Kom wandelen in de Bomputten
Edgard Verhasselt

Bomputten

Vilvoorde, Houtem
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
De Vlaamse rand, ten noordoosten van Brussel, herbergt enkele verborgen natuurparels. Op een boogscheut van levendige stadscentra en druk verkeer sta je plots midden in de natuur. Natuurpunt beheert hier enkele prachtige stukjes natuur, samen goed voor 17 hectare genieten.

Toegankelijkheid

Je kan de Bomputten ontdekken via een bewegwijzerd wandelpad van Natuurpunt (1,5 km). Laarzen zijn aangewezen, zeker na regenachtige periodes. Het gebied is niet geschikt voor rolstoelen. Kinderwagens met grote wielen kunnen wel. Honden zijn toegelaten, maar aan de leiband.

De drie gebieden vormen één geheel. Ze zijn niet bewegwijzerd, maar wel toegankelijk:

  • Het Trawooltje is toegankelijk vanaf de Leuvensesteenweg in Vilvoorde (naast Magic Bowling).
  • Het Peutiebos vind je aan de voetbalvelden van Peutie, tussen de Noordstraat (Machelen) en de Aarschotsestraat (Peutie).
  • Het Wachtbekken ligt in de Noordstraat in Machelen.

 Top

Knotwilgen

Beschrijving van het gebied

Zoals de naam al voorspelt, liggen in dit gebied enkele souvenirs van de Tweede Wereldoorlog: negen kraters die ontstonden door bominslagen. Naast de negen oorspronkelijke bomkraters werden in 2009 twee nieuwe putten gegraven. De putten werden stuk voor stuk prachtige poelen vol leven.

Je kan wandelen door een prachtig open weiland, omzoomd met honderden knotwilgen. Wist je dat knotwilgen om de paar jaar moeten ontdaan worden van hun takkentooi? Zo worden de bomen niet te zwaar en kunnen ze niet omwaaien of uitscheuren. Een hele klus dus voor de vrijwilligers van Natuurpunt die ieder jaar zo'n dertig bomen onder handen nemen. De knotwilgen zijn dankzij het werk van vele handen een lang leven verzekerd.

 Top

Kamsalamander

Dieren en planten

Niet alleen planten als fonteinkruid en waterweegbree hebben het in de bomputten naar hun zin. Ook amfibieën en reptielen voelen zich er als een vis in het water. Het water lokt kikkers, padden en salamanders, waaronder de indrukwekkende kamsalamander. Je vindt er ook kleinere diertjes zoals libellen, watertorren, schaatsenrijders en bootsmannetjes.

De knotwilgen vormen een perfecte schuil- en broedplaats voor tal van vogels. Wie 's ochtends vroeg of tijdens de avondschemering de knotwilgen afspeurt, ziet steevast een steenuil op post zitten.

 Top

Natuurbeheer

De weilanden werden hier tot voor kort begraasd en worden nu omgevormd tot hooiland. De begroeiing wordt gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd. Op die manier 'verarmt' de bodem, zodat soorten als brandnetel en gras het elders gaan zoeken en er des te meer plaats overblijft voor zeldzamere planten. Zo kan je hier binnenkort wandelen tussen boterbloemen, pinksterbloemen, koekoeksbloemen en wie weet, misschien zelfs orchideeën,... Verderop in het gebied zal er een hoogstamboomgaard aangeplant worden.

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.50km

Bomputten - rode wandeling

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je Bomputten verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Daniël Poesmans, 0476-45 14 67.

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.