Koperwiek
De koperwiek is een kleine lijster met roestrode oksels en flanken. Bij ons kan je de vogel vanaf het najaar tot in de vroege lente zien.
2-3 jaar
bessen en fruit
broedt alleen, maar soms ook in los kolonieverband
typische wintergast bij ons, broedvogel in Scandinavië
groepsdier
Hoe herken je de koperwiek?
- kleine, compacte lijster met vrij korte staart
- opvallend witte wenkbrauwstreep en witte mondstreep
- roestrode flanken
- roestrode ondervleugel (aan dit kenmerk heeft de soort haar naam te danken)
Bovendelen bruin en onderdelen wit met sterke donkere streping. De flanken en ondervleugeldekveren zijn koperrood gekleurd en vallen in de vlucht goed op. De kop is opvallend getekend met een roomwitte wenkbrauwstreep en een witte mondstreep.
Het geluid van de koperwiek
Roep in vlucht hoog, scherp "psrieee….", in zit kort "tsjuk". Zang met kenmerkend op en neer gaand "turie-turie-turie-turie-tuur…".
Je kan de zang zowel overdag als 's nachts horen.
Hoe leeft de koperwiek
Wat eet de koperwiek?
De koperwiek voedt zich in de broedgebieden met een brede waaier aan ongewervelden (regenwormen, slakken). In het najaar en de winter wordt overgeschakeld op bessen (meidoorn, lijsterbes, vlier, klimop, hulst, braam) en fruit (appel, peer).
Hoe plant de koperwiek zich voort?
De koperwiek is geen Belgische broedvogel. Waarnemingen van broedgevallen in België zijn onvoldoende gedocumenteerd. Meldingen van een broedgeval in Merelbeke (1926) en van 2 volwassen koperwieken die op 20 en 21 juni 1972 in Schilde jongen zouden hebben gevoederd, werden niet aanvaard. Ook in Nederland kwam de soort nog niet tot broeden.
In noordelijke delen van Europa en Azië broedt hij vanaf eind april tot in juli en heeft twee legsels van meestal 4-6 eieren. Ze broeden alleen, maar soms ook in los kolonieverband.
Waar vind je de koperwiek?
De koperwiek broedt in Scandinavië, vooral in berkenbos. In Vlaanderen is de koperwiek een wintergast die aankomt vanaf eind september en weer richting noord trekt eind maart - begin april. Je kan ze dan vooral vinden op besdragende struiken in parken en tuinen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De aantallen doortrekkende koperwieken kunnen enorm zijn: op het hoogtepunt van de trek passeren er tientallen miljoenen binnen enkele weken.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief