Steenuil
De steenuil is de kleinste uil van Vlaanderen. Hij valt op door zijn gedrongen gestalte, felle ogen en witte wenkbrauwstrepen.
Gemiddeld 2,5 jaar, max. 16 jaar
Insecten, amfibieën en regenwormen en uitzonderlijk ook muizen of zelfs ratten op zijn menu.
De steenuil is over het algemeen monogaam en blijven meestal hun hele leven bij elkaar.
Steenuilen leven voornamelijk in open landschappen, zoals weilanden, akkers en boomgaarden
Territoriaal, maar ook nieuwsgierig
Mannetjes verleiden een vrouwtje met baltsgedrag, paringsdans en lokoep, verdedigen van het territorium en aanbieden van prooien.
Hoe herken je de steenuil?
De steenuil is de kleinste uilensoort in Europa en is ongeveer zo groot als een merel. Hij heeft een rond gezicht met gele ogen en een opvallend patroon van witte vlekken op zijn kop en rug, wat hem helpt om zich te camoufleren tussen stenen en rotsen. Zijn verenkleed is meestal bruin of grijs, afhankelijk van de omgeving waarin hij leeft. Zijn vlucht is golvend als dat van een specht. Verder vallen zijn korte staart en ronde vleugels op.
Je treft hem ook vaak overdag aan terwijl hij van het zonnetje geniet op paaltjes of knotwilgen.
Het geluid van de steenuil
Steenuilen communiceren door middel van verschillende geluiden zoals baltsroep, bedelroep, alamroep. Hij heeft een karakteristieke, langgerekte roep die lijkt op "kru-wieet" en kan worden gehoord in de avond en 's nachts.
Hoe leeft de steenuil
Wat eet de steenuil?
De steenuil jaagt voornamelijk in de schemering en 's nachts, hoewel hij soms ook overdag actief kan zijn. Hij jaagt meestal vanaf een verhoogde uitkijkpost, zoals een boom of een paal, en gebruikt zijn uitstekende gehoor en zicht om prooien te detecteren en te lokaliseren.
Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, vormen de belangrijkste voedselbron voor de steenuil. Daarnaast eet hij ook verschillende soorten insecten waaronder kevers, vlinders en sprinkhanen en af en toe ook kleine vogels, hagedissen en amfibieën.
Hoe plant de steenuil zich voort?
In het voorjaar beginnen de mannetjes en vrouwtjes met hun baltsrituelen. Ze tonen hun veren en fladderen met de vleugels om de aandacht te trekken van potentiële partners. Het mannetje biedt het vrouwtje vaak prooien aan als cadeau.
De steenuil bouwt zijn nest het liefst in holten van fruitbomen, knotwilgen en oude schuurtjes. Ze gebruiken ook speciaal voor de steenuil ontworpen nestkasten. De steenuil is een holenbroeder, die geen nestmateriaal gebruikt, hooguit enkele veertjes van de vogel of enkele braakballen.
De broedperiode is van half april tot half mei. Het vrouwtje legt daarna gewoonlijk 2 tot 6 eieren en broedt deze uit, terwijl het mannetje haar voedt en beschermt.
Na ongeveer 28 dagen komen de eieren uit en worden de jongen geboren. Beide ouders werken samen om de jongen te voeden en te beschermen, en na ongeveer 28 tot 30 dagen beginnen de jongen uit te vliegen. De ouders blijven de jongen nog een tijdje voeden totdat de jongen in staat zijn om zelfstandig te jagen en te overleven.
Steenuilen hebben over het algemeen één broedseizoen per jaar, maar in sommige gevallen, als de jongen vroeg genoeg uitvliegen, kunnen ze nog een tweede legsel krijgen.
Waar vind je de steenuil?
Steenuilen geven de voorkeur aan een kleinschalig landschap met open terrein om te jagen en met natuurlijke beschutting van houtwallen, heggen en boomgaarden. Ze maken gebruik van boomholtes, nestkasten en oude gebouwen zoals schuren, kerktorens en boerderijen als nestplaatsen en rustplaatsen.
De steenuil komt over heel Europa, Noord-Afrika en grote delen van Azië voor. het is een standvogel: hij broedt en overwintert dus in dezelfde streek.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De steenuil is ruim verspreid in Vlaanderen en komt in alle regio's voor. Wel verschillen de dichtheden sterk tussen gebieden
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief