Grutto
De grutto is de weidevogel bij uitstek. Het is een lentebode die jammer genoeg almaar meer wordt teruggedrongen tot weidevogelreservaten.
10 - 15 jaar
regenwormen, (larven van) insecten en plantaardig materiaal.
Laaggelegen graslanden en kruidenrijke hooilanden
spectaculaire baltsvlucht
Hoe herken je de grutto?
- grote, slanke steltloper, met lange poten
- steenrode borst (in zomerkleed)
- gebandeerde flanken
- lange, vrijwel recht snavel, met oranje snavelbasis
- in vlucht: brede, witte vleugelstreep, witte stuit en zwarte eindband
Met zijn lange poten is de grutto een elegante, grote steltloper. Hij heeft een erg lange en rechte snavel die oranje is aan de kopzijde en zwart naar de punt toe. Het mannetje in zijn zomerkleed heeft een oranjebruine kop, nek en borst. Zijn vleugels en buit zijn gevlekt en hij heeft witte strepen boven en onder de vleugels die vooral zichtbaar zijn tijdens de vlucht. Het verschil met de vrouwtjes is vaak moeilijk te spotten: over het algemeen zijn ze wat fletser van kleur en zijn de tekeningen op de buik minder uitgesproken. In de winter worden de gelijkenissen nog groter als beide geslachten een bruingrijze borst, rug en vleugels krijgen.
Het geluid van de grutto
De grutto roept zijn eigen naam: GRUT-too GRUT-too GRUT-too.
Hoe leeft de grutto
Wat eet de grutto?
In de broedgebieden eet de grutto vooral regenwormen en (larven van) insecten. Vooral emelten (= larven van langpootmuggen) worden vaak gegeten (tot 1.200 per dag per grutto). Tijdens de trekperiode en in de overwinteringsgebieden maakt ook plantaardig materiaal (o.a. rijst) deel uit van het dieet.
Hoe plant de grutto zich voort?
De eerste legsels worden doorgaans gevonden eind maart maar de eileg gaat door tot eind mei, met een piek in de tweede helft van april. Grutto’s proberen hun nest onder het gras te bedekken. Als het gras hoger wordt, probeert de broedende grutto de om het nest groeiende halmen over zich heen te trekken, om zo het nest aan de scherpe ogen van predatoren te onttrekken. Een legsel telt meestal drie tot vier eieren, die 22 tot 24 dagen worden bebroed. Nederlands onderzoek leerde dat 90% van de gruttoparen na terugkeer uit Afrika binnen 700 meter afstand broedt van de plaats waar ze het jaar daarvoor nestelden. Meer dan de helft (60%) nestelde zelfs binnen 50 meter van de vorige nestplaats. Van de jonge vogels (die meestal na twee jaar voor het eerst terugkeren om te broeden), werd 75% als broedende vogel teruggevonden op een plek die minder dan 18 km verwijderd was van de geboorteplaats.
Waar vind je de grutto?
De grutto keert als één van de eerste soorten die in Afrika overwinteren terug naar de broedgebieden in de Lage Landen. Eind februari - begin maart landen doortrekkende grutto’s bij ons op drassige hooilanden en in ondergelopen valleigebieden. Tijdens deze korte voedselstops laten ze zich vaak opvallen door hun typische roep. In de broedgebieden voeren grutto’s acrobatische, kantelwiekende en luidruchtige baltsvluchten uit, waarbij ze met gespreide staart hoog in de lucht achter elkaar aan vliegen. Wanneer er gevaar dreigt, wordt er vaak gealarmeerd vanaf een weidpaaltje.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
In 1981 werd het broedbestand in Vlaanderen op 750 - 780 paar geschat. Daarna volgde een toename tot 865 - 910 paar in 1990 en 1.050 tot 1.200 in 2000. In 2012 was het aantal alweer gezakt tot 900. Op dit moment is de populatie vrij stabiel, omdat een groot deel van de grutto’s in natuurgebieden broedt. Binnen die gebieden zijn de dichtheden zesmaal zo hoog als daarbuiten en driekwart van de vogels slaagt er in om meer dan één jong groot te brengen. Buiten de natuurgebieden slaagt slechts een kwart van de vogels hierin. De hoogste dichtheden worden bereikt in de kustpolders, met een zwaartepunt aan de Oostkust. Topreservaat is de Uitkerkse Polder, met 153 broedpaar in 2017.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief