Mechels Rivierengebied: Mechels Broek - Barebeekvallei - Mispeldonk
Wandelen in Mechels Rivierengebied: Mechels Broek - Barebeekvallei - Mispeldonk
Het Mechels Broek, de Barebeekvallei en Mispeldonk vormen samen een grote brok natuur langsheen de Dijle. Je kan er heerlijk wandelen langs het water en genieten van een weids landschap met graslanden, sloten, knotwilgen en houtkanten. In het Mechels Broek kan je vogels spotten in de uitkijktoren en de vogelkijkhut. Gallowayrunderen grazen er de weilanden tot een lapjesdeken vol natuur. In het bezoekerscentrum vind je info over de werking van Natuurpunt en speurtochten voor gezinnen met kinderen.
-
Het hele jaar door toegankelijk op de paden.
-
Wandelschoenen aanbevolen in droge periodes, in natte periodes zijn laarzen een must.
-
In periodes met veel neerslag, vooral in de winter, is het heel nat in de broekgebieden. Vooral in het Mechels Broek is het pad tussen de kijktoren en de Dijledijk dan alleen met laarzen toegankelijk, met gewone wandelschoenen heb je een grote kans op natte voeten.
-
Als je een drogere wandeling wil, kies dan voor de wandeling in de Barebeekvallei, waar bijna alle wegen verhard zijn.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
-
snuitpad
Kaart van het gebied
9 routes
Barebeekvallei Groene wandeling
Mechels Broek Rode wandeling
Mispeldonk Kompastocht
Mechels Broek A.S. Adventureroute
Mispeldonk Groene wandeling
Pad naar kijkhut
Barebeekvallei Bruine wandeling
Mispeldonk Blauwe wandeling
Pad naar kijkhut
Startpunten
Startpunt Mispeldonk
Bonheiden
België
Parking De Nekker
Mechelen
België
Station Muizen
Muizen
België
Startpunt Muizenhoekstraat
Muizen
België
Zien en doen
Leuk voor kinderen
Aan de balie van het bezoekerscentrum kan je een snuittas uitlenen en info verkrijgen over verschillende speur- en luistertochten voor groot en klein in het Mechels Broek.
- Snuittas (vanaf 5 jaar): Tas met materiaal voor leuke opdrachten. Wandelafstand 2 km.
- Snuit-luistertocht (vanaf 5 jaar): qr-codes langs het pad naar boeiende weetjes. Wandelafstand 2 km.
- De bewoners van het Mechels Broek (vanaf 10 jaar): Ga op zoek naar tien houten kastjes langs de AS-route (5,5 km). In elk kastje vind je een bundel met drie weetjes en een vraag. Het juiste antwoord geeft je telkens een letter. Met alle letters vorm je op het einde nog een extra bewoner van het Mechels Broek. Gratis folder in het bezoekerscentrum of zelf te printen via deze LINK.
- Er is voor kinderen ook een speeltafeltje met kleurplaten, boeken en spelletjes. Elke schoolvakantie is er een leuke activiteitenmiddag. In de zomer kunnen kinderen meedoen met een driedaagse in het Mechels Broek. Op familiedagen kunnen (groot)ouders en kinderen samen op stap.
Wil je het Mechels Rivierengebied verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Neem contact op met onze medewerkers in het Bezoekerscentrum.
Agenda
Bekijk alle activiteiten van Mechels Rivierengebied: Mechels Broek - Barebeekvallei - MispeldonkDieren en planten
Ooievaars waren halverwege de vorige eeuw zo goed als verdwenen in West-Europa. Door succesvolle herintroducties, onder meer in Planckendael in de jaren 90, konden de ooievaars overleven in onze streken. Planckendael ligt op een natuurlijke trekroute van ooievaars en elk jaar zijn er meer en meer jongen. Hun wintervakantie brengen veel vogels door in Spanje of West-Afrika, tot meer dan 4.000 kilometer ver. Vanaf maart/april zijn ze terug in hun vertrouwde omgeving en zie je ze naar voedsel zoeken in het Mechels Rivierengebied. Sommige vogels blijven er overwinteren.
Tussen 1970 en 1990 nam de roodborsttapuit in België af. Daarna kwam er een opmerkelijk herstel. De vogel profiteert sterk van het huidige natuurbeheer. In het Mechels Rivierengebied zie je hem vaak op de afsluitingen van weiden. Bekijk ze zeker goed met je verrekijker. Het mannetje heeft een opvallend oranje borst. De meeste vogels overwinteren in Zuidwest-Europa, maar je kan hem soms ook in de winter in het Mechels Rivierengebied zien.
De blauwborst is familie van de veel bekendere roodborst, maar leeft in moeilijk toegankelijk moerasgebied. 's Winters trekt de blauwborst weg. De blauwborst nam tussen 1900 en 1975 geleidelijk in aantal af, maar daarna nam hij weer toe. In Vlaanderen komt de blauwborst voor in riviervalleien zoals het Mechels Rivierengebied. De soort breidt zich nog verder uit.
De wintertaling is een kleine eend, die vooral leeft in open gebieden met een moerassig karakter. Met de kop onder water zwemt hij rond om kleine waterdieren en plantaardig materiaal te verzamelen. In de winter verblijven wintertalingen in soms heel grote groepen in het Mechels Broek. Als broedvogel gaat het de soort niet voor de wind. De aantallen namen de laatste decennia steeds verder af als gevolg van verdroging en veranderingen in de leefgebieden.
De kamsalamander is een vrij zeldzame, kwetsbare soort, die alsmaar zeldzamer wordt. De soort dankt zijn naam aan de getande rugkam die de mannetjes ontwikkelen in het voorjaar. De kamsalamander houdt van gebieden met hagen, houtwallen, rijen knotbomen, rietkragen en vochtige bosjes. Hij stelt hoge eisen aan zijn omgeving. Om zich voort te planten heeft hij een netwerk van zonbeschenen visloze poelen nodig. Vissen zijn nefast, omdat ze de eitjes van de kamsalamander opeten. In het Mechels Broek plant hij zich voort in de talrijke bomkraters.
Het landschap van het Mechels Rivierengebied wordt gekenmerkt door knotwilgenrijen. Een knotwilg wordt op circa 2 m hoogte afgezaagd. Om de karakteristieke door de mens gevormde wilgen voor het landschap te behouden, moeten ze regelmatig geknot worden. Dat gebeurt nu vaak door vrijwilligers. Knotten moet elke 5 tot 7 jaar opnieuw gebeuren door de nieuw uitgelopen takken weg te nemen. Een knotwilg kan zo'n vijftig jaar oud worden.
Over dit gebied
Dit natuurgebied bestaat uit een aantal deelgebieden.
Ten noordwesten van het bezoekerscentrum en grenzend aan De Nekker bevindt zich het Mechels Broek. Natuurpunt beheert hier ruim 100 hectare natte graslanden met sloten, bomputten, knotwilgen en houtkanten. De grote waterplas met rietkragen en zeggevelden, de talrijke sloten, struiken en bosjes trekken vele soorten vogels aan zoals blauwborst, ijsvogel, rietzanger, slobeend of kuifeend. In de winter is het broek een heuse internationale luchthaven van vogels. Vele soorten eenden en watervogels overwinteren dan in grote aantallen op de vijvers. Met een uitkijktoren, een vogelkijkhut en verschillende speur- en luistertochten valt in het Mechels Broek veel extra te beleven.
Ten zuidoosten van het bezoekerscentrum kan je de Barebeekvallei bezoeken. De Barebeekvallei behoort tot het cultuurlandschap van het Mechels Rivierengebied en biedt een weids landschap vol afwisseling. Tussen vochtige weilanden, ruigtes en akkers ontdek je waarom de ooievaars van Planckendael hier hun voedsel vinden. Je ervaart hier minder het gevoel van wilde natuur zoals in het Mechels Broek doordat de paden grotendeels verhard zijn. Daardoor is het wel mogelijk om het jaar rond in het gebied te wandelen en is het geschikt voor kinderwagens.
In het oosten bevindt zich Mispeldonk, via een gele verbindingsroute bereikbaar vanuit het bezoekerscentrum. Mispeldonk ligt tussen Muizen en het centrum van Bonheiden. Het is een bijzonder gevarieerd natuurgebied met schrale graslanden, hooiweiden met houtkanten, vochtige loofbosjes en herstelde heidegebiedjes. Door dat landschap meandert de Boeimeerbeek.
Hoogtepunten van het Mechels Broek
Het bezoekerscentrum Mechels Rivierengebied in Muizen is het startpunt van heel wat wandelingen. Vrijwilligers van Natuurpunt beantwoorden er graag al je vragen. Koffie en thee staan klaar en er is altijd wel een stoel vrij om even uit te rusten van je wandeling. Je vindt er informatie over de natuurgebieden in de buurt en je komt te weten welke dieren en planten je kan tegenkomen op je wandeling. Er is ook een kleine winkelhoek met nestkastjes, zoekkaarten en loeppotjes.
Op ongeveer 700 m van het bezoekerscentrum ligt de uitkijktoren van het Mechels Broek. Vanop die toren heb je een adembenemend zicht over het vogelparadijs. In de verte kan je ook de Sint-Romboutstoren zien liggen. Op het einde van de A.S.-Adventurewandeling kom je vlak bij het pad naar de vogelkijkhut. Dat ligt wat verstopt tussen twee huizen. Vergeet zeker niet hier ook eens een kijkje te gaan nemen. Langs het pad zie je ook een platform, dat geplaatst is om de ooievaars van Planckendael op te laten nestelen. Spijtig genoeg hebben ze er enkel nog maar eens sporadisch een takje op gelegd. We hopen dat ze er binnenkort ook echt een nest gaan bouwen.
In de weilanden in de buurt van de stal grazen vaak Gallowayrunderen. Dat ras uit Schotland is gewend aan barre omstandigheden. De runderen zijn zelfredzaam, zachtaardig en weinig kieskeurig. Het maakt van hen ideale natuurbeheerders. Doordat de runderen alle ruimte hebben, kunnen ze hun voedsel zelf kiezen. En omdat de ene plant al wat smakelijker is dan de andere, worden sommige plekken wat meer kaalgevreten dan andere. Zo ontstaat een afwisseling van kort begraasde graslanden en meer ruigere stukken. Een gevarieerd natuurlijk landschap brengt ook een rijke planten- en dierenwereld met zich mee.
Van op de Dijledijk heb je een goed zicht op de bomkraters. De zowat veertig kraters in het Mechels Broek zijn stille getuigen uit de tweede wereldoorlog. Een aantal bommen van de geallieerden misten immers hun doel: het rangeerstation en munitiedepot van het Duitse leger in Mechelen. Ze ontploften in de weiden van het Mechels Broek. Daar krioelt het nu van het waterleven: kamsalamanders, groene kikkers, libellen en stekelbaarsjes maken van dit oorlogsverleden weer vredevolle plekjes.
Er loopt een idyllisch pad op de dijk van de grote waterplas. Soms kan je er enkele wilde paarden zien die mee het gebied beheren en vooral bij mist schept de plek een bijzondere sfeer. De plas zelf, de rietkragen en zeggevelden trekken veel soorten vogels aan zoals blauwborst, ijsvogel of rietzanger. Indrukwekkend is het aantal vogels op doortrek en de wintergasten uit het hoge noorden. Het Mechels Broek is een heuse internationale luchthaven voor vogels.
Afdeling
Mechels Rivierengebied: Mechels Broek - Barebeekvallei - Mispeldonk wordt beheerd door
Vacatures
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Mechels Rivierengebied: Mechels Broek - Barebeekvallei - Mispeldonk
BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Mechels Rivierengebied: Mechels Broek - Barebeekvallei - Mispeldonk' bij je overschrijving
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief