Sijs
Een immer vrolijke en sierlijke verschijning, de sijs. Oorspronkelijk zijn deze gele neefjes van de putter polder- en bosvogels, maar je treft ze ook al eens aan in tuinen. In de winter doen ze zich graag tegoed aan de zaden van elzen en berken.
elzen- en berkenzaden
monogaam in het broedseizoen
broedt uitsluitend nabij naaldhoutbos, in de winter zwermen ze ook uit naar parken en tuinen
gezellige groepsvogel
muzikaal gekwetter
Hoe herken je de sijs?
- klein en sierlijk, met opvallend korte staart
- bovendelen zijn geelgroen en fijn gestreept
- vleugels zijn donker, met een felgele of geelwitte vleugelstreep
- mannetjes hebben een zwart petje, zwarte bef en kanariegele borst, terwijl vrouwtjes wat fletser zijn
Met zijn compacte en elegante voorkomen en de gele, groenige accenten in het verenkleed is de sijs een onmiskenbare verschijning. Qua omvang valt hij nog het best te vergelijken met een pimpelmees.
Het geluid van de sijs
De hoge vluchtroep van de sijs klinkt het meest bekend in de oren - iets als ‘plié-è’. Als sijzen zingen, ontaardt dat in een lang, grillig en muzikaal gekwetter. De sijs kan ook andere vogels imiteren.
Hoe leeft de sijs
Wat eet de sijs?
Sijzen zijn verzot op zaden, vooral die van elzen, berken en naaldbomen. De snavel van de sijs is perfect op zijn dieet afgestemd. Lang, spits en kegelvormig: ideaal om zaden uit dennen- of sparrenappels, elzenproppen en berkenkatjes te peuteren. Tijdens de doortrek eten sijzen ook graag pinda’s.
Hoe plant de sijs zich voort?
De sijs is er vroeg bij: al in de winter worden paartjes gevormd. Mannetjes werken zich in de kijker zangstondes vanop sparrentoppen en extatische, vlinderachtige baltsvluchten. Sijzen maken hun nesten graag hoog in naaldbomen.
Waar vind je de sijs?
Tijdens het broedseizoen gedragen sijzen zich erg onopvallend, verscholen in naaldhoutbossen. Tussen oktober en maart is de beste periode om sijzen te spotten. Dan zie je ze vaak bengelen aan elzenpropjes in broekbossen, parken of zelfs tuinen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De sijs is in Vlaanderen een vrij algemene soort.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief