Oude Trambedding

Provincie Vlaams-Brabant

Wandelen in Oude Trambedding

3,5 km niet bewegwijzerd wandelpad over deels verharde en deels onverharde wegen.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Bereikbaarheid

Start aan de Rootstraat (Tervuren), tussen Veeweidestraat en Bredeweg.

De Lijn: Bus 830 Machelen - Zaventem - Tervuren - Groenendaal, halte 'Duisburg Kerk' + 12 min wandelen. 

Dieren en planten

Op de Oude Trambedding leven planten en dieren die gebonden zijn aan droge leemgronden en afhankelijk zijn van de verwevenheid van landbouw en natuur. Meerdere koppeltjes van de geelgors, braamsluiper en grasmus hebben er hun toevlucht genomen. De torenvalk huist in de nestkast op de hoge paal. In het open veld jagen ze naar hartenlust op muizen.

De holten in de oude populieren bieden nest- of schuilplaatsen aan steenuilen, mezen, vleermuizen, wezels en hermelijntjes. Vleermuizen gebruiken de houtkanten van de trambedding als oriëntatiepunt in het open landschap bij het jagen.
Enkele typische kalkminnende planten zoals beemdkroon, wilde marjolein, kardinaalsmuts en kornoelje tonen dat de leemlaag op bepaalde plaatsen rijk is aan kalk.

Over dit gebied

De Oude Trambedding is het restant van een spoorlijn die werd aangelegd in 1897. Zwarte Jean - zo noemde men in de volksmond de stoomtram die over het traject tufte - vervoerde pendelaars, melkkruiken, aardappelen, steenkolen en zelfs marktvee tussen Brussel en Hamme-Mille. Hij legde de laatste keer zijn traject af op 19 mei 1961.
De rails zijn al lang verdwenen maar het spoor slingert zich nog steeds door het landschap van Duisburg op +/-100m hoogte naar de IJsevallei (+/-40m).

Het gebied wordt gekenmerkt door vele kleine landschapselementen: bosjes, graften, holle wegen en bermen. Opvallend is de afwezigheid van bebouwing, wat prachtige vergezichten levert. De weinige doorgaande wegen geven dit gebied een ongekende rust. 

Wat doet Natuurpunt

De gemeente Tervuren droeg het beheer van de Oude Trambedding over aan Natuurpunt. Om dit ongeveer 1km lange groene lint te versterken werd een 250 m lange houtkant aangeplant. De oude populieren worden geknot.

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Oude Trambedding

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Oude Trambedding' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water