Ruigpootuil
De ruigpootuil is één van de kleinere uilensoorten, met ongeveer de grootte van een steenuil. Opvallend is vooral zijn volle ronde kop. Het is een uitgesproken broedvogel van sparrebossen.
10 tot 16 jaar
Muizen
Sommige individuen strikt monogaam, andere polygaam
De dichte wouden van Europa, Azië en Noord-Amerika.
Territoriaal
Roepen in de nacht
Hoe herken je de ruigpootuil?
- Vrij klein, met een lichaamslengte rond 25 centimeter en een spanwijdte tot 60 centimeter
- Felgele iris en gele snavel
- Kleine, witte sluier met zwarte omranding benadrukt de ‘verbaasde’ gelaatsuitdrukking. Bovenkop bruin met witte vlekken.
- Rugveren zijn grijsbruin met duidelijke cirkelvormige witte plekken op de schouders
- Borstveren lichter gekleurd met grijsbruine vlekken en strepen
- De poten zijn tot aan de klauwen extra beverderd, vandaar de naam ‘ruigpootuil’
Het geluid van de ruigpootuil
Heel vocale uil, maar enkel 's nachts. Zijn lied bestaat uit een herkenbare reeks ‘poe’-klanken die toenemen in toonhoogte, kracht en snelheid.
Hoe leeft de ruigpootuil
Wat eet de ruigpootuil?
Op het menu van de ruigpootuil staan vooral muizen, maar ook andere kleine zoogdieren en kleine vogels.
Hoe plant de ruigpootuil zich voort?
Ruigpootuilen hebben een zeer gevarieerd liefdesleven. Sommige vrouwtjes nemen meerdere mannelijke partners (polyandrie), sommige mannetjes nemen meerdere vrouwtjes (polygynie), maar andere paartjes zijn dan weer strikt monogaam gedurende meerdere broedseizoenen. Er wordt verondersteld dat dit beïnvloed wordt door de beschikbaarheid van prooien. Als er veel kleine zoogdieren in de buurt zijn, worden de uilen opportunistischer en neigen ze naar polygamie.
De ruigpootuil broedt vooral in boomholten, het verlaten nest van de zwarte specht is heel geliefd. In België broeden ze tegenwoordig echter vooral in nestkasten. Nadat het mannetje een nestholte heeft gevonden die hij geschikt vindt, gaat hij op zoek naar een vrouwtje dat hij leuk vindt. Om haar aandacht te krijgen gaat hij de hele nacht door zingen, maar om een vrouwtje echt te overtuigen van zijn waarde laat hij voedsel achter in de potentiële nestholte. Als het vrouwtje de nestplek en het eten lekker vindt, blijft ze hangen. Het vrouwtje legt twee tot zeven eieren (sterk afhankelijk van het aantal beschikbare prooien) en broedt die zelf uit. Na een kleine maand komen de jongen tevoorschijn. Daarna duurt het nog een maand of twee totdat de jongen volledig onafhankelijk zijn.
Beelden
Waar vind je de ruigpootuil?
De ruigpootuil leeft in de dichte wouden van Europa, Azië en Noord-Amerika. In België komt hij enkel voor in de dichte sparrenbossen op de hoogste toppen van de Ardennen, waar hij ‘s nachts actief is.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
In België komt de ruigpootuil in wisselende aantallen en in een beperkt gebied voor. Het is een zeldzame soort in ons land.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief