Halsbandparkiet
De halsbandparkiet is een kleurrijke en levendige vogel die oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Azië komt. Met zijn opvallende uiterlijk en luide roep is hij een bekende verschijning in stedelijke gebieden en tuinen.
Tot wel 25 jaar
Voornamelijk zaden, fruit en bloemen
Monogaam
Voorkeur voor stedelijke omgevingen, parken en tuinen
Actief, luidruchtig en sociaal
Roepen en gedrag om partners aan te trekken
Hoe herken je de halsbandparkiet?
- Groen verenkleed met opvallende zwarte halsband rond de nek
- Rode snavel en poten
- Kleine formaat met een lange staart
De halsbandparkiet heeft een levendig en kleurrijk voorkomen. Zijn groene verenkleed, rode snavel en opvallende zwarte halsband Voorkeur voor stedelijke omgevingen, parken en tuinen maken hem gemakkelijk herkenbaar in stedelijke omgevingen.
Het geluid van de halsbandparkiet
De halsbandparkiet staat bekend om zijn luide en opvallende roep, die vaak klinkt als scherpe kreten en fluitende geluiden.
Hoe leeft de halsbandparkiet
Wat eet de halsbandparkiet?
De halsbandparkiet is een alleseter. In Vlaanderen doet de soort zich vooral tegoed aan vruchten en bessen. Appel, peer, meidoorn, mispel, braam en bessen van klimop en vlier worden vaak gegeten. Ook zaden van haagbeuk, es en den staan op het menu. Op de voedertafel scoren vooral pinda’s, zonnebloempitten, gemengd zaad en brood goed.
Hoe plant de halsbandparkiet zich voort?
De halsbandparkiet is een holenbroeder. Hoewel er wel eens in natuurlijke holtes wordt gebroed, heeft de soort in Vlaanderen toch een duidelijke voorkeur voor oude nestgaten van de grote bonte specht.
Halsbandparkieten starten eind november al met het verkennen van potentiële nestholten. Eind februari worden de eerste eieren gelegd. Het broedsucces ligt in Vlaanderen aanzienlijk lager dan in de gebieden waar de soort van nature thuishoort.
Waar vind je de halsbandparkiet?
De halsbandparkiet is een holenbroeder en komt in Vlaanderen in grote concentraties voor in straal van 40 km rond Brussel. De soort broedt er in stadsparken, grote tuinen en boomgaarden. Het zwaartepunt ligt in en rond Brussel, met uitlopers tot in Aalst (in het westen), Mechelen (in het noorden) en Leuven (in het oosten). In de andere provincies komt de soort nauwelijks voor.
Halsbandparkieten zoeken elkaar op om te gaan slapen. In de omgeving van die slaapplaatsen is de soort heel gemakkelijk te zien. De grootste slaapplaatsen bevinden zich in en rond het NAVO-domein in Brussel. In 1998 kwamen hier 2300 halsbandparkieten overnachten, in 2002 ging het al om 5300 exemplaren. In 2004 vormde zich een nieuwe slaapplaats in het Elizabethpark in Koekelberg. Nadien werden ook slaapplaatsen ontdekt rond de vijvers van Elsene, op het kerkhof van Schaarbeek, achter de Abdij Ter Kameren en in Vorst (in drie platanen langsheen het Brits Tweede Tweedelegerlaan). Een simultaantelling op 17 oktober 2012 leverde 8055 exemplaren op.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief