Kramsvogel
De kramsvogel is een forse lijster met een grijze kop en een roodbruine mantel.
12 jaar
regenwormen, kevers en afgevallen fruit
broedt in losse kolonie
bossen en weiden
sociaal maar soms een kakker
Hoe herken je de kramsvogel?
- robuuste lijster (zo groot als een merel)
- leigrijze kop en stuit
- donkere (bijna zwarte) staart
- roodbruine rug en vleugels
- geelachtig tot oranje borst en flanken, met zwarte spikkels
- lichtgrijze stuit en witte ondervleugels
- zwarte poten
- gele bek
- juvenielen zijn doffer van kleur
De kramsvogel heeft het postuur van een merel maar is veel kleurrijker. Grijs kopje, oranje borst met een tekening op en een grijze stuit.
Het geluid van de kramsvogel
De kramsvogel kan heel luidruchtige zijn. Zijn kwetterende ‘tsjak tsjak tsjak’ onderscheidt hem meteen van alle andere lijsters en levert hem zijn bijnaam ‘tsjakker’ of ‘tsjaklijster’ op.
Hoe leeft de kramsvogel
Wat eet de kramsvogel?
De kramsvogel is verlekkerd op regenwormen, die op het gehoor worden gelokaliseerd en uit de grond worden getrokken. Ook kevers, duizendpoten en andere insecten staan op het menu. In het najaar en de winter gaan ze vooral op zoek naar afgevallen fruit, lijsterbes en duindoorn.
Hoe plant de kramsvogel zich voort?
Na de winter (rond maart-april) keert de kramsvogel terug naar zijn broedgebied. Het vrouwtje verzamelt plantaardig materiaal om een komvormig nest te bouwen dat ze bekleedt met modder. Voor de stevigheid kiest ze een gevorkte tak uit. Kramsvogels nestelen in los kolonieverband – zo vinden ze de perfecte balans tussen voldoende ruimte én sociaal contact. Het vrouwtje legt 5 of 6 blauwe eieren met spikkels die 10 tot 14 dagen later uitkomen. De kleintjes worden gevoed door beide ouders voor ongeveer 2 weken. Daarna vliegen ze op eigen vleugels. Meestal trekken ze twee broedsels per jaar groot.
Wanneer een potentiële belager te dicht bij de kolonie komt, wordt die doorgaans actief achtervolgd en soms gebombardeerd met uitwerpselen. Kramsvogels vallen hun belagers in groep aan en poepen die soms zo zwaar onder dat ze niet meer in staat zijn om te vliegen. Vooral zwarte kraaien, sperwers en buizerds worden op deze manier aangepakt. Eksters en gaaien worden gewoon achtervolgd.
Waar vind je de kramsvogel?
Elke winter verblijven er redelijk wat kramsvogels in Vlaanderen. Na hevige sneeuwval kunnen die aantallen enorm oplopen. Kramsvogels proberen een opschuivend sneeuwfront voor te blijven en komen zo in gebieden terecht waar ze normaal niet of veel minder talrijk voorkomen. Wil je een kramsvogel in je (landelijke) tuin, gooi dan wat appels of peren. De kans is groot dat er snel een kramsvogel zal opduiken, zeker in een strenge sneeuwwinter.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
Vanaf de jaren ‘60 leek de vogel bij ons in opmars als broedvogel, maar intussen brengt hij nagenoeg alleen nog in Wallonië zijn jongen groot.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief