
Vink
De vink is met zijn grijsblauw petje, roestrode borst en witte vleugelstrepen een bekende tuinvogel. De zang eindigt (bij ons) vaak op suskewiet.
5 jaar
insecten en zaden
partnertrouw
beboste omgevingen
groepsdier
Hoe herken je de vink?
- blauwgrijs petje dat doorloopt tot in de nek
- wangen en borst roest- tot wijnrood, bruinige rug
- twee witte vleugelstrepen, zwarte staart met witte staartzijden (vooral in vlucht zichtbaar)
- vrouwtjes fletser gekleurd (lijkt op vrouwtje huismus)
- hun snavel is kort en kegelvormig



Het geluid van de vink
Kenmerkende, aflopende zang, met aan het einde een korte verhoging in tonen (vinkenslag).
Hoe leeft de vink
Wat eet de vink?
De vink eet in het broedseizoen vooral insecten. In het najaar en de winter wordt dit dieet aangevuld met zaden (vooral van grassen, kruisbloemigen, beuken, duizendknopen en ganzenvoeten) en plantaardig materiaal (o.a. bladknoppen).


Hoe plant de vink zich voort?
De meeste vinken houden er maar één partner op na. Vaak blijven man en vrouw meerdere jaren samen. Het vrouwtje staat in voor de nestbouw, het uitbroeden van de eieren en neemt het gros van de voederbeurten voor haar rekening. De meeste vinken hebben één legsel per jaar, goed voor vier tot vijf eieren.
Waar vind je de vink?
De vink broedt in bossen, parken en tuinen. In de winter zoeken vinken vaak voedsel op akkers en velden. Vinken zie je overal, zolang er maar bomen in de buurt zijn. Zelfs open landbouwgebied met verspreide bomenrijen of enkele doorgeschoten heggen of brede houtkanten volstaan.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
Vink is en blijft een erg algemene soort in Vlaanderen die het bovendien erg goed doet. Vooral in landbouwgebied lijkt de soort nog verder uit te breiden. De soort is er tevens in geslaagd zich aan te passen aan de verstedelijking en houdt goed stand in urbaan en suburbaan gebied.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief