Image
Spreeuw - Elwin van der Kolk

Spreeuw

Starling
Sturnus vulgaris
Sturnidae

De spreeuw is een luidruchtige, zwartglanzende vogel met een spitse snavel.

 

 

 

Grootte
19 - 22 cm - spanwijdte: 37 - 42 cm
Gewicht
70 - 80 gram
Levensverwachting

 2 - 3 jaar

 

 

Favoriete maaltijd

ze zijn dol op emelten en andere insectenlarven. In de winter eten ze vooral fruit, bessen en zaden

 

Burgerlijke staat

Spreeuwen zijn monogaam tijdens het broedseizoen

 

 

Status
Algemeen
Woonplaats

ze hebben verschillende habitats, waaronder bossen, parken, tuinen en steden.

 

 

Karakter

 levendig, nieuwsgierig en sociaal.

 

 

Verleiding

De mannen verleiden de vrouwen met een mooie nestholte  Met opgezette veren en geflapper trekt hij de aandacht.

 

Hoe herken je de spreeuw?

  • zwart verenkleed met paarsgroene glans en geelwitte spikkels
  • vrij lange, spitse snavel (geel in het broedseizoen, donker in de winter)
  • in de broedperiode hebben mannetjes een blauwige ondersnavelbasis (lichtroze bij vrouwtjes)
  • Jonge spreeuwen hebben tot in september een vaalbruin, onopvallend verenkleed met lichte keel

Een spreeuw heeft een zwart verenkleed met een iriserende glans van paars, groen en blauw. In de winter heeft het verenkleed opvallender witte spikkels. Ook de kleur van de spitse snavel verandert; in het broedseizoen is deze geel, daarbuiten zwartgrijs. In tegenstelling tot de merel, stapt of waggelt de spreeuw terwijl hij eten zoekt (een merel hipt).

Spreeuw - Elwin van der Kolk
Spreeuw - Elwin van der Kolk
Spreeuw - Elwin van der Kolk
Spreeuw - Elwin van der Kolk
Spreeuw - Elwin van der Kolk
Spreeuw - Elwin van der Kolk

Het geluid van de spreeuw

Spreeuwen kunnen minutenlang aan een stuk door zingen. Het geluid dat ze hierbij maken klinkt vaak meer als een soort gekwetter dan een gefluit. Spreeuwen zijn goed in imiteren. Sommige spreeuwen maken complexe imitaties van andere vogels maar ook van omgevingsgeluiden.

Audio file
Beluister hier
Audio file
Beluister hier

Hoe leeft de spreeuw

Wat eet de spreeuw?

De spreeuw peutert met haar lange spitse snavel in het gras, op zoek naar emelten (dikke larve van de langpootmug) en andere insecten(larven). Koeienvlaaien zijn daarom erg geliefd. In het najaar en de winter staat fruit (o.a. kersen, druiven, vogelkers en appels) op het menu.

Afbeelding
Spreeuw - Wouter Cardoen
Wouter Cardoen
Afbeelding
Spreeuw - jong  - Wouter Cardoen
Wouter Cardoen

Hoe plant de spreeuw zich voort?

April is het startsein voor het broedseizoen. Spreeuwen vormen paartjes en broeden in holtes van bomen, in nestkasten, gaten en kieren van gebouwen. Vooral holtes op grotere hoogtes (> 7 m) zijn in trek.  Ze broeden vaak met meerdere koppeltjes in dezelfde buurt. Het mannetje neemt de nestbouw grotendeels op zich. Spreeuwen hebben vaak twee legsels per jaar, elk goed voor drie à vijf eieren. De eieren worden een kleine twee weken bebroed door het vrouwtje. De jongen worden door beide partners gevoederd. Na drie weken vliegen de jongen uit 
 
Na het broedseizoen zoeken ze elkaar op en vormen soms zeer grote groepen.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De spreeuw kan het geluid van een aantal vogels, kikkers en zoogdieren perfect imiteren. De meest geïmiteerde soorten zijn de buizerd, de wielewaal, de kleine bonte specht en de kip. De imitaties moeten worden aangeleerd en zijn dus niet aangeboren.
  • Na het broedseizoen verzamelen spreeuwen in grote groepen. Voor ze op hun slaapplaats neerstrijken, geven deze indrukwekkende zwermen een golvende luchtshow. Op zo’n slaapplaats verzamelen soms meer dan één miljoen spreeuwen. Een slaapplaats doet dienst als een informatiecentrum. Spreeuwen die vandaag een goede foerageerplek hebben gevonden, vliegen de volgende ochtend als eerste resoluut naar hetzelfde voedselgebied. Spreeuwen die de vorige dag weinig eten vonden, volgen die voedselgidsen.
  • Op basis van onderzoek met kleurringen kon worden aangetoond dat spreeuwen soms meerdere avonden na elkaar op exact dezelfde tak of rietstengel kwamen slapen, zelfs op slaapplaatsen met enkele honderdduizenden spreeuwen.
  • Vroeger werd de spreeuw vaak door de mens geconsumeerd In de Middeleeuwen werden spreeuwenpotten aan de gevel opgehangen. Ze deden dienst als onderkomen voor een vogelfamilie.  Eens de jongen groot genoeg waren, werden ze uit het nest gehaald. Ook in België werden jaarlijks tienduizenden spreeuwen gevangen voor menselijke consumptie. Sinds de afschaffing van de vogelvangst in 1972 is de spreeuwenvangst in België verboden. Toch zette die traditie zich nog lang illegaal door. In restaurants aan de kust werden spreeuwen vaak opgediend als jonge kwartels.

Waar vind je de spreeuw?

De soort komt algemeen voor in tuinen en steden, maar ook in parken en loofbos met voldoende boomholtes. Voedsel zoeken ze vaak op gazons en in weilanden.
de spreeuw is een trekvogel, hoewel niet alle spreeuwen migreren. Sommige spreeuwen zijn standvogels en blijven het hele jaar door in België, terwijl andere spreeuwen migreren naar het zuiden in de winter en terugkeren naar het noorden om te broeden in de lente en zomer.
Spreeuwen vind je vaak op in grote groepen bij elkaar in weilanden of grasvelden, op zoek naar voedsel. In de zomer kan je grote aantallen vinden in boomgaarden (vooral kersen zijn erg gegeerd). Ze troepen soms ook samen op verlichtingspalen of op hoogspanningslijnen.
In het voor- en najaar verplaatsen spreeuwen zich in grote zwermen. Tegen zonsondergang vormen ze wonderlijke spreeuwenwolken voor ze richting gezamenlijke slaapplaats vliegen.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Kom deze soort veel voor

De spreeuw is een van de meest voorkomende vogelsoorten in Belgie. In de wintermaanden kan het aantal spreeuwen nog toenemen door de migratie van spreeuwen uit noordelijke streken

Icon
Icoon - Vogelhut

Start tijdig met het voederen van de vogels in je tuin

Vanaf de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door je voedertafel dan al te vullen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen.
Wanneer het echt koud wordt, kan je vetbollen en pindaslingers aanbieden.

Hoe voeder je tuinvogels, en wie eet wat?

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de spreeuw

Wat kan jij doen?

Spreeuwen zijn holenbroeders. Hang een spreeuwenpot in je tuin en met een beetje geluk komt er een koppel in nestelen. In de winter kan je spreeuwen naar je tuin lokken door rottend fruit (appels en peren) op je gazon te gooien. Gooi het voedsel op de grond (spreeuwen komen niet zo graag op de voedertafel) en hou de voederplek sneeuwvrij.

Wat doet Natuurpunt?

 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Activiteiten