Winterkoning
De winterkoning is één van de kleinste broedvogels in Europa. Met zijn opgewipt staartje en heldere zang is het een opvallende verschijning.
2 tot 6 jaar
Insecten
De helft van de mannetjes heeft één vrouwtje per broedseizoen, de andere helft gemiddeld 2 - 4.
Dichte ondergroei
Nerveus maar moedig
Het mannetje bouwt meerdere nestjes die door het vrouwtje geïnspecteerd worden.
Hoe herken je de winterkoning?
- zeer klein, nerveus vogeltje (9 - 10,5 cm)
- korte, opgerichte staart
- bovenzijde roodbruin tot kaneelkleurig
- onderzijde bruinwit met fijne, donkere bandering
De winterkoning valt het meest op door zijn zeer luide zang.
Het geluid van de winterkoning
Ondanks zijn kleine formaat is de winterkoning een van de luidste zangers van ons land. De zang is een explosieve serie van hoge, metaalachtige noten, afgewisseld met trillers. Zingt praktisch het hele jaar door, ook in de winter.
Hoe leeft de winterkoning
Wat eet de winterkoning?
De winterkoning eet vooral insecten, spinnen, duizendpoten en larven die van bladeren en takjes worden geplukt, dicht tegen de grond.
Hoe plant de winterkoning zich voort?
Het nestje van de winterkoning heeft de vorm van een ei dat rechtop staat. De ingang zit aan de zijkant. Aan de buitenkant is het bekleed met mos, binnenin vooral met veren en haartjes. Het mannetje bouwt in het vroege voorjaar verschillende nesten die door het vrouwtje aan een nauwkeurige inspectie worden onderworpen. Ze kiest er dan eentje uit om in te broeden. Doorgaans maakt een mannetje zo’n zes nestjes per jaar, maar een overijverige Nederlandse mannelijke winterkoning bouwde een recordaantal van twaalf nesten in één broedseizoen.
Beelden
Waar vind je de winterkoning?
De winterkoning broedt vooral in de dichte ondergroei van bossen en tuinen. Hagen, struikgewas, houtkanten, ruige vegetatie en dicht struweel vormen goede nest- en schuilplekken.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
De winterkoning is in Vlaanderen één van de meest algemene broedvogels. Hij valt vooral op door zijn zeer luide, explosieve zang die meestal eindigt op een trillend wekkertje.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief