Bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied

Mechelen
Provincie Antwerpen
Afbeelding
Blauwborst - Wim Dirckx
Wim Dirckx
Icon
Icoon - Drankgelegenheid
Drankgelegenheid
Icon
Icoon - Geschikt voor kinderen
Leuk voor kinderen
Icon
Winkel
Icon
Icoon_Groot - Contact
Infobalie
Icon
Icoon_Groot - Picknick
Picknickgelegenheid
Icon
Icoon - Wandeling met gids
Geleide wandeling boeken
Icon
Icoon - Speurneuzen
Aanbod voor scholen
Icon
Icoon - Activiteit
Teambuilding organiseren
Icon
Icoon - Bezoekerscentrum
Vergaderen in het groen

Aan de rand van Mechelen vind je het bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied, vlak bij de Dijle in Muizen. Dit is de ideale start voor natuurwandelingen in de Beneden-Dijlevallei. Het Mechels Broek en de Barebeekvallei liggen vlakbij. Voor een langere wandeling neem je de verbindinsgroute naar Mispeldonk of combineer je verschillende lussen. Gekleurde Natuurpuntpijltjes wijzen je de weg. In het Mechels Broek lopen verschillende luisterwandelingen en in het bezoekerscentrum kunnen gezinnen met kinderen een Snuittas uitlenen. 

Openingsuren
maandag: 13:30-17:30 alleen schoolvakanties
dinsdag: gesloten
woensdag: gesloten
donderdag: 13:30-17:30
vrijdag: gesloten
zaterdag: 13:30-17:30 alleen schoolvakanties
zondag: 10:00-17:30
Contactpersoon: Ann Pinceel

Contact

Muizenhoekstraat 7 2812 Mechelen België
Zien en doen

Kom voor je op tocht vertrekt binnen even kijken om buiten meer te zien. In het bezoekerscentrum vind je gratis wandelfolders en info over luisterwandelingen en speurtochten, zowel voor volwassenen als voor gezinnen met kinderen. 

Zoek- en luisterwandelingen voor volwassenen

'De bewoners van het Mechels Broek' - zoektocht Mechels Broek

Deze zoektocht kan ook met kinderen vanaf 10 jaar.

Vertrek aan het bezoekerscentrum en zoek langs de AS-route tien houten kastjes. In elk kastje vind je een bundel met drie weetjes en een vraag. Het juiste antwoord geeft je telkens een letter. Met alle letters vorm je op het einde nog een extra bewoner van het Mechels Broek.

Gratis folder in het bezoekerscentrum of zelf te printen via deze LINK.

Veel plezier!

'Te Gekke Wandeling' - luisterwandeling Mechels Broek

Bewegen is goed voor je lichaam én voor je hoofd. Wandelen, zeker in de natuur, verbetert je humeur en helpt je beter om te gaan met je uitdagingen.

Omdat CM, Te Gek!? en Natuurpunt geestelijke gezondheid belangrijk vinden, werkten ze een leuke luisterwandeling uit. Langs de AS-route brengt Sien Eggers het verhaal van Nikki, geschreven door Hugo Matthysen. Nikki vertelt op haar eigen grappige manier wat wandelen doet voor je geest.

Start: bezoekerscentrum, Muizenhoekstraat 7, Muizen. Hier scan je de qr-code voor het luisterverhaal. 

Lengte wandeling: 5,5 k

Staat de gratis izi.TRAVEL-app nog niet op je smartphone? Installeer dan eerst deze app via de Appstore of Playstore. Hou er ook rekening mee dat onderweg je mobiele data en je GPS aan moeten staan op je smartphone.

Magisch Rivierenland - luisterwandeling Mechels Broek

Deze audiotocht is ook geschikt voor jongeren.

In de Nekkervijver huist de Nix, de watergeest van 't Mechels Broek. Maar Nix is niks meer sinds preker Rombout hem zijn naam en faam afnam. Ga op queeste met de Nix op zoek naar zijn geheime, gestolen naam en leer de wilde natuur en de geschiedenis van het Mechels Broek van een andere kant kennen. Maar let op! Want niks is wat het lijkt in de Anderwaterwereld, de oude wereld van de wilde natuur... 

In dit wandelluisterspel word je op de proef gesteld door heksen en heiligen, mysterieuze brugwachters en waterwezens. Ontmoet de kleurrijke figuren van deze plek, luister naar de legenden van 't Mechels Broek, los raadsels op, zoek naar geheime tekens in de natuur, leer over kruiden en bomen, zing mee met de ballade van Nix en ontdek hoe een echte Nixnut de natuur met nieuwe ogen bekijkt.

Startpunt?

De route start en eindigt aan het begin van het wandelpad naar het Mechels Broek, links van de fietsenstalling op de parking van Provinciaal Domein De Nekker, Spuibeekstraat, 2800 Mechelen. Volg de pijltjes van de AS Adenture route (5,4 km)

Route + luisteren + spel duren ongeveer 2 - 2,5 uur. 

 

Wat heb je nodig? 

Wandelschoenen (bij regen kunnen de paden modderig zijn), smartphone of tablet met voldoende batterij, koptelefoon of oortjes, magische kaart, een balpen of potlood. 

Waar haal je de kaart?

Haal je magische kaart op aan het startpunt (bakje naast infobord Natuurpunt) of in het bezoekerscentrum van Natuurpunt, Muizenhoekstraat 7, Muizen

(je kan de tocht NIET starten aan het bezoekerscentrum)

Vind de juiste audiofragmenten online

Installeer de izi.TRAVEL App op je telefoon. Zoek op ‘Magisch Rivierenland’ in de App en start de queeste. 

In je webbrowser: surf naar wilderhistories.be/nix en start de queeste. 

Volg de route via izi.TRAVEL. Als je je gps-signaal inschakelt, verschijnen de audiofragmenten vanzelf wanneer je op de juiste locatie bent.

Volg de aanwijzingen die je krijgt in de audiofragmenten. Zoek naar geheime codetaal tussen de bomen, los raadsels op en beantwoord de vragen via izi.TRAVEL. Elke juiste oplossing brengt je dichter bij de ontdekking van de ware naam van de Nix. 

MAGISCH RIVIERENLAND is een luisterspel van WILDER HISTORIES voor Natuurpunt Mechels Rivierengebied. Dit project werd gerealiseerd met steun van de Vlaamse Overheid.

www.wilderhistories.be/magisch-rivierenlan

Speurtochten voor kinderen

SNUIT tas - uitleentas voor gezinnen met kinderen vanaf 5 jaar

In het bezoekerscentrum kan je een SNUIT tas uitlenen vol spannende opdrachten om op ontdekking te gaan in het Mechels Broek. Je start (en eindigt) aan het bezoekerscentrum en volgt de pijltjes van de rode route die 2 km lang is.

Uitlenen kan tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum op donderdag tussen 13u30 en 17u30 en op zondag tussen 10u en 17u30. Tijdens de schoolvakanties ook op maandag en zaterdag tussen 13u30 en 17u30. De tas moet dezelfde dag voor 17u15 terug ingeleverd worden.  

Prijs: 5 euro

Kinderfeestjes

Snuittas

Je kan op stap met een SNUITtas vol leuke opdrachten voor een ontdekkingstocht van 2 km in het Mechels Broek. Ideaal voor kinderen vanaf 6 jaar.

De zolder van het bezoekerscentrum kan aansluitend gehuurd worden als je graag nog samen iets eet of drinkt. Sapjes zijn beschikbaar, andere drank of versnaperingen zelf mee te brengen.

Meer info en reservaties via mail naar [email protected].

Voor scholen

Geleide wandelingen

Als individu of met je gezin kan je aansluiten bij een wandeling die Natuurpunt organiseert. De data vind je in de agenda. Voor sommige activiteiten moet je vooraf inschrijven, dat wordt dan in de aankondiging vermeld.

Wil je met je familie, klas of vereniging een natuurgebied bezoeken? Vraag dan een gids aan. 

voor groepen

Startpunt: het bezoekerscentrum is het ideale vertrekpunt voor wandelingen naar het Mechels Broek

Prijs: een gids kost € 60 voor een groep van max. 20 personen

Meer info: [email protected]

voor scholen

Bezoek met je klas het Mechels Broek onder leiding van een natuur.gids.

De wandeling start meestal vanuit het bezoekerscentrum en is 2,2 of 5,5 km lang.

Voor scholen kost een gids € 50 voor max. 20 leerlingen.

Voor meer info, mail je naar [email protected].

Klassen uit het secundair onderwijs kunnen ook de audiotocht Magisch Rivierenland doen. Deze wandeling start aan de Nekker. Meer info hierover vind je op wilderhistories.be.

Teambuilding

Wens je meer info over formules en prijzen, stuur dan een mail naar [email protected].

Vergaderen in het groen

Onze bezoekerscentra bieden vergaderfaciliteiten die stuk voor stuk gelegen zijn in het groen en voorzien van de nodige uitrusting om vergaderingen, brainstormsessies, presentaties of een seminarie vlot te laten verlopen. Natuurpunt heeft verschillende bezoekerscentra waar je activiteit op een unieke manier tot zijn recht komt.

> Bekijk al onze vergaderlocaties in het groen

In bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied in Muizen kan je met maximum 20 mensen vergaderen. Meer info over beschikbaarheid en tarieven via [email protected].

Vrijwilligerswerking

Het bezoekerscentrum is het kloppend hart van Natuurpunt Mechels Rivierengebied. Schrijf je hier in voor de activiteitenflits van Natuurpunt Mechels Rivierengebied. Meer info over Natuurpunt Mechels Rivierengebied vind je hier.

Natuurpark

In het hart van Vlaanderen, in de regio Mechelen, vind je een machtig rivierlandschap met de zoetwatergetijderivieren Dijle, Zenne, Rupel en Nete en met fijnmazige beekvalleien. De groenblauwe aders zijn de belangrijkste dragers van de grote stukken natuur die er te vinden zijn. Heel wat zeldzame dieren en planten - zoals de kamsalamander, zomertaling, blauwborst, watersnip, roerdomp, grote modderkruiper, dotterbloemen, slangenwortel en grote pimpernel - vinden in het uitgestrekt gebied hun thuis. Het is ook niet verwonderlijk dat de eerste waarnemingen van de otter, na tientallen jaren afwezigheid in Vlaanderen, net hier gebeurde. De otter staat symbool voor de nieuwe natuurkansen die het hele rivierenland biedt.

Het Natuurpark Rivierenland komt voort uit een actieve samenwerking tussen Stad Mechelen, Stad Vilvoorde, Gemeente Duffel, Gemeente Zemst, Gemeente Bonheiden, Natuur en Bos en Natuurpunt. Er is ook een versterkende link met Regionaal Landschap Rivierenland en het strategisch project ORIOM.

>> BEZOEK DE WEBSITE VAN NATUURPARK RIVIERENLAND

Bereikbaarheid
  • NMBS-station Muizen op 1 km. Halte Muizen-Brugstraat van bus 3 op 250 m.
  • Fietsknooppunt 64 vlakbij het bezoekerscentrum
  • Voor de A.S.Adventure-wandeling in het Mechels Broek parkeer je best op de parking van het sport- en recreatiecentrum De Nekker, Spuibeekstraat, Mechelen. Het wandelpad start links van de fietsenstalling daar.
  • Wil je starten vanuit het bezoekerscentrum, parkeer dan op een van de randparkings in Muizen: op het dorpsplein, aan het station in de Karoningenstraat of bij het kerkhof in  Kerkenbos. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen in de Muizenhoekstraat zelf.