
Grote lijster
De grote lijster is een forse, bruine lijster met zwarte, ronde vlekjes op de borst. De vogel zit vaak rechtop, alsof ze voortdurend op haar hoede is.
gemiddeld 5 jaar
regenwormen, maar ook slakken, kevers en andere ongewervelden, bessen en zaden.
parkachtige bossen, bosranden en heiden
schuw en waakzaam
Hoe herken je de grote lijster?
- grote, zware lijster, vaak rechtopstaand
- opvallend lange staart
- witte borst met zwarte, ronde vlekken
- grijsbruine bovendelen met lichte stuit
De grote lijster is de grootste Europese lijstersoort, met grijsbruine vleugels en gevlekte borst. De buitenste staartpennen zijn lichter van kleur en hebben witte punten.



Het geluid van de grote lijster
De zangactiviteit piekt in februari en maart. Haar luide, weemoedige en wat eentonige zang brengt ze meestal vanaf een opvallende zangpost (in de top van een hoge boom). Zijn zang is helder en vérdragend, en bestaat uit korte zinnen met herhaalde motieven. De zang gelijkt nog meest op die van de merel, maar is minder melodieus.
Opvallend: grote lijsters zingen ook in vlucht. De grote lijster verraadt haar aanwezigheid vaak door haar harde, droge, ratelende vluchtroep. Een druilerige maartse tocht, ’s ochtends of ’s avonds, biedt de beste kans op een grote lijster. Let wel: het is een notoire langslaper, die veel overdag zingt en zelden in de heel vroege ochtend.
Hoe leeft de grote lijster
Wat eet de grote lijster?
De grote lijster voedt zich met een brede waaier aan ongewervelden (sprinkhanen, spinnen, slakken, regenwormen …). In de winter wordt het dieet aangevuld met bessen. Vooral op bessen van de maretak zijn ze verlekkerd.


Hoe plant de grote lijster zich voort?
Beide partners staan in voor de nestbouw. Het vrouwtje legt doorgaans drie tot vijf eieren, meestal in de vroege ochtend. Het uitbroeden duurt 12 tot 15 dagen. Die taak wordt vooral door het vrouwtje volbracht. Dagelijks verlaat ze het nest een keer of tien, voor een pauze van ongeveer 20 minuten. Terwijl het vrouwtje zit te broeden, wordt ze door het mannetje van voedsel voorzien. Van zodra de jongen zijn uitgekomen, neemt ook het mannetje een deel van de broedzorg voor zich. Na twee weken verlaten de jongen het nest en begint het vrouwtje aan een tweede broedsel. Het mannetje voedert de jongen van het eerste nest dan verder op zijn eentje.
Waar vind je de grote lijster?
De grote lijster komt vooral voor in cultuurlandschap met verspreide (hoge) bomen, populierenbossen, parken, boomgaarden en grote tuinen. De soort wordt vaak in de nabijheid van gebouwen waargenomen.
Verspreidingskaart van de grote lijster
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief