Vogels

Icon
Icoon - Wandeling met gids

Duik in de wondere wereld van de vogels

Natuuracademie organiseert lezingen en cursussen over vogels in het algemeen, maar ook over specifieke soorten. Zin om samen met ons iets te organiseren? Neem een kijkje in ons aanbod hieronder. 

Voor elke cursus raden we een vast aantal lessen en excursies aan, maar dit kan worden bijgeschaald naar wens. Het is echter ook perfect mogelijk om zelf een cursusonderwerp aan te brengen, dan werken we dit met veel plezier in overleg samen met jullie uit.

>>Vraag hier je lezing of cursus aan 

Afbeelding
hop
Wim Dirckx

Lezing: De wondere wereld van de vogels

In deze lezing nemen we een verfrissende duik in de wereld van de vogels. We maken kennis met hun bonte verschijningen met de meest uiteenlopende kleuren, vormen en gedragingen. Waarvoor dienen al die speciale snavels? En waarom is een nachtegaal een saai bruin vogeltje en de blauwborst zo opvallend? Hoe overleven piepkleine vogeltjes een ijskoude winternacht? Waarom slapen spreeuwen met zoveel samen en hoe komt het dat ze niet tegen mekaar aanvliegen. Dit alles en nog veel meer wordt op een boeiende en soms ludieke manier uit de doeken gedaan door een échte vogelkenner, opgefleurd met prachtige foto’s en filmpjes.

Opzet
In deze lezing maken we kennis met hun bonte verschijningen met de meest uiteenlopende kleuren, vormen en gedragingen.

Afbeelding
Pimpelmees
François Van Bauwel

Lezing: de zintuigen van vogels

We gaan er als mens vaak te gemakkelijk van uit dat vogels de wereld op dezelfde manier ervaren als wij. Maar ziet dat pimpelmeesje jouw tuin wel dezelfde kleuren en vormen? Hoe vliegt een uil in het pikkedonker door de nacht? En kan een merel eigenlijk wel ruiken? Vogels gebruiken hun zintuigen op manieren die wij zelfs niet voor mogelijk houden. Oren en ogen open!

Opzet

Je wordt ondergedompeld in de ongelofelijke variatie aan zintuigelijke mogelijkheden waar vogels over beschikken. Bastiaan De Ketelaere laat ons met arendsogen meekijken hoe onze gevleugelde vrienden de wereld ervaren.

Afbeelding
vogeltrek
Erwin Derous

Lezing: Vogeltrek, een mysterie ontrafeld

In deze lezing worden we op een entertainende manier ingewijd in één van de boeiendste natuurfenomenen: het wonder van de vogeltrek. Pas in de loop van vorige eeuw heeft men een goed deel van dit mysterie kunnen ontrafelen. Hoe slagen vogels erin om hun doel te bereiken? En hoe weten we dat? Wat is haasje-over-trek en wie vliegt precies naar waar? Hoe bereiden vogels zich voor op deze hachelijke onderneming? We leren ook wanneer vogels trekken en met welke problemen ze onderweg af te rekenen hebben. We krijgen een boeiend overzicht van de verschillende methodes om vogeltrek te onderzoek en wat dat opgeleverd heeft, gaande van het klassieke ringwerk tot fascinerend zenderonderzoek, waar al de wonderbaarlijkste resultaten door aan het licht zijn gekomen.

Wanneer
Deze lezing organiseren we het liefst in het najaar, maar het voorjaar is ook een optie.

En verder
Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze lezing.

  • cursusniveau: basis
  • aantal deelnemers: max. 100
Afbeelding
vogels
Erwin Derous

Lezing Oogjes dicht, snaveltjes toe

Over de nachtelijke activiteiten van vogels is weinig geweten. Toch is het bijzonder boeiend. Wie slaapt er en wie niet? Hoe komen ze levend die gevaarlijke nacht door? Slapen ze dan zomaar ergens op een takje? En slapen ze alleen of liefst in groep, en waarom zo? Welke vogels vliegen ’s nachts rond en zijn ze dan op zoek naar voedsel? En wat zijn al die vreemde nachtelijke geluiden? Zoveel vragen…

In deze lezing bundelen we alle kennis rond vogelgedrag in de nacht tot een leerrijk en onderhoudend verhaal. Een aanrader voor iedereen met interesse voor vogels, zowel voor de beginneling als de meer doorwinterde vogelkijker. Een ideale voordracht voor zowel het brede publiek als de harde kern.

Opzet
In deze lezing bundelen we alle kennis rond vogelgedrag in de nacht tot een leerrijk en onderbouwd verhaal. 

En verder
Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze lezing.

  • cursusniveau: basis
  • aantal deelnemers: max. 100
Afbeelding
Zwarte wouwen georgie
Marc Heetkamp

Lezing: Roofvogelspektakel in Georgië

Als je aan een gedreven vogelkijker vraagt waar hij of zij graag nog eens op vogelreis zou willen gaan, is de kans reëel dat ‘Batumi, Georgië’ één van de antwoorden is. De reputatie van het land als hét roofvogelmekka van Europa en omstreken is dan ook volkomen terecht. Elk jaar passeren er over Batumi, een Georgische havenstad, tijdens het najaar meer dan 1 miljoen roofvogels op hun doortocht naar het zuiden. Een ronduit spectaculair natuurfenomeen!
Bastiaan De Ketelaere is vogellesgever bij Natuuracademie en heeft een hechte band met Georgië en het roofvogelspektakel dat zich daar elk jaar afspeelt. Hij komt met een bevlogen enthousiasme zijn liefde voor het land delen en legt niet enkel uit hoe het komt dat daar zoveel roofvogels samentroepen en hoe die geteld worden, maar deelt ook enkele van zijn eigen verhalen en belevingen die je doen wegdromen naar een hemel vol wespendieven, wouwen en arenden.

Voorkennis is absoluut niet nodig, dit spektakel spreekt voor zowel roofvogelkenners, als voor beginnende natuurliefhebbers tot de verbeelding!

Afbeelding
vogelkijken
Erwin Derous

Cursus Leren kijken naar vogels

In de eerste les krijgen we een algemene inleiding op vogels: de functie van het verenkleed, de verschillende snavelvormen, de werking van hun zintuigen, de levenscyclus, biotoopkeuze… In de tweede theorieles gaan we eerst in op hulpmiddelen zoals verrekijkers en veldgidsen. Daarna beginnen we met het belangrijkste onderdeel: vogels leren herkennen. Dit wordt in derde theorieles verder uitgediept. We schetsen ditmaal geen portretten van een waslijst aan vogelsoorten maar kijken samen naar veldkenmerken bij vogels en waar je het best op kan letten. Zo krijgen de cursisten oog voor detail en krijgen ze technieken aangereikt om vogels te leren herkennen. Het gaat ons in deze cursus dus eerder om het aanleren van technieken, geen waslijst aan soorten. Tot slot komt ook het aantrekken van vogels in de tuin aan bod.

Wanneer
Deze cursus kan het hele jaar door gegeven worden, maar is het best te linken aan een excursie in het voor- of najaar.

En verder 
Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: basis
  • aantal binnenlessen: 3
  • aantal excursies: 2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
Roodborst
Wim Dirckx

Cursus vogelzang rond huis en tuin

Een van de mooiste natuurervaringen blijft nog steeds het beluisteren van het prachtige ochtendconcert van vogelgezang in de tuin. Voor heel wat mensen met een gezonde interesse voor natuur kan deze ervaring echter ook behoorlijk frustrerend zijn omdat ze niet weten wie er nu precies achter de micro zit.
In deze basiscursus leren we stap voor stap de meest courante vogelzangen herkennen. We richten ons hierbij op de vogels die we het meest rond onze huizen en tuinen kunnen horen. We maken eerst kennis met het fenomeen van vogelzang (waarom zingen vogels?, hoe zingen vogels?, wanneer zingen ze?...), om daarna op een gestructureerde manier de meest algemene tuinvogels en hun zang te leren herkennen. Door dit rustig aan te pakken, gespreid over 3 lessen, is er veel ruimte voor herhaling. De 2 excursies vertrekken meestal in het midden van een dorp of in een naburige stadspark, zodat we ons volop kunnen richten op de meest algemene tuinvogelsoorten.

Wanneer

Deze cursus wordt bij voorkeur in het voorjaar ingericht.

En verder

Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: basis
  • aantal binnenlessen: 3
  • aantal excursies: 2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
vogeltrek
Wim Dirckx

Cursus Vogeltrek

De vogeltrek is één van de boeiendste natuurfenomenen uit de vogelwereld. Pas in de loop van vorige eeuw heeft men een goed deel van dit mysterie kunnen ontrafelen. In deze cursus gaan we in op de mechanismen die hier achter zitten. Ook gaan we na hoe vogels zich voorbereiden op die grootse onderneming. We leren ook hoe vogels zich gedragen tijdens hun trektocht en met welke problemen ze af te rekenen hebben. Bij het trekonderzoek besteden we bijzondere aandacht aan de trektellingen, een populair gebeuren in Vlaanderen. Dit komt ook aan bod in de praktijklessen. Op een goed gelegen telpost noteren we dan een voormiddag alle overtrekkende vogels.

Wanneer
Deze cursus wordt best in het voor- of najaar ingericht

En verder
Deze cursus focust op het fenomeen van de vogeltrek en de wonderbaarlijke aanpassingen van vogels om deze onderneming jaar na jaar te herhalen. Op aanvraag kan een extra (derde) les ingelast worden om ook dieper in te gaan op de herkenning van trekkende vogels.

De praktijk organiseren we op de dichtst gelegen trektelpost. Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

Gerelateerde activiteiten 
Kan ook in wandeling of lezing.

  • cursusniveau: basis
  • aantal binnenlessen: 2-3
  • aantal excursies: 1-2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
kievit
Wim Dirckx

Cursus Weidevogels

Kievit, grutto, wulp... het zijn de sieraden van onze Vlaamse weiden. Maar er lopen nog een hoop andere soorten in deze weiden: veldleeuwerik, graspieper, kwartel... allemaal samen noemen we ze de weidevogels. In deze cursus worden meer dan 20 soorten weidevogels uitgebreid besproken. Zowel hun kenmerken en geluiden, als hun levenswijze komen aan bod. Verder maken we kennis met de problemen waar ze mee te kampen hebben en de mogelijke oplossingen met het oog op weidevogelbescherming.

Wanneer
Deze cursus organiseren we graag in maart, april en mei.

En verder
Deze cursus focust op de algemene herkenning en gedragingen van weidevogels, maar kan ook toegespitst worden op de herkenning van geluiden van akker- en weidevogels onder de naam 'Vogelzang op weiden en akkers'.

  • cursusniveau: verdieping
  • aantal binnenlessen: 2-3
  • aantal excursies: 1-2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
zeevogels
Wim Dirckx

Cursus Zeevogels

Eén van de spectaculairste ervaringen met vogels is een bezoek aan een zeevogelkolonie op een vogeleiland. Jammer genoeg moet je hier wel voor naar Schotland, Noorwegen of West-Frankrijk. Wel worden vanuit Vlaanderen soms zeetochten georganiseerd voor vogelkijkers (pelagische trips). Dan kunnen we soms zeevogels waarnemen in hun foerageergebieden. Maar ook vanaf onze kust kunnen we hier zeevogels te zien krijgen, vooral in het najaar bij een stevige NW-wind. In deze cursus maken we kennis met een breed palet aan zeegebonden vogelsoorten, gaande van duikers over pijlstormvogels en stormvogeltjes tot jagers en alken. Naast herkenning komen ook boeiende aspecten van hun gedrag aan bod.

Wanneer 
Deze cursus organiseren we graag in het najaar of de vroege winter (september tot november).

En verder
Indien gewenst kan er gekeken worden voor een bijhorende uitstap. Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: verdieping
  • aantal binnenlessen: 2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
bonte specht
Wim Dirckx

Cursus Vogelzang in het bos (en/of heide)

Een vroege ochtend in het voorjaar. Het bos wordt wakker met een indrukwekkend ochtendconcert van de vogels. Maar welke vogels horen we allemaal? In deze cursus leren we de geluiden van de bosvogels kennen en hérkennen. Is het nu een koolmees of een zwarte mees, een groene specht of toch een zwarte, of misschien wel een boomklever. Je leert er alles over in deze cursus.

Wanneer
Deze cursus organiseren we graag al in het vroege voorjaar, gezien heel wat bosvogels al vroeg actief zijn. We plannen één excursie in maart/begin april en één begin mei.

En verder 
Deze cursus over het biotoop bos kan uitgebreid worden met het biotoop heide. Dan komt er 1 binnenles en 1 excursie bij, dus in totaal 3 theorielessen en 2 excursies. Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: basis/verdieping
  • aantal binnenlessen: 2-3
  • aantal excursies: 1-2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
karekiet
Erwin Derous

Cursus Moerasvogels/rietvogels: wat ruist er door het riet?

In deze cursus maken we kennis met vogels die we in de oeverzone van moerassen en rietvelden tegenkomen. In een rietveld voelen heel wat vogels zich in hun element. We maken kennis met het gekarrekarre van de kleine karekiet, het pingping van het baardmannetje en de zware hoemp van de roerdomp. Maar ook soorten die de voorkeur geven aan de iets minder natte stukken en wat ruigere delen van het moeras komen aan bod. Het geratel van de sprinkhaanzanger of de krekelachtige zang van de blauwborst, een van onze juweeltjes. Levenswijze, herkenning, zang... het komt allemaal uitgebreid aan bod. En uiteraard gaan we deze boeiende soorten ook opzoeken in hun biotoop.

En verder
Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: verdieping
  • aantal binnenlessen: 2-3
  • aantal excursies: 1-2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
kluut
Wim Dirckx

Cursus Steltlopers

Steltlopers of waadvogels zijn een erg boeiende en gevarieerde vogelgroep. De herkenning ervan is echter niet eenvoudig. Vele soorten lijken op elkaar en elke soort heeft vaak nog eens verschillende kleden: jeugdkleed, winterkleed, zomerkleed... Steltlopers kom je bovendien op een doordeweekse wandeling in het binnenland niet vaak tegen. Je moet specifieke biotopen met voldoende modder en voedsel opzoeken zoals slikken en schorren, weiden die plas-dras staan of bezinkingsbekkens. Hier zie je vaak een bont palet aan waadvogels. In deze cursus belichten we uitgebreid de determinatiekenmerken, het voorkomen en het gedrag van een dertigtal soorten steltlopers.

Wanneer
Deze cursus organiseren we graag in de zomer of de vroege herfst.

En verder
Voor deze cursus is een dagexcursie naar Zeeland ideaal. Dit gebeurt best met de bus. Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: verdieping
  • aantal binnenlessen: 3
  • aantal excursies: 1
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
Blauwe kiekendief
Wim Dirckx

Cursus Roofvogels

Tijdens deze bijzonder populaire cursus worden prachtige beelden getoond van de roofvogels die bij ons zijn te bewonderen. In de eerste les behandelen we hun ecologie, de relaties die ze hebben met hun omgeving, trek en lichaamsbouw. Ook de bedreigingen komen hier aan bod. Vanaf les 2 smijten we ons op de hoofdbrok: de determinatie. Het is vaak moeilijk om roofvogels juist op naam te brengen. We leren stap voor stap hoe je hierbij best te werk gaat en wanneer je welke soort mag verwachten. Daarbij wordt uitgebreid aandacht besteed aan de belangrijkste determinatiekenmerken.

Wanneer
Deze cursus geven we graag in het najaar of de winter.

In overleg kan deze cursus ook in het voorjaar ingericht worden, mits een iets andere insteek.

En verder
Deze cursus kan ook afgeslankt worden tot een instapcursus Roofvogels voor dummies (met 2 theorielessen). De excursie is meestal een daguitstap (bustocht) naar Doel-Prosperpolder-Saeftinghe. Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: verdieping
  • aantal binnenlessen: 4
  • aantal excursies: 1
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
uilen
Wim Dirckx

Cursus Uilen

Tijdens deze cursus wordt de wereld van de uilen verkend. Daarbij geven we in de theoretische lessen aandacht aan de verschillende uilensoorten die in Vlaanderen voorkomen. Er wordt gewerkt rond de determinatie van de soorten, hun ecologie, hun aanpassingen aan het nachtleven en het voorkomen van de soorten in Vlaanderen. De theorie wordt dan omgezet in praktijk door een wandeling in een uilenrijk gebied.

Wanneer
Deze cursus organiseren we graag in het late najaar of in de winter.

En verder
De excursie wordt best door een lokale gids begeleid. Dit kan ook gekoppeld worden aan het ringen van uilen, als er hiervoor een gids beschikbaar is. In dat geval moet de cursus georganiseerd worden in het vroege voorjaar. Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: verdieping
  • aantal binnenlessen: 2
  • aantal excursies: 1
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
rode wouw
Wim Dirckx

Cursus Vogels van de Ardennen

In de cursus Vogels van de Ardennen komen heel wat boeiende soorten van de zuidelijke landshelft aan bod. Wat bosvogels betreft zijn notenkraker en zwarte ooievaar Waalse specialiteiten, maar ook fluiter, appelvink, goudvink en taigaboomkruiper zijn er veel beter vertegenwoordigd dan bij ons. Langs de rivieren steelt de waterspreeuw dan weer de show en de grote gele kwikstaart mag hier ook niet onvermeld blijven. Qua roofvogels moeten we letten op rode en zwarte wouw en de oehoe heeft er een stevig bolwerk. En dan zijn er nog de vogels van militaire terreinen met verspreide struiken (klapekster) en houtwallen (grauwe klauwier, orpheusspotvogel). In de natte hooilanden is het paapje een aandachtssoort. Verder zitten er nog enkele korhoenen. grijskopspecht en ruigpootuil zijn er zeldzaam, hazelhoen wellicht uitgestorven.

Wanneer 
Deze cursus organiseren we graag in het late voorjaar (mei-juni).

En verder
De lessen worden best gekoppeld aan een dagtocht naar de Ardennen. Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze cursus.

  • cursusniveau: verdieping
  • aantal binnenlessen: 2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
zilverreiger
Wim Dirckx

Cursus Watervogels

Afrika staat bekend als het overwinteringsgebied voor tal van Europese vogels. Maar watervogels zoeken in de winter vaak eerder West-Europa op. Futen, duikers, reigers, aalscholvers, rallen en eenden… in deze cursus dompelen we je onder in het leven en de herkenning van deze boeiende watervogels. Bij de excursies gaan we op zoek naar watervogels in eigen streek, maar ook het vogelrijke Zeeland kan op het programma staan.

Wanneer
Deze cursus organiseren we graag in de winter.

En verder
Deze cursus kunnen we uitbreiden met de ganzen, dan komt er een vierde theorieles bij. Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze les.

  • cursusniveau: basis
  • aantal binnenlessen: 3-4
  • aantal excursies: 1-2
  • aantal deelnemers: max. 25
Afbeelding
Eenden
Erwin Derous

Cursus: eenden en ganzen

Er zit veel meer kleurenpracht in de wereld van de eenden en ganzen dan je op het eerste zicht zou denken. Zeker de mannelijke eenden blinken zijn een waar kleurenpallet. Deze mannetjes herkennen is dus snel onder de knie te krijgen. Maar wat met al die bruine gekleurde vrouwtjeseenden? Hoe haal je die uiteen? Om van die duizenden ganzen in het polderlandschap nog maar te zwijgen. Trouwens, wist je dat ons land één van dé belangrijkste gebieden is voor ganzen in Europa. Iets om trots op te zijn!

Opzet
In deze cursus verkennen we niet alleen het wijde aanbod aan eenden en ganzensoorten dat ons land rijk is, maar leren we ook de moeilijker te herkennen soorten (zoals de vrouwelijke eenden) van elkaar te onderscheiden. Op die manier kun je, gewapend met een meer diepgaande kennis, daan de slag met deze welgekende groep watervogels.
 

Afbeelding
zwaluwen
Wim Dirckx

Lezing Zwaluwen

Steeds weer is het in de winter uitkijken geblazen naar het voorjaar en de zomer. Heerlijk genieten op een terrasje met een spectaculaire luchtshow van zwaluwen boven je hoofd. Elk jaar opnieuw zijn deze vogels te gast bij ons om te broeden en hier hun jongen groot te brengen. Heb je er al eens bij stilgestaan hoe bijzonder deze vogels zijn? Waar zijn hun nesten? Waar gaan ze naartoe in de winter? Wist je bijvoorbeeld dat een huiszwaluwkoppel, als ze jongen hebben, zo’n 9000 insecten per dag vangen? En dan heb je nog die enigmatische gierzwaluwen, die het grootste deel van hun leven in de lucht doorbrengen. Na deze infoavond zal je gegarandeerd vaker omhoog kijken.

Opzet
In deze lezing worden de levenswijze en bescherming van boeren-, huis- en oeverzwaluw uitgebreid belicht. Dit kan eventueel uitgebreid worden met de gierzwaluw.

En verder
Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze lezing.

  • cursusniveau: basis
  • aantal deelnemers: max. 100
Afbeelding
kraai
Erwin Derous

Lezing Kraaien

De familie van de kraaien bevat enkele van de slimste vogels ter wereld. Er valt dan ook heel wat interessants over hen te vertellen. Na deze lezing zal je een ekster, kauw, Vlaamse gaai, zwarte kraai en roek met heel andere ogen bekijken. Ook enkele andere Europese kraaiensoorten komen aan bod. We komen heel wat te weten over herkenning en levenswijze, aangevuld met aan massa aan boeiende weetjes. Dit wordt kraaien van plezier.

Opzet
In deze lezing kom je heel wat te weten over de herkenning en levenswijze van de familie kraaien.

En verder 
Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze lezing.

  • cursusniveau: basis
  • aantal deelnemers: max. 100
Afbeelding
Nachtegaal
Luc Meert

Lezing: de Nachtegaal

Geen vogel heeft doorheen de eeuwen een grote bewondering en inspiratie opgewekt bij kunstenaars als de nachtegaal. Nochtans is dit een op het eerste zicht vrij onopvallend bruin vogeltje. De nachtegaal heeft dan ook al zijn troeven ingezet op zijn meest gerenommeerde eigenschap: zijn zang. In deze lezing verkennen we niet enkel zijn unieke zangkunsten, maar gaan we ook dieper in op zijn leefgewoontes, migratiepatronen en herkenning. Ook de culturele en historische invloed van deze bijzondere vogel worden onder de aandacht geplaats.

Opzet
Op een verhalende manier wordt de nachtegaal ontleed en leren we deze fascinerende vogelsoort door en door kennen. 

En verder
Deze lezing kan gekoppeld worden aan een excursie, mits er nachtegalen aanwezig zijn in het lokale natuurgebied.
 

Afbeelding
akkervogels
Wim Dirckx

Lezing Akkervogels

De populaties van vogels die gebonden zijn aan landbouwgebied zijn in heel Europa gedaald naar een dieptepunt. Tussen 1980 en 2009 zijn 145 algemene vogelsoorten in 25 landen opgevolgd. De resultaten laten zien dat boerenlandvogels het hardst achteruit gaan en dat ze de laagste aantallen ooit hebben bereikt. Op de nieuwe Rode Lijst van de Vlaamse broedvogels staan ringmus, zomertortel en grauwe gors als bedreigd. Deze soorten zijn bijna volledig aangewezen op akkers. Ze verdienen bijzondere aandacht in de agrarische bedrijfsvoering. We denken hierbij ook nog aan patrijs, geelgors en veldleeuwerik. Maar ook graspieper, kneu en kievit zitten in heel slechte papieren. In deze cursus stellen we deze vogelsoorten uitgebreid aan u voor en bekijken we ook met welke maatregelen we deze ‘stakkers van de akkers’ kunnen helpen.

Opzet
Een lezing waarin we de akkervogels voorstellen en bekijken met welke maatregelen we ze kunnen helpen.

En verder
Onder andere lesgever Bastiaan De Ketelaere van Natuuracademie geeft deze lezing.

  • cursusniveau: basis
  • aantal deelnemers: max. 100
Afbeelding
kievit
Wim Dirckx

Lezing De Kievit

De kievit vormt al eeuwenlang een vertrouwd beeld in onze weilanden. De steltloper is één van de meest iconische en geliefde vogelsoorten van het akkerland. Met zijn opvallende kuif en kenmerkende baltsvluchten staat de soort symbool voor ons agrarische erfgoed, maar achter deze majestueuze verschijning schuilt een droevig verhaal van achteruitgang en bedreiging. Tijdens deze lezing gaan we dieper in op de factoren die hebben geleid tot de afname van de kievitpopulatie, maar ook op de stappen die we kunnen nemen om deze prachtige vogel te behouden. We ontleden de soort van kop tot staart. Samen streven we naar een toekomst waarin de bizarre roep van de kievit weer overvloedig weerklinkt over onze weilanden.

Opzet
We bestuderen het leven en de ecologie van de soort en vergelijken de bescherming van deze vogel in Nederland en Vlaanderen. We zoomen ook in op de meest recente populatieschommelingen en de plaatselijke toestand van de soort. We eindigen met de hamvraag: "Hoe valt de achteruitgang van de Kievit af te stoppen?"

En verder
Lesgever Bart Bamps geeft deze lezing. Regio: Provincie Limburg en aanliggende regio's.

  • cursusniveau: basis
  • aantal deelnemers: max. 100

Vragen?

> Voor alle praktische info en het aanvraagformulier

Voor inhoudelijke vragen, neem contact op met: