Puidebroeken

Provincie West-Vlaanderen

Tussen Middelkerke en Slijpe vind je Puidebroeken

De voedselrijke wei- en hooilanden trekken veel weidevogels aan

De vochtige natuur vormt een paradijs voor vogels, amfibieën en insecten

Wandelen in Puidebroeken

De Puidebroeken is een vochtig paradijs voor weidevogels als wulp, slobeend en tureluur.

  • Wegens de kwetsbaarheid en de kleine oppervlakte is het gebied niet vrij toegankelijk.
  • Je kan wel kijken vanaf de Spermaliestraat

Toegankelijkheid

  • Afgesloten gebied, niet openbaar toegankelijk

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Afbeelding
Panorama Puidebroeken 2
Bruno Beyen
panorama

Dieren en planten

De voedselrijke natte wei- en hooilanden trekken tal van weidevogels als slobeend en tureluur. Daarnaast profiteren ook amfibieën en insecten van deze natte oase. Hier komen enkele voor de polders zeldzame insecten voor zoals gouden sprinkhaan, kustsprinkhaan en greppelsprinkhaan. Qua vlinders komen hooibeestje, bruin en oranje zandoogje voor. De plantengroei in dit zwak zilte gebied is ook de moeite waard. Er zijn talrijke pollen van zeegroene en zilte rus, maar verder nog lidsteng, pijptorkruid en groot moerasscherm.

Over dit gebied

De Puidebroeken bestaat hoofdzakelijk uit kunstmatige gronden. Dit zijn gronden waarvan het oorspronkelijk reliëf ingrijpend is gewijzigd door de mens. Na de Eerste Wereldoorlog werd dit gebied afgegraven om klei te winnen voor de productie van baksteen. De onbruikbare toplaag werd opzij geschoven in hopen. Die hopen zijn nu nog steeds herkenbaar in het landschap. Door de afgravingen kwam het gebied zeer laag te liggen (2-3 meter). De zones waar klei gewonnen werd evolueerden tot drassige weiden.

Vochtige weilanden van deze omvang worden steeds zeldzamer. In de winter blijft er veel regenwater staan, dat enkel verdwijnt door verdamping. Door de onderliggende (moeilijk doorlaatbare) kleilagen kan het water niet weg. Zo lang er water voorradig is, meestal tot mei-juni, werkt dit als een magneet op heel wat watervogels. In het voorjaar zie je er dan veel eendensoorten zoals wintertaling, slobeend en krakeend,... soms ook zomertaling en pijlstaart. Onder de steltlopers kan je soorten als grutto, wulp en watersnip observeren. Broedvogels zoals kievit, blauwborst en andere rietvogels zijn minder opvallend. Naast vogels profiteren ook heel wat insecten en amfibieën van deze oase aan water, te midden van een woestijn van drooggemaakte akkers.

Ook de plantengroei in dit zwak zilte gebied is de moeite waard. Het meest opvallend zeldzaam plantje is lidsteng, dat hier nog vrij algemeen voorkomt. Daarnaast groeien in de Puidebroeken soorten als pijptorkruid, aardbeiklaver, rode waterereprijs, kamgras en diverse zeggen en russen.

Het beheer van het reservaat wordt overgelaten aan grazend vee, dat pas wordt toegelaten nadat de water- en weidevogels hun kroost hebben grootgebracht. Via extensieve begrazing ontstaat een grote variatie aan kort afgegraasde tot ongemoeid gelaten stukken, waardoor meer planten- en dierensoorten een kans krijgen.

Afbeelding
tureluur

Wat doet Natuurpunt

Het beheersplan voor de toekomst voorziet in het behouden van een hoge waterstand, wat bijzonder belangrijk is voor het voortbestaan van de aanwezige natuurwaarden. Door begrazing van weinig vee op een grote oppervlakte ontstaat een rijke variatie van kort afgegeten tot ongemoeid gelaten stukken, met een grotere verscheidenheid aan leefgebieden voor planten en dieren als gevolg.

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water