Tussen 2 Motten

Provincie Vlaams-Brabant

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je Tussen 2 Motten verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Eric Van de Plas, 016-53 26 63.

Dieren en planten

In het gebied worden hermelijn, bunzing en steenmarter regelmatig waargenomen. De oevers van de Motte zijn de ideale plaats voor ijsvogels. Ook een aantal bijzondere roofvogels zoals havik, buizerd en sperwer kan je hier waarnemen. Zomertortel, wielewaal, houtsnip, veldleeuwerik, patrijs, kwartel en geelgors zijn hier tevens thuis. 's Nachts jagen de steenuil en de kerkuil in het gebied.

De wateren zijn thuis voor vissen zoals het bermpje en de bittervoorn. Ze zijn ook belangrijk voor de populatie amfibieën, waaronder de bruine en groene kikker, de alpenwatersalamander en de levendbarende hagedis. Vlinderliefhebbers kunnen hier zeker aan hun trekken komen, met de kleine ijsvogelvlinder en de grote beervlinder.

Verschillende soorten planten, zoals blauwe knoop, wilde bertram, karwijselie, dotterbloem, bosbies, daslook, muskuskruid, bosanemoon, salomonszegel, gevlekte aronskelk, gulden boterbloem, voorjaarshelmbloem en waterviolier, zijn hier allemaal terug te vinden.

Over dit gebied

Tussen 2 Motten ligt bij de samenvloeiing van de Brede en de Tieltse Motte, relatief dicht bij het grote Walenbos, waar de Vlaamse overheid een groot natuurgebied uitbouwt. Veel kleiner maar daarom niet minder fraai, ligt dit gebied ietwat verscholen in een uithoek van de gemeente.

In het natuurgebied vinden we verschillende soorten vegetaties terug. In de natte gedeelten treffen we elzenbroekbossen, op de drogere delen zijn er eikenbossen. In het voorjaar zorgen allerlei bloeiers, waaronder bosanemoon, speenkruid, gevlekte aronskelk en gele dovenetel, voor een bont kleurenscala. In de vallei bevinden zich verschillende oude graslanden.

De Grote Motte is, vanaf de bron in het Walenbos tot de vroegere Boekhoutmolen, één van de meest waardevolle beektracés in Vlaams-Brabant, dit door haar zuivere water. 

Afdeling

Tussen 2 Motten wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Tussen 2 Motten

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Tussen 2 Motten' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water