
Kuifmees
De kuifmees heeft een markante zwart-witte koptekening en opvallende spitse, driehoekige kuif die kan worden opgezet. De soort komt enkel in Europa voor en dat komt niet veel voor in de vogelwereld.
12 jaar
insecten, spinnen en zaden
Naaldbossen
Hoe herken je de kuifmees?
- markante, zwart-witte koptekening
- spitse, driehoekige, geschubde kuif (die steil kan worden opgericht)
- grote zwarte bef en zwart halsbandje
- grijsbruine bovendelen, vuilwitte onderdelen

Het geluid van de kuifmees
Typisch mezengeluid, maar door scherpe, bibberende geluid herkenbaar. Zang een combinatie van roepjes, schel, ratelend "brr-dr-dr-dr", en af en toe en hoog "zi-zi-zu-zi".
Hoe leeft de kuifmees
Wat eet de kuifmees?
De kuifmees eet vooral insecten en spinnen. Buiten het broedseizoen wordt het dieet aangevuld met zaadjes van els, berk en een aantal naaldbomen


Hoe plant de kuifmees zich voort?
De kuifmees zoekt vooral naar dode berkenbomen, waarin het vrouwtje een nestholte uithakt. Daarvoor moet het hout wel zacht genoeg zijn: in tegenstelling tot spechten heeft de kuifmees geen ingebouwde schokdempers in de kop die de hakschokken kunnen opvangen. Het nest bestaat uit mos en korstmos en de binnenbekleding wordt afgewerkt met haren, wol en soms ook veren en spinrag. Het wordt enkel door het vrouwtje gemaakt.
Vanaf half april tot juli worden één à twee legsels bebroed met 4 - 8 eieren, tot soms wel 11. Na 13 - 18 dagen komen de eieren uit, 16 - 22 dagen later zijn de jongen vliegvlug, en worden daarna nog 23 - 25 dagen gevoed door de ouders.
Waar vind je de kuifmees?
De kuifmees broedt in naaldbos, vaak in oudere met korst- en baardmossen begroeide sparren en dennen.
Het zwaartepunt van het verspreidingsgebied van de kuifmees ligt in de Kempen. De soort is bijzonder honkvast en onderneemt nauwelijks zwerftochten. De beste kans op een kuifmees maak je dus door een bezoek aan een Kempisch naaldbos, bij voorkeur in het vroege voorjaar. Kuifmezen verraden zich meestal door hun aangename, rollende roepje tjuRRRRR, wanneer je naar de richting van het geluid kijkt, duurt het meestal niet lang voor je ze door de takken ziet bewegen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De kuifmees doet het niet goed in Vlaanderen en ook in Nederland gaat de soort sterk achteruit. De omvorming van (grotendeels aangeplante) naaldhoutbestanden naar meer natuurlijke leefgebieden als loofhoutbestanden en heidegebieden wordt als belangrijke oorzaak van de afname gezien.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief