
Keep
De keep is de noordelijke tegenhanger van onze vink. Met zijn oranje borst en vleugeltekening is deze zangvogel een opvallende winterse verschijning.
beukennootjes
territoriaal
beukenbossen
groepsdier
zingen
Hoe herken je de keep?
- mannetjes hebben donkere kop en strogele snavel (met donkere punt)
- oranje borst en schouders (minder fel bij vrouwtjes), witte buik
- oranjegele vleugelstrepen, zwarte staart en spierwitte stuit (erg opvallend in vlucht)
- vrouwtjes fletser gekleurd (met bruingrijzige kop)
De keep lijkt qua gedrag en formaat sterk op de gewone vink maar onderscheidt zich door een witte stuit en minder wit op de staart. De staart is sterker gevorkt dan bij de vink. Het mannetje heeft een oranje borst en schouder en een donkergrijze kop, die in het zomerkleed zwart kleurt.




Het geluid van de keep
De roep is een nasaal, karakteristiek, iets stijgend "kè-èèhhp". Roept in vlucht "kup-kup". De zang van de keep is een monotoon, grof zoemend "zzziiihh", en lijkt wel wat op de zang van de groenling.
Hoe leeft de keep
Wat eet de keep?
De keep komt bij ons enkel voor tussen oktober en begin april. In die periode worden vooral beukennootjes gegeten. Ook granen en zaadjes van berk behoren tot het winters dieet.


Hoe plant de keep zich voort?
De keep broedt in de naaldwouden en de hooggelegen berkenbossen van Scandinavië. In Genk (1966) en Zomergem (1981) werden broedgevallen opgetekend. Er wordt vermoed dat het hier ging om ontsnapte kooivogels. Aangezien beide gevallen niet werden gedocumenteerd, wordt de keep niet tot de Belgische broedvogels gerekend.
Waar vind je de keep?
De keep houdt zich bij ons vooral op in (beuken)bossen, tuinen en parken. In het najaar kan je tijdens een boswandeling grote groepen kepen zien rondscharrelen op de grond, vooral op zoek naar beukennootjes. Elke winter zakken ook heel wat kepen naar de tuinen af. Je ziet ze dan meestal op de grond, op zoek naar zaden die door andere vogels op de voedertafel werden gemorst. Vooral in vorst- en sneeuwrijke winters kan het aantal tuinkepen hoog oplopen. Ze zoeken vaak het gezelschap op van vinken. In gemengde groepen is het dus zoeken naar wie wie is.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
Hij is talrijk aanwezig in de berken- en naaldbossen in Noord-Europa waar hij broedt. In de wintermaanden komt hij voor in ons land
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief