Klimaat en transitie

Icon
Icoon - Wandeling met gids

Klimaat & transitie

Cursus Klimaatverkenner NIEUW
De cursus Klimaatverkenner is een interactieve en positieve instapcursus rond klimaat en duurzaamheid. 

Lezing Is biodiversiteit hot? - Wat klimaatverandering doet met de natuur
In deze superactuele lezing staan klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de natuur centraal. We geven ook tips om zelf klimaatvriendelijk te leven. 

Afbeelding
klimaat
NP

Cursus Klimaatverkenner

De cursus Klimaatverkenner is een interactieve en positieve instapcursus rond klimaat en duurzaamheid. In 3 boeiende lessen en 1 excursie laten we je kennismaken met het hoe en wat van klimaat, hoe de natuur in je achtertuin hierop reageert, tal van inspirerende ideeën waar je zelf mee aan de slag kan en niet te vergeten (h)eerlijke klimaatproevertjes. Laat het niet aan je neus voorbijgaan en nodig geïnteresseerde buren, vrienden en familie mee uit.

Les 1: Wat is 'het' klimaat en hoe is het gewijzigd?
Hoe zit het nu met al die verhalen over klimaatverandering? Wat is het verschil tussen weer en klimaat en wat is het verschil tussen het broeikaseffect en het versterkte broeikaseffect? Deze inleidende les geeft je al een antwoord op de meest prangende vragen over klimaat en klimaatverandering.

Les 2: Wat klimaatverandering doet met de natuur in je achtertuin 
Niet alleen wereldwijd, maar ook in onze achtertuin worden dieren en planten beïnvloed door het veranderende klimaat. We bekijken voorbeelden uit de nabije natuur waaraan je kan merken dat soorten zich ook hier proberen aan te passen. Sommige slagen hierin en gaan vlot op reis naar warmere of koudere oorden, andere wellicht niet.

Les 3 Samen voor inspirerende & duurzame oplossingen 
Hoe kunnen we de uitstoot van broeikasgassen beperken om onder de globale opwarming van 1,5°C te blijven? We spitsen ons toe op het belang van klimaatbuffers, op ruimte voor water en allerhande aanpassingen. Samen gaan we op zoek naar tal van inspirerende ideeën waar je zelf mee aan de slag kan.

Les 4: Wandeling met (h)eerlijke klimaatproevertjes 
Tijdens de wandeling brengen we actuele verhalen over klimaat en klimaatverandering, waarbij het proeven van lokale en eerlijke producten centraal staat. Verhalen van hier en van het Zuiden loodsen ons langs rijstvelden, graanakkers, stille wateren, bloemrijke graslanden tot in het Afrikaanse regenwoud.

 

  • cursusniveau: basis
  • aantal binnenlessen: 3
  • aantal buitenlessen: 1
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
biodiversiteit
Kevin Feytons

Lezing Is biodiversiteit hot? - Wat klimaatverandering doet met de natuur

Klimaatverandering blijft een heet hangijzer. Hoe het klimaat verandert, zien we nu al. Wereldwijd worden dieren en planten bedreigd en zelfs in de Vlaamse natuur beweegt er heel wat. Niet alleen fauna en flora, maar ook mensen ondervinden last van klimaatverandering. In deze lezing staan klimaatverandering en de gevolgen ervan voor de natuur centraal. We geven ook tips om zelf klimaatvriendelijk te leven.

Opzet
Tijdens deze interactieve lezing krijg je zicht op de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur. Je krijgt een heleboel inspiratie mee om zelf aanpassingen te doen ten voordele van het klimaat en dit op een positieve manier.

  • cursusniveau: basis
  • aantal deelnemers: max. 100

Vragen?

> Voor alle praktische info en het aanvraagformulier

Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met: