk verhaal onderweg. 

Klinkt leuk? Koop het boekje in het winkeltje van het bezoekerscentrum. Prijs: 5 euro voor Natuurpuntleden en 6 euro voor niet-leden.

Kinderfeestjes

Wil je op een originele manier je verjaardag vieren met jouw vriendjes en vriendinnetjes? Wat dacht je van een verjaardagsfeestje midden in de natuur? Landschap De Liereman biedt verschillende formules aan!

Beleef het Stoeberpad

Een gids of andere begeleider neemt je mee op pad langs het Stoeberpad. Je speelt, leert meer over de dieren die er leven en doet je best om alle extra opdrachten tot een goed einde te brengen. Onderweg geniet je van een lekker sapje en een stukje cake uit de bolderkar. Gedaan met spelen? Neem je stoebermedaille in ontvangst!
Prijs: 8 euro per kindje met eigen begeleider of 8 euro per kindje + 70 euro voor de gids (max 12 deelnemers)

Leer toveren met natuur

Eerst luisteren we samen naar een spannend verhaal. Daarna gaan we op pad en zoeken we voorwerpen uit de natuur om iets leuks mee te knutselen. Denk aan een vogel in een nestje of een dromenvanger die je beschermt tegen nachtmerries. Het kan allemaal! Daarna heb je zeker een sapje en een stuk cake verdiend.
Prijs: 8 euro per kindje (max 12 deelnemers) en 70 euro voor de gids.

Klinkt goed? Contacteer ons. We werken ook graag een kinderfeestje uit op maat.

Voor scholen

In Landschap De Liereman vind je een uitgebreid aanbod educatieve activiteiten, uitgewerkt op maat van het kleuter- en lager onderwijs. Ook voor middelbare scholen en universiteiten zijn er mogelijkheden. 

Bekijk het aanbod

Afbeelding
Aanbod scholen
Marc Driesen
Teambuilding

Op zoek naar een leuke teambuilding? Wat dacht je van een dag midden in de natuur? Landschap De Liereman biedt meerdere teambuildingsformules aan.

Teambuilding (halve dag): 50 euro per persoon

 • Verwelkoming met koffie of thee en cake
 • Activiteit naar keuze (zie teambuilding activiteiten
 • Lunch: broodjesmaaltijd

Teambuilding (hele dag): 80 euro per persoon

 • Verwelkoming met koffie of thee en cake
 • Activiteit naar keuze (zie teambuilding activiteiten)
 • Lunch: broodjesmaaltijd
 • Activiteit naar keuze (zie teambuilding activiteiten)
 • Afsluiting met drankje naar keuze uit ons assortiment

Activiteiten

Hieronder een overzicht van onze teambuildingactiviteiten. Elke activiteit duurt twee uur. Starten doen we aan het bezoekerscentrum, Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout. Iets anders in gedachten? We werken graag een aanbod uit op maat.

Hakken en kappen

Tijdens deze teambuildingactiviteit kunnen deelnemers zich uitleven in de natuur. Ze krijgen materiaal ter beschikking om zelf aan heidebeheer te doen. Daarbij worden ze begeleid door een gids die uitlegt waarom het belangrijk is om de historische heide in stand te houden. 
De deelnemers zien meteen resultaat van hun werk en keren terug naar huis met het voldane gevoel iets wezenlijks te hebben bijgedragen aan het natuurbehoud in Landschap De Liereman. Plus: iedereen ziet zijn baas wel eens graag zweten, toch?

Proevertjeswandeling

Tijdens deze wandeling maken deelnemers letterlijk kennis met de smaken van Landschap De Liereman. Samen met een gids proeven ze onderweg van eetbare planten in ons gebied. Zonder dat ze er erg in hebben leren ze bovendien bij over de lokale natuur. Er is ook aandacht voor de typische gagel in het gebied, die gebruikt wordt om Gageleer te brouwen.

Cultuurhistorische wandeling

De gids neemt alle deelnemers mee voor een gevarieerde wandeling door Landschap De Liereman. Zowel natuur als erfgoed komen op een luchtige manier aan bod. Van droge heide op landduinen tot venige depressies met gagel, van eikenberkenbos met pluimstaarten tot kletsnatte broekbossen met knuppelpaden, van kleinschalig landschap met onkruidakkertjes tot uitgestrekt rietmoeras met een uitkijktoren. Tijdens de wandeling ontdekken de deelnemers een diversiteit aan biotopen die je nergens anders op één route tegenkomt.

Grote grazerswandeling

Grote zoogdieren in een natuurlijk landschap, altijd mooi om te zien! In ons gebied lopen onder meer koninkpaarden, gallowayrunderen en shetlandpony's rond. Zij zorgen voor de begrazing van het natuurgebied. Maak kennis met onze harige topbeheerders en leer ondertussen bij over het begrazingsproject.

Contacteer ons. We werken graag een aanbod uit op maat van jouw organisatie.

Vergaderen in het groen

Zaalverhuur

Een vergadering, bijeenkomst of training met zicht op het groen en een inspirerende omgeving binnen handbereik? Het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman beschikt over twee zalen waar je zowel met kleine als grote groepen terecht kan, inclusief alle service om van je bijeenkomst een succes te maken. Bekijk ons aanbod.

Ook andere bezoekerscentra bieden vergaderfaciliteiten die stuk voor stuk gelegen zijn in het groen en voorzien van de nodige uitrusting om vergaderingen, brainstormsessies, presentaties of een seminarie vlot te laten verlopen. Natuurpunt heeft verschillende bezoekerscentra waar je activiteit op een unieke manier tot zijn recht komt.

Bekijk al onze vergaderlocaties in het groen

Verder op deze pagina:

Word peter van onze dieren

In Landschap De Liereman zijn verschillende kuddes koninkpaarden, shetlandpony’s, galloways en schapen actief. Ze spelen een belangrijke rol in het onderhoud van ons natuurgebied. Naast hooilandbeheer wordt ook begrazing ingezet als beheertechniek. Zo geven de grazers elk op hun eigen manier mee vorm aan ons natuurgebied. Door peter of meter te worden van onze kuddes steun je het begrazingsproject. Met jouw steun verzorgen we de dieren en kunnen we de volgende jaren het aantal grazers en begraasde percelen uitbreiden. 

Afbeelding
Grazerswandeling
Marc Driesen

Kies je formule

Er zijn nog dieren peter- of meterloos. Het zou onze kuddes enorm veel plezier doen als ze op jouw steun kunnen rekenen. 

Zilveren peterschap

 • Prijs: 50 euro per jaar voor het hele gezin (met fiscaal attest)
 • Cadeaubox: 30 euro per jaar voor het hele gezin (zonder fiscaal attest).

Wat krijg je hiervoor terug?

 • Je ontvangt een jaar lang geregeld korte Whatsappberichten over onze kuddes. We houden je op de hoogte van waar je hen tijdens het wandelen kan spotten en hoe het met hen gaat.
 • Een keer per jaar ontvang je een uitgebreide nieuwsbrief met een veelzijdige update over de dieren. Zijn er dieren verzorgd door een dierenarts, zijn er nieuwe veulentjes op komst enzovoort. Je hoort het allemaal als eerste.
 • Tijdens de jaarlijkse verrassingsnamiddag maken alle kinderen van heel nabij kennis met de dieren. Een gids vertelt op kindermaat meer over de kuddes.
 • Gratis deelname aan een Grote grazerswandeling.

Gouden peterschap

 • Prijs: 125 euro per jaar voor het hele gezin (met fiscaal attest)
 • Cadeaubox: 90 euro per jaar voor het hele gezin (zonder fiscaal attest).

Wat krijg je hiervoor terug?

 • Het volledige pakket van het zilveren peterschap plus:
 • Een exclusieve grazerswandeling: Verzamel een groep van max. 25 familieleden en vrienden en nodig hen uit voor een exclusieve wandeling naar de dieren. Een privégids begeleidt jullie en laat iedereen kennismaken met de grazers. De wandeling vindt plaats op een datum naar keuze. Gewoon even afstemmen met de mensen van het bezoekerscentrum en jullie kunnen op pad.

Ik word peter!

Vul dit formulier in om peter te worden of koop een cadeaubox in ons winkeltje. Een sleutelhanger, postkaartjes, dierenmedailles en info over de dieren zijn enkele leuke hebbedingen uit de box. Goed nieuws! Een peterschap is fiscaal aftrekbaar (cadeauboxen niet inbegrepen). Nog vragen? Contacteer ons

Registreer je hier

 

Stage bij Landschap De Liereman

Ben je op zoek naar een leuke en afwisselende stage midden in het groen? Heb je zin voor initiatief? Ben je gemotiveerd om samen te werken met vrijwilligers? Dan is een allround stage bij het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman iets voor jou!

Het bezoekerscentrum is de uitvalbasis voor bezoekers. Ze worden er verwelkomt door onze vrijwilligers en vinden er informatie over de wandelroutes en het gebied door middel van folders, educatieve infoborden,…. Daarnaast betrekken we scholen met ons educatief aanbod en zetten we in op gegidste wandelingen, begeleide activiteiten en zaalverhuur voor een breed publiek. Het bruist hier van het leven!

Wat denk je er van om samen met ons het educatief aanbod voor gezinnen met kinderen of scholen verder uit te werken, beheerwerken uit te voeren, vrijwilligers te begeleiden, te brainstormen over het toegankelijk maken van informatie … Afhankelijk van je interesses bekijken we welke mogelijkheden er nog zijn. Overtuigd? Stel jezelf kandidaat

Zij gingen je voor

Bart (36) deed via WEB een jaar stage bij Landschap De Liereman: "Ik mocht proeven van een divers takenpakket: beheerwerken uitvoeren, scholen begeleiden, vrijwilligers ondersteunen, administratief werk verzetten,... Het beheerwerk met scholen is mij het meeste bijgebleven. De kinderen kijken echt naar je op en ondertussen leer je zelf ook heel wat bij over de natuur."

Sophie (23) deed voor haar opleiding Sociaal Werk vijf maanden stage bij het bezoekerscentrum. “Een groot deel van mijn takenpakket bestond uit vrijwilligers ondersteunen en nieuwe (educatieve) projecten opstarten en begeleiden. Zo heb ik de Bosbabbel uitgewerkt voor DINAMO dat anderstaligen de kans geeft om op een laagdrempelige manier Nederlands te (leren) spreken in de natuur. Wat ik ook fijn vond aan deze stage is dat je veel vrijheid krijgt en mag experimenteren. Zo leer je het meeste!”

Bereikbaarheid
 • Met de fiets: vind je ons tussen knooppunt 61 en 62 van Fietskaart 1 van het Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen. Het bezoekerscentrum is erkend als fietsvriendelijk. Zo vind je er een fietsherstelkoffer en een uitgebreide EHBO-koffer die op eenvoudig verzoek gebruikt kan worden.
 • Met de trein: je kan aan het station van Turnhout een Blue-bike huren. Van daar is het nog 25 minuten fietsen naar het bezoekerscentrum. Er is aan het station ook een busdienst (470 Turnhout-Mol) naar het centrum van Oud-Turnhout. Vanaf de bushalte is het nog 2 km stappen tot aan het bezoekerscentrum.
 • Met de wagen: geef het volledige adres (Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout) in op je gps of volg de bruine borden “natuurreservaat De Liereman” of de witte borden “Bezoekerscentrum” vanuit het centrum van Oud-Turnhout. De parking bevindt zich langs de Schuurhovenberg tussen het recyclagepark en het PVT De Liereman. Volg vanaf de parking de bewegwijzering naar het bezoekerscentrum (300 m). Klik hier voor de route via Google Maps.