
Zanglijster
De zanglijster is een bruine lijster met een gevlekte buik. Ze is vooral bekend om haar rijke, luide zang en haar voorkeur voor slakken.
5 jaar
slakken
partnertrouw
bosrijke gebieden, parken en dichtbegroeide tuinen
schuw
Hoe herken je de zanglijster?
- compacte lijster met vrij korte staart
- bovenzijde egaal bruin
- borst en flank geelbruin
- keel en buik witter met opvallende zwarte pijlpuntvlekken.




Het geluid van de zanglijster
Luide, trage zang met veel pauzes en met een kenmerkende herhaling van meestal driemaal hetzelfde geluid. Meest kenmerkende roep is een hoog, scherp "tsip".
De zang van de zanglijster draagt ver en is zeer melodieus. Zanglijsters beginnen ruim voor zonsopgang te zingen, van vroeg in het voorjaar tot het begin van de zomer. De zangactiviteit piekt bij regenachtig weer. Zingen gebeurt steeds vanaf een verheven positie: daken, top van een boom, een schouw. Eens je de zang (her)kent, wordt het eenvoudig om een zanglijster te zien. Op de grond zijn zanglijsters echter veel schuwer dan merels.
Hoe leeft de zanglijster
Wat eet de zanglijster?
De zanglijster eet naast regenwormen ook insecten, duizendpoten en pissebedden. Slakken vormen een belangrijke voedselbron. De slakkenhuisjes worden met een stevige nekzwaai tegen een steen stuk gemept zodat de slak uit haar huisje kan worden getrokken. Vaak wordt hiervoor eenzelfde steen gebruikt, waarrond dan vele stukgeslagen huisjes liggen (een lijstersmidse). Tegen het eind van de zomer maakt ook fruit deel uit van haar dieet. Ze foerageren steeds op de grond.


Hoe plant de zanglijster zich voort?
De binnenkant van het nest is opmerkelijk. De zanglijster bekleedt haar nes met een dun laagje leem waarop een binnenbekleding uit houtmolm wordt aangebracht. Voordat de houtmolm wordt aangebracht, wordt die met de snavel fijn gebeten en met speeksel of water doorweekt. Door met de borst op de geknede bestanddelen van de binnenlaag te duwen, brengt de zanglijster het lemen pleisterwerk op de vereiste dikte en wordt de diepe nestkom gepolijst. De zanglijster baadt zich tijdens de nestbouw geregeld in plasjes om de binnenlaag optimaal te kunnen gladstrijken. In plaats van leem wordt soms ook paardenmest gebruikt. De aanleg van de lemen binnenkant vereist droog weer. De voordelen van leembekleding: het nest is stevig en kan later opnieuw worden gebruikt; de leembekleding beperkt vermoedelijk het aantal nestparasieten.
Waar vind je de zanglijster?
De zanglijster is algemeen in bosrijke gebieden, parken en dichtbegroeide tuinen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
In tegenstelling tot de gecombineerde, Europese data wijzen de Vlaamse (en Waalse) cijfers op een duidelijke afname van Zanglijster. Die afname wordt vastgesteld in alle leefgebieden, maar is het meest uitgesproken in verstedelijkt milieu. De in Vlaanderen vastgestelde trend sluit overigens niet aan bij de Nederlandse cijfers. Daar neemt de soort in de periode 1984-2015 toe waarbij die toename vooral opvallend is in de hogere delen van het land terwijl elders afnames worden genoteerd.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief