Gaai
De gaai is een luidruchtige, bont gekleurde vogel met fraaie felblauwe vleugelveren. Hij legt een wintervoorraad aan van eikels.
kan wel 18 jaar worden, gemiddelde 2 tot 3 jaar
eikels, de gaai legt zelfs een heuse wintervoorraad aan van circa 5.000 eikels
Monogaam
In bossen, maar ook in grote parken en tuinen
de gaai is een opportunist die het goed doet in de omgeving van de mens
In het voorjaar komen grote groepen gaaien bijeen in het bos. Ze jagen elkaar op. De mannetjes pronken graag met hun kuif fier omhoog en hun vleugels wijd uiteen om een vrouwtje in te palmen.
Hoe herken je de gaai?
- verenkleed grotendeels warmbruin met roze tint
- gestreepte kruin, zwarte snorstreep en bleke keel
- lichtblauw vleugelveld met fijne, zwarte bandering
- in vlucht valt vooral de grote, witte stuitvlek op
Het geluid van de gaai
De opvallende schreeuw van de gaai verraadt zijn aanwezigheid. In het bos waarschuwt hij zo voor indringers.
Andere vogels herkennen dit geluid ook als een waarschuwing en gaan dus ook vaak op de vlucht als ze een gaai horen alarmeren.
Hoe leeft de gaai
Wat eet de gaai?
Gaaien verzamelen in het najaar (september - oktober) massaal eikels. De eikels worden één voor één in de krop (holte in de keel) verzameld. Met enkele eikels in de krop en één in de snavel vliegt hij naar zijn territorium om ze in de grond te verstoppen als wintervoorraad. Een gaai stopt elke herfst ongeveer 5000 eikels weg in de aarde. Wat later niet wordt teruggevonden, groeit soms uit tot een nieuwe eik. De gaai wordt dan ook beschouwd als één van de beste bosbouwers.
Naast eikels is de gaai een echte alleseter. In het voorjaar en in de zomer voedt hij zich vooral met insecten, kevers, rupsen en menselijke voedselrestjes. Ook kleine of jonge zangvogels en eieren behoren tot het dieet. In de herfst schakelt hij over op vruchten (bramen, kersen, frambozen, lijsterbessen) en noten (beukennootjes en hazelnoten). Eikels vormen in het najaar en in de winter zijn favoriete voedselbron.
Hoe plant de gaai zich voort?
Gaaien zijn monogame vogels die voor het leven paren, hoewel gaaien in de winter niet vaak bij elkaar blijven en in plaats daarvan elk voorjaar hun paarband vernieuwen.
De gaai broedt vooral in loofbossen (vooral in eiken- en beukenbossen). Ook in grote parken en tuinen kan je de soort aantreffen. De nestbouw neemt zes tot negen dagen in beslag. Een legsel telt doorgaans vier tot zeven eieren. Het wijfje broedt ca. 16 dagen. Elke drie dagen verlaat ze het nest voor 5 tot 15 minuten. Heel wat legsels gaan verloren door predatie van eksters en kraaien. De volwassen vogels vallen vaak ten prooi aan sperwer en havik.
Waar vind je de gaai?
In het broedseizoen is de gaai heel opvallend aanwezig in het bos. Vooral zijn opvallende roep - het indringer alarm - verraadt zijn aanwezigheid. Buiten deze periode is het echter een waakzame en schuwe vogel waarachter je goed moet speuren.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief