Kievit
Die kievit is met zijn kenmerkende roep, zijn acrobatische baltsvluchten en zijn fraaie kuif een opmerkelijke weide- en akkervogel.
23 jaar
Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
Man heeft soms meerdere vrouwtjes.
n het broedseizoen vind je kieviten vooral in schrale graslanden, weilanden en akkers. Tijdens de voor- en najaarstrek en in de winter vind je soms heel erg hoge aantallen bij elkaar, vooral in vochtige hooi- en graslanden.
Moedig en alert
Het mannetje steelt de show met een acrobatische luchtvoorstelling. Vervolgens graaft hij een tiental nestkuiltjes uit, waaruit het vrouwtje dan haar plekje om haar eieren te leggen mag kiezen.
Hoe herken je de kievit?
- onmiskenbaar zwart-wit verenkleed
- bovendelen donker met fraaie groenpaarse metaalglans
- onderdelen wit met roestbruine onderstaart
- unieke, lange, dunne kuif (langer bij mannetje dan bij vrouwtje)
- typische flapvlucht en acrobatische baltsvlucht
De kievit is ongeveer zo groot als een duif. Zijn rug heeft een mooie groenpaarse glans. Zijn witte buik steekt fel af tegen zijn zwarte hals en kop. Op de kop zijn enkele witte strepen. De kievit heeft een heel karakteristieke zwarte kuif achteraan op de kop. De lange poten zijn rood-roze van kleur.
Het geluid van de kievit
Het geluid van de kievit schel en scherp. Met wat verbeelding hoor je hem ‘kievit’ roepen.
Deze soort lijkt op
- Goudplevier
- Zilverplevier
- Scholekster
Hoe leeft de kievit
Wat eet de kievit?
Het voedsel bestaat uit op de grond levende insecten(larven), regenwormen, slakjes, kleine hoeveelheden zaden en ander plantaardig materiaal.
Hoe plant de kievit zich voort?
Het mannetje zet de verleiding in met een acrobatische luchtvoorstelling. Naast het verleiden van de vrouwtjes, laat hij zo ook zien aan de andere mannetjes dat dit zijn territorium is. Het mannetje krabt vervolgens een tiental nestkuiltjes uit. Waarna hij met opgepompte borstkas het vrouwtje achtervolgt en haar probeert te verleiden met zo’n witte onderkant. Het vrouwtje kiest dan één van die aangeboden kuiltjes uit en legt daarin vanaf half maart een viertal eieren. Hoewel kieviten gewoonlijk slechts één broedsel grootbrengen, is hun vermogen om vervanglegsels te produceren legendarisch. Beide partners bebroeden het legsel. Wanneer een legsel verloren gaat, volgt er meestal een vervolglegsel (met iets kleinere eieren).
Waar vind je de kievit?
In het broedseizoen vind je kieviten vooral in schrale graslanden, weilanden en akkers. Tijdens de voor- en najaarstrek en in de winter vind je soms heel erg hoge aantallen bij elkaar, vooral in vochtige hooi- en graslanden.
De zangvluchten van de kievit zijn zo opvallend dat kieviten speuren in de baltsperiode (van half maart tot midden april) echt gemakkelijk wordt. In het begin van het broedseizoen gedragen kieviten zich heel erg agressief t.o.v. alle passanten. Elke overvliegende kraai, kauw, ekster, blauwe reiger, fazant, torenvalk of meeuw wordt met veel gebaar verjaagd.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De soort komt algemeen voor.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief