Landschap De Liereman
Opgelet: De Duitse Weg en de Lieremanweg zijn momenteel behoorlijk nat. Trek stevige wandelschoenen of laarzen aan. Voor het Echelkuilpad (rode wandeling) raden we aan om altijd laarzen te dragen (zeker tussen knooppunt 53 en 54). Veel wandelplezier!
Wandelen in Landschap De Liereman
Landschap De Liereman in de Kempen (tussen Oud-Turnhout en Arendonk) is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad.
- Landschap De Liereman is het hele jaar door toegankelijk op de paden.
- Laarzen of stevige wandelschoenen worden aangeraden.
- Honden zijn welkom aan de leiband.
- In het speelbos en op het Echelkuilpad zijn honden helaas niet toegelaten.
- Een aantal wandelroutes is berijdbaar met kinderwagens met grote wielen.
- Rolstoelgebruikers kunnen in het bezoekerscentrum een Wombat uitlenen en zo ook een stukje van het gebied verkennen.
Toegankelijkheid
-
Leuk voor kinderen
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
-
snuitpad
Kaart van het gebied
10 routes
Aanlooproute
Aanlooproute
Lieremanpad (Groen)
Korhaanpad (Oranje)
Stoeberpad (Paars - SNUIT pad)
Nieuwe Route Knooppunten (Bruin) - 14 - 62 - 35 - 34 - 69 - 70 - 19 -18 - 32 - 43 - 44 - 45 - 46 - 50 - 42 - 31 - 41 - 54 - 39 - 38 - 37 - 36 - 34 - 35 - 62 - 14
Echelkuilpad (Rood - KOTK route)
Vennenpad (Bruin)
Rode Goorpad (Geel)
Duinenpad (Blauw - AS Adventureroute)
Startpunten
Landschap De Liereman
Oud-Turnhout
België
Landschap De Liereman
Oud-Turnhout
België
Bereikbaarheid
- Met de fiets: vind je ons tussen knooppunt 61 en 62 van Fietskaart 1 van het Fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen. Het bezoekerscentrum is erkend als fietsvriendelijk. Zo vind je er een fietsherstelkoffer en een uitgebreide EHBO-koffer die op eenvoudig verzoek gebruikt kan worden.
- Met de trein: je kan aan het station van Turnhout een Blue-bike huren. Van daar is het nog 25 minuten fietsen naar het bezoekerscentrum. Er is aan het station ook een busdienst (470 Turnhout-Mol) naar het centrum van Oud-Turnhout. Vanaf de bushalte is het nog 2 km stappen tot aan het bezoekerscentrum.
- Met de wagen: geef het volledige adres (Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout) in op je gps of volg de bruine borden “natuurreservaat De Liereman” of de witte borden “Bezoekerscentrum” vanuit het centrum van Oud-Turnhout. De parking bevindt zich langs de Schuurhovenberg tussen het recyclagepark en het PVT De Liereman. Volg vanaf de parking de bewegwijzering naar het bezoekerscentrum (300 m). Klik hier voor de route via Google Maps.
Zien en doen
Geniet van de rust en stilte en beleef de natuur in elk seizoen. Dwaal over paarse heidevelden, ontdek het speelbos met het hele gezin, maak een uitstap naar de uitkijktoren, spot vogels op het uitkijkplatform of ga op zoek naar onze kuddes konikpaarden en shetlandpony’s. Geniet daarna op het terras van het bezoekerscentrum van een frisse Gageleer, deugddoende koffie of biologisch sapje. Nergens anders kan je de Kempense troeven beter beleven dan in Landschap De Liereman.
Ontdek het Stoeberpad
Heb je zin om buiten te ravotten? Breng dan zeker een bezoek aan het Stoeberpad (1,2 km). Met negen speelelementen ben je even zoet! Kruip door een konijnenpijp, klim naar het nest van een buizerd of kweek de behendigheid van een boommarter op de wiebelbrug.
Vertrek bij het infobord van het Stoeberpad aan het terras van het bezoekerscentrum. Daarna wijst Bo je de weg. Honden zijn helaas niet toegelaten in het speelbos.
Overnachten in de buurt
Ben je van plan om er een lekker lang weekend van te maken of een midweek? Samen met Corsendonk Hotels heeft Natuurpunt een origineel verblijfsarrangement uitgewerkt. Als lid van Natuurpunt geniet je bovendien van een korting.
In Landschap De Liereman gaan regelmatig themawandelingen, cursussen, lezingen en gezinsactiviteiten door. Ontdek het aanbod via onze activiteitenkalender.
Wil je Landschap De Liereman verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Maak een afspraak.
Dieren en planten
De bekendste plant in Landschap De Liereman is ongetwijfeld de wilde gagel. Van eind maart tot half april kleuren de katjes van de mannelijke gagelplanten het landschap oranjebruin en verspreiden ze hun aangename geur. Ook aan de jodelende zang van de wulp hoor je dat de lente in het land is. In de zomer geniet je van de struik- en dophei in bloei en kan je een heleboel insecten, zoals het heideblauwtje bewonderen.
Dankzij het LIFE-project zijn er opnieuw 20 koppels nachtzwaluwen in het gebied. In de herstelde vennen vinden rugstreeppadden en de heikikkers een thuis. Dankzij de diversiteit aan dieren en planten is Landschap De Liereman een onmisbare bestemming voor natuurliefhebbers.
Over dit gebied
Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden van België. De bossen, heide, graslanden, stuifduinen en vennen maken er een uniek natuurgebied van in Europa. De Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor de wulp, de nachtzwaluw, de klokjesgentiaan en de rugstreeppad. Tijdens je wandeling kan je schapen en wilde konikpaarden tegenkomen.
Landschap De Liereman onderscheidt zich ook als een waardevolle erfgoedlocatie. In het gebied zijn vuurstenen voorwerpen ontdekt die teruggaan naar jagers die zo'n 12.000 jaar geleden de duinengordel van Landschap De Liereman als kampplaats gebruikten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende de duinengordel als oefengebied voor het Duitse leger, waarvan sporen zoals loopgraven en stellingen in visgraatmotief nog steeds zichtbaar zijn in het landschap.
Stiltegebied
Landschap De Liereman is het eerste officiële stiltegebied in de Kempen. Je hoort er de streekeigen, rustgevende geluiden van mens en natuur. Het landschap vormt een lust voor het oog. Tussen al dat moois grazen konikpaarden, shetlandpony’s, schapen en galloways. Een plankenpad en kijkhut laten je de natuur in al zijn glorie beleven.
In 2022 vierden we de 10-jarige erkenning van Landschap De Liereman als stiltegebied en lanceerden we een nieuwe stille wandeling (10 km). Download hier de folder. Op stap!
Wat doet Natuurpunt
Toekomstplannen Landschap De Liereman
De volgende jaren gaan er extra beheerwerken door in Landschap De Liereman. We richten ons op het beschermen en uitbreiden van de zeldzame natuur in het gebied door middel van natuurinrichting en een nieuw natuurbeheerplan. Inzetten op natte en klimaatrobuuste natuur is één van de pijlers.
Wilde bijenreservaten
In 2022 werd het Vlaams Actieplan voor Wilde Bestuivers gelanceerd. Hierin wordt een reeks acties gebundeld om te trachten de negatieve populatietrends van onze wilde bestuivers om te keren. Het plan voorziet onder andere in de oprichting van 10 wilde bijenreservaten beheerd door Natuurpunt.
Meehelpen?
Wil je je vrije tijd nuttig besteden? Wil je iets betekenen voor de natuur in je buurt? Word dan vrijwilliger bij Landschap De Liereman, en maak mee het verschil. We zijn altijd op zoek naar mensen die zich wil inzetten in de cafetaria en het winkeltje van het bezoekerscentrum, educatieve activiteiten of geleide wandelingen willen begeleiden, natuurbeheer willen doen,... Bekijk onze vacatures.
Momenteel zijn we nog op zoek naar...
- Versterking cafetaria (dinsdag/zaterdag/zondag)
- Versterking keuken (flexibel invallen op weekdag of op zaterdag)
- Vrijwilligers onderhoud/vergroening omgeving bezoekerscentrum
- Begeleiders voor beheerwerk met jongeren (woensdag- en donderdagvoormiddag)
- Begeleiders voor kinderactiviteiten (woensdagnamiddag/weekend)
- Begeleiders voor kampen (schoolvakanties)
Contact
Heb je iets te melden over een natuurgebied? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Landschap De Liereman
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief