Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied

Mechelen
Provincie Antwerpen
Afbeelding
Blauwborst - Wim Dirckx
Wim Dirckx
Icon
Icoon - Drankgelegenheid
Drankgelegenheid
Icon
Winkel
Icon
Icoon_Groot - Contact
Infobalie
Icon
Icoon_Groot - Picknick
Picknickgelegenheid
Icon
Icoon - Wandeling met gids
Geleide wandeling boeken
Icon
Icoon_Groot - Cadeau
Kinderfeestjes boeken
Icon
Icoon - Activiteit
Teambuilding organiseren
Icon
Icoon - Bezoekerscentrum
Vergaderen in het groen

Aan de rand van Mechelen vind je het bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied, vlak bij de Dijle in Muizen. Dit is de ideale start voor natuurwandelingen in de Beneden-Dijlevallei. Het Mechels Broek en de Barebeekvallei liggen vlakbij. Voor een langere wandeling neem je de verbindinsgroute naar Mispeldonk of combineer je verschillende lussen. Gekleurde Natuurpuntpijltjes wijzen je de weg.

Openingsuren
maandag: 13:30-17:30 alleen schoolvakanties
dinsdag: gesloten
woensdag: gesloten
donderdag: 13:30-17:30
vrijdag: gesloten
zaterdag: 13:30-17:30 alleen schoolvakanties
zondag: 10:00-17:30
Contactpersoon: Ann Pinceel

Contact

Muizenhoekstraat 7 2812 Mechelen België
Zien en doen

Kom voor je op tocht vertrekt binnen even kijken om buiten meer te zien. Je vindt er gratis wandelfolders en er lopen verschillende speurtochten voor gezinnen.

Geleide wandelingen

Als individu of met je gezin kan je aansluiten bij een wandeling die Natuurpunt organiseert. De data vind je in de agenda. Voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven, dat wordt dan in de aankondiging vermeld. Wil je met je familie, klas of vereniging een natuurgebied bezoeken o.l.v. een gids? Vul dan het formulier in om een geleide wandeling aan te vragen. 

De wandelingen naar het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk kunnen starten vanuit het bezoekerscentrum.
Een gids kost € 60 voor een groep van max. 20 personen, € 50 voor klassen

Vraag je geleide wandeling aan

Voor scholen

Bezoek met je klas een natuurgebied onder leiding van een gids. De wandelingen naar het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk kunnen starten vanuit het bezoekerscentrum. Een gids kost € 60 voor een groep van max. 20 personen, € 50 voor klassen.

Vraag je wandeling aan

Teambuilding

Wens je meer info over formules en prijzen, stuur dan een mail naar bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be.

Vergaderen in het groen

Onze bezoekerscentra bieden vergaderfaciliteiten die stuk voor stuk gelegen zijn in het groen en voorzien van de nodige uitrusting om vergaderingen, brainstormsessies, presentaties of een seminarie vlot te laten verlopen. Natuurpunt heeft verschillende bezoekerscentra waar je activiteit op een unieke manier tot zijn recht komt.

> Bekijk al onze vergaderlocaties in het groen

In bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied in Muizen kan je met maximum 24 mensen vergaderen. Meer info over beschikbaarheid en tarieven via bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be.

Gezinsspeurtochten Mechels Broek

De bewoners van het Mechels Broek (volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar)

Vertrek aan het bezoekerscentrum en zoek langs de AS-route tien houten kastjes. In elk kastje vind je een bundel met drie weetjes en een vraag. Het juiste antwoord geeft je telkens een letter. Met alle letters vorm je op het einde nog een extra bewoner van het Mechels Broek.

Gratis folder in het bezoekerscentrum of zelf te printen via deze LINK.

Magisch Rivierenland - luisterwandelspel (volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar)

MAGISCH RIVIERENLAND - Op tocht met de Nix

Magisch Rivierenland is een interactieve audiotocht in het Mechels Broek voor individuen en bubbels met kinderen vanaf 10 jaar.

In de Nekkervijver huist de Nix, de watergeest van 't Mechels Broek. Maar Nix is niks meer sinds preker Rombout hem zijn naam en faam afnam. Ga op queeste met de Nix op zoek naar zijn geheime, gestolen naam en leer de wilde natuur en de geschiedenis van het Mechels Broek van een andere kant kennen. Maar let op! Want niks is wat het lijkt in de Anderwaterwereld, de oude wereld van de wilde natuur... 

In dit wandelluisterspel word je op de proef gesteld door heksen en heiligen, mysterieuze brugwachters en waterwezens. Ontmoet de kleurrijke figuren van deze plek, luister naar de legenden van 't Mechels Broek, los raadsels op, zoek naar geheime tekens in de natuur, leer over kruiden en bomen, zing mee met de ballade van Nix en ontdek hoe een echte Nixnut de natuur met nieuwe ogen bekijkt.

Startpunt?

De route start en eindigt aan het begin van het wandelpad naar het Mechels Broek, links van de fietsenstalling op de parking van Provinciaal Domein De Nekker, Spuibeekstraat, 2800 Mechelen. Volg de pijltjes van de AS Adenture route (5,4 km)

Route + luisteren + spel duren ongeveer 2 - 2,5 uur. 

 

Wat heb je nodig? 

Wandelschoenen (bij regen kunnen de paden modderig zijn), smartphone of tablet met voldoende batterij, koptelefoon of oortjes, magische kaart, een balpen of potlood. 

Waar haal je de kaart?

Haal je magische kaart op aan het startpunt (bakje naast infobord Natuurpunt) of in het bezoekerscentrum van Natuurpunt, Muizenhoekstraat 7, Muizen

(je kan de tocht NIET starten aan het bezoekerscentrum)

Vind de juiste audiofragmenten online

Installeer de izi.TRAVEL App op je telefoon. Zoek op ‘Magisch Rivierenland’ in de App en start de queeste. 

In je webbrowser: surf naar wilderhistories.be/nix en start de queeste. 

Volg de route via izi.TRAVEL. Als je je gps-signaal inschakelt, verschijnen de audiofragmenten vanzelf wanneer je op de juiste locatie bent.

Volg de aanwijzingen die je krijgt in de audiofragmenten. Zoek naar geheime codetaal tussen de bomen, los raadsels op en beantwoord de vragen via izi.TRAVEL. Elke juiste oplossing brengt je dichter bij de ontdekking van de ware naam van de Nix. 

MAGISCH RIVIERENLAND is een luisterspel van WILDER HISTORIES voor Natuurpunt Mechels Rivierengebied. Dit project werd gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

www.wilderhistories.be/magisch-rivierenlan

SNUIT! - Op avontuur met de Boeboeks - uitleentas (vanaf 5 jaar)

Uitleentas voor gezinnen met  kinderen vanaf 5 jaar

In het bezoekerscentrum kan je een tas uitlenen vol spannende opdrachten om samen met Piepel en Soeza op ontdekking te gaan in het Mechels Broek. Je start (en eindigt) aan het bezoekerscentrum en volgt de pijltjes van de rode route die 2 km lang is.

Uitlenen?

Dit kan tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum op maandag en donderdag tussen 13u30 en 17u30 en op zondag tussen 10u en 17u30. Tijdens de schoolvakanties ook op zaterdag tussen 13u30 en 17u30. De tas moet dezelfde dag voor 17u30 terug ingeleverd worden.  

Best vooraf reserveren.

Mail dan naar bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be om je tas te reserveren. Je krijgt een bevestiging via mail.

Prijs: 5 euro (3 euro voor leden van Natuurpunt) en 20 euro waarborg

Parkeren?

Best parkeren op randparkings Muizen: op het dorpsplein, aan het station of bij het kerkhof in Kerkenbos. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen in de Muizenhoekstraat.

SNUIT! - Broekbeertjeswandeling - uitleenrugzakje (peuters en kleuters)

Uitleenrugzakje voor gezinnen met peuters en kleuters

Haal het bereleuke rugzakje op in het bezoekerscentrum en volg de rode hartjes in het Mechels Broek. Op zes stopplaatsen kunnen de kinderen opdrachtjes uitvoeren. Enkele wistjedatjes en het nodige materiaal vind je in de tas. 

Een zalige tocht van 2 km, perfect op maat van de allerkleinsten. Start en einde aan het bezoekerscentrum.

Uitlenen? mei tot oktober

Dit kan tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum op maandag en donderdag tussen 13u30 en 17u30 en op zondag tussen 10u en 17u30. Tijdens de schoolvakanties ook op zaterdag tussen 13u30 en 17u30. De rugzak moet dezelfde dag voor 17u30 terug ingeleverd worden.

Best vooraf reserveren

Mail dan naar bc.mechelsrivierengebied@natuurpunt.be om je rugzakje te reserveren. Je krijgt een bevestiging via mail.

Prijs: 5 euro (3 euro voor leden van Natuurpunt) en 20 euro waarborg

Parkeren?

Best parkeren op randparkings Muizen: op het dorpsplein, aan het station of bij het kerkhof in Kerkenbos. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen in de Muizenhoekstraat.

SNUIT! - Bo is jarig - libellenspeurtocht (vanaf 6 jaar)

Speurkaart voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar.

Bo, de libel, is jarig en droomt van een mooi feest, maar ze weet niet goed hoe dat moet, jarig zijn. Komen jullie haar helpen?

Trek het Mechels Broek in met een grote speurkaart en voer onderweg allemaal leuke opdractjes uit. Na een tocht van ongeveer 1,5 uur weet jij wat meer over het leven van een libel én kan Bo aan haar feestje beginnen.

Je start (en eindigt) aan het bezoekerscentrum en volgt de pijltjes van de rode route die 2 km lang is en zoekt onderweg de libellenplaatjes. 

Waar vind je de kaart? 

Van mei tot oktober is de kaart te koop in het bezoekerscentrum aan 3 euro. Het centrum is open op maandag en donderdag tussen 13u30 en 17u30 en op zondag tussen 10u en 17u30. Tijdens de schoolvakanties ook op zaterdag tussen 13u30 en 17u30. 

Parkeren?

Best parkeren op randparkings Muizen: op het dorpsplein, aan het station of het kerkhof in Kerkenbos. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen in de Muizenhoekstraat.

Leuk voor kinderen

Andere wandeltochten op kindermaat

Natuurschatten in de Hondsbossen - Sint-Katelijne-Waver

Trek het bos in en ga op schattenjacht!

Je volgt de juiste weg met behulp van een  schatkaart en komt langs het parcours van 3 km zes leuke opdrachten tegen. Voer ze allemaal correct uit en ontdek zo de grootste schat die we bezitten. Succes!

De kaart vind je in een bakje aan het infobord van Natuurpunt op de Markt in Sint-katelijne-Waver centrum. Je kan ze ook downloaden. De link vind je hier.

Paddenstoelen in de Gasthuisbossen - Sint-Katelijne-Waver

Wist je dat er ook houten paddenstoelen bestaan? Ga ze zoeken in de Gasthuisbossen en kijk welke dieren er in de buurt leven. Je kan die dieren helpen, zoals de kabouters dat  doen. Langs het pad kom je nog andere leuke dingen tegen.

Ben je benieuwd? Kom maar eens kijken.

De wandellus is 2 km lang en start aan de bunker van de Gasthuisbossen, Berlaarbaan 297, Sint-Katelijne-Waver.

Speelnatuur en activiteiten in heel Vlaanderen

Kijk hiervoor op snuit.be, het buitenpretloket van Natuurpunt.

Vrijwilligerswerking

Het bezoekerscentrum is het kloppend hart van Natuurpunt Mechels Rivierengebied. Schrijf je hier in voor de activiteitenflits van Natuurpunt Mechels Rivierengebied. Meer info over Natuurpunt Mechels Rivierengebied vind je hier.

Natuurpark

In het hart van Vlaanderen, in de regio Mechelen, vind je een machtig rivierlandschap met de zoetwatergetijderivieren Dijle, Zenne, Rupel en Nete en met fijnmazige beekvalleien. De groenblauwe aders zijn de belangrijkste dragers van de grote stukken natuur die er te vinden zijn. Heel wat zeldzame dieren en planten - zoals de kamsalamander, zomertaling, blauwborst, watersnip, roerdomp, grote modderkruiper, dotterbloemen, slangenwortel en grote pimpernel - vinden in het uitgestrekt gebied hun thuis. Het is ook niet verwonderlijk dat de eerste waarnemingen van de otter, na tientallen jaren afwezigheid in Vlaanderen, net hier gebeurde. De otter staat symbool voor de nieuwe natuurkansen die het hele rivierenland biedt.

Het Natuurpark Rivierenland komt voort uit een actieve samenwerking tussen Stad Mechelen, Stad Vilvoorde, Gemeente Duffel, Gemeente Zemst, Gemeente Bonheiden, Natuur en Bos en Natuurpunt. Er is ook een versterkende link met Regionaal Landschap Rivierenland en het strategisch project ORIOM.

>> BEZOEK DE WEBSITE VAN NATUURPARK RIVIERENLAND

Bereikbaarheid
  • NMBS-station Muizen op 1 km. Halte Muizen-Brugstraat van bus 3 op 250 m.
  • Fietsknooppunt 64 vlakbij het bezoekerscentrum
  • Voor de A.S.Adventure-wandeling in het Mechels Broek parkeer je best op de parking van het sport- en recreatiecentrum De Nekker, Spuibeekstraat, Mechelen. Het wandelpad start links van de fietsenstalling daar.
  • Wil je starten vanuit het bezoekerscentrum, parkeer dan op een van de randparkings in Muizen: op het dorpsplein, aan het station in de Karoningenstraat of bij het kerkhof in  Kerkenbos. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen in de Muizenhoekstraat zelf.