Stadswallen van Damme

Provincie West-Vlaanderen

Combineer hier cultuur en erfgoed met natuur en landschap

Spot in de winter de vriezeganzen

Geniet van weidse vergezichten over de polders

Wandelen in Stadswallen van Damme

De wandelpaden zijn geschikt voor kinderwagens.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

2 routes

A.S. Adventureroute

wandelpad
9.14km
Gemiddeld 140 minuten wandeltijd

Kom op tegen Kanker

wandelpad
6.08km
Gemiddeld 90 minuten wandeltijd

Startpunten

De Pulse

Romboutswervedijk 1
Damme
België

Parking Damme Zuid

Oude Sluissedijk 28-52
Damme
België

Bereikbaarheid

De nostalgische rivierboot Lamme Goedzak vaart van 1 april tot 15 november viermaal per dag heen en weer tussen Brugge en het centrum van Damme, de stad van Tijl Uilenspiegel wiens vriend… Lamme Goedzak heette. Ongetwijfeld de ideale manier om de Damse Vaart te ontdekken en te genieten van dit voorbijglijdend polderlandschap omzoomd met statige populierenrijen.

Door met de boot vanuit Brugge te komen, vermijd je ook parkingproblemen. Er zijn enkele randparkings, maar het kan erg druk zijn in het toeristisch seizoen.

Info: lammegoedzakdamme.com

Naast de boot is de fiets het ideale vervoermiddel om de Stadswallen van Damme te bezoeken vanuit Brugge (ca. 5 km fietsen langs de Damse vaart).

Zien en doen

Wil je de Stadswallen van Damme verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boekje wandeling via het online aanvraagformulier op de website van Natuurpunt Damme.

Dieren en planten

De Damse vaart trekt heel wat watervogels aan. De fuut, de kuifeend en de aalscholver zijn er vaste gasten. Wie een stil plekje opzoekt, heeft kans om één van Dammes bekendste vissers aan te treffen: de blauwe reiger. De kleine karekiet woont in de rietoevers en ook het waterhoen en de meerkoet nestelen er.

De stadswallen hebben altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op amfibieën. De gewone pad, de bruine en de groene kikker kwamen massaal af op de nieuwe waterpartijen. Vanaf het eerste jaar gaven ze al een vrijpostig kwaakconcert.

In de winter verblijven er duizenden vriezeganzen op de natte weilanden. De Noord-West-Vlaamse kustpolders in het algemeen, en Damme in het bijzonder, zijn enorm belangrijk als overwinteringsplaats voor kolganzen en kleine rietganzen. Ook voor talrijke doortrekkende en overwinterende watervogels is het de uitverkoren plek. In het voorjaar broeden hier weidevogels zoals de tureluur, de grutto en de kievit.

Over dit gebied

Damme is niet alleen een pittoresk stadje, het heeft ook een schat aan natuur in huis. Kreekrestanten, ingepolderde gronden en met knoestige knotwilgen of populieren beplante dijken getuigen van de eeuwenlange strijd tussen mens en water. Hier kan je het verhaal van de natuur die een militaire vesting veroverde, aan den lijve ondervinden. De herstelde stadswallen betekenen een ware verademing! In de zeventiende eeuw, tijdens de Tachtigjarige oorlog tussen de Noordelijke Nederlanden en Spanje werd Damme een garnizoenstad. Damme was immers ideaal gelegen om Brugge te verdedigen. De Spanjaarden legden een nieuwe verdedigingsgordel aan in de vorm van een zevenster. Van op de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk heb je een prachtig zicht op de restanten van de stervormige omwalling. In het centrum van Damme, waar de Kerkstraat de vesten snijdt, ligt een kazemat. Dit was oorspronkelijk een opbergplaats voor munitie, die we ombouwden tot een winterverblijf voor vleermuizen.

De Damse vaart is het kanaal dat Brugge verbindt met de Nederlandse grensstad Sluis. Ze heeft ook de bijnaam 'Napoleonvaart' omdat het kanaal gegraven werd op bevel van Napoleon. De oevers van de vaart staan bekend om hun fietsvriendelijke karakter, langs de groene polders en de krom gewaaide populieren.

Wat doet Natuurpunt

Natuurpunt restaureerde een deel van de wallen met steun van Europa, de provincie West-Vlaanderen en de stad Damme. De restauratie gaat terug naar de beginsituatie. Daartoe werd de oude stadsgracht uitgedolven en met die grond werd de buitenwal (het glacis) heraangelegd. De binnengracht werd diep genoeg uitgegraven om open water te houden. De buitengracht is minder diep zodat een rietvegetatie ontstond.

Afdeling

Stadswallen van Damme wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Stadswallen van Damme

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Stadswallen van Damme' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water