De Kevie
Vilda

De Kevie

Tongeren
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Vogelkijkhut
 • Eten en drinken

De Kevie, de goed bewaarde "kelder" van Haspengouw, ligt vlakbij Tongeren. In dit kloppend hart van de oostelijke Jeker liggen vier natuurgebieden bij elkaar: Beemden, Hardel, Kevie en Groot Meers. Ga op zoek naar de bever en beleef de bloemenpracht. Het dichtst bij de stad Tongeren bevinden zich de Beemden, vochtige hooilanden die zich jaarlijks tooien in een uitbundig bloemenkleed. Gele vlekken van grote ratelaar wisselen hier af met roze patronen van echte koekoeksbloem en gevlekte orchis op een witte achtergrond van pinksterbloem en knolsteenbreek.

 

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Stevige stapschoenen aanbevolen. Honden welkom aan de leiband.

Vlakbij Oude Blaarstraat 7 is er een picknickweide waar je je meegebrachte boterhammen kan opeten. De paden zijn geschikt voor kinderwagens met grote wielen. De brede wegen in het gebied zijn geschikt voor rolstoelgebruikers. Voor een wandeling van 2 km, volg de Oude Blaarstraat, sla rechtsaf en keer langs het fietspad terug.

Parking bij de ingang van het natuurgebied, Oude Blaarstraat ter hoogte van Neremweg 86, 3700 Tongeren. Neem afrit 32 Tongeren van de E313 naar de N79 richting Tongeren. Sla linksaf bij de R72. Na 6oo meter, sla linksaf in de Neremweg en opnieuw links in de Oude Blaarstraat. Voor GPS: geef Neremweg 86 in en sla dan onmiddellijk linksaf in de Oude Blaarstraat.

 Top

Meidoorn

Beschrijving van het natuurgebied

De talrijke wilde bloemen zijn te danken aan het rooien van populieren, een intensief graasbeheer en een goede samenwerking met de lokale landbouwers. Elk van de karakteristieke lapjes is zoals vroeger omzoomd met meidoornhagen. Die hagen strooien in het voorjaar bloemblaadjes als witte watervallen op de groengele ondergrond van penning- en speenkruid. De kleinschalig beheerde hooilandjes barsten in het voorjaar van het kruipend zenegroen. Ervaar hier hoe het oude, kleinschalige cultuurlandschap perceeltje per perceeltje weer tot leven komt.

 Top

Hoogtepunten op de wandelroutes

De Kevie is uitgerust met vier wandelroutes en een kijkhut. De Jeker heeft zijn natuurlijke meanders teruggekregen in een grootse herstelactie van de Vlaamse Milieu Maatschappij.

De omgeving van de Kevie baadt in een rijke cultuurnatuur. Je kan hier genieten van het weidse akkerlandschap van Droog Haspengouw met nog leeuweriken en torenvalken boven de graanvelden.

Of kuier eens door het centrum van Tongeren. Ontdek er één van de rijkste muurvegetaties van Vlaanderen. Dit is ook de oudste stad van België, met talrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Ook de naam Kevie zou komen van het Latijnse cavea of "kelder". Voor elk wat wils dus, in de rijk gevulde kelder van Haspengouw.

 Top

Boomvalk

Dieren en planten

De afwisselende natuur in De Kevie biedt een uitstekend leefgebied voor één van onze knapste luchtacrobaten: de boomvalk. Tussen de populieren en hagen maakt hij jacht op kleine vogels. In de graslanden vormen grote sprinkhanen en kevers een lekkere maaltijd en boven de poelen en plassen is hij libellen te snel af. Zelfs de huis- en gierzwaluwen uit de nabije stad Tongeren zijn voor hem niet veilig. Broeden doet de felle rakker met zijn rode broek en zwart-witte koptekening hoog in een populier of in een den op een oud duivennest. Gezien zijn dieet zal je hem enkel van april tot september bij ons aantreffen. De winter brengt hij door in het warme Afrika.

 Top

Natuurbeheer

Het beheer van de deelgebieden Hardel, Groot Meers en De Kevie vormt een contrast met het hooilandbeheer in de Beemden. In die drie deelgebieden mag de natuur haar gang gaan. Het ziet er naar uit dat riet en ruigtekruiden de bovenhand krijgen in de venige laagte van het Groot Meers. Het elzenbroekbos domineert dan weer in het Hardel. In de Kevie struint een kudde heckrunderen en konikpaarden, rassen die sterk lijken op bewoners van vóór de tijd van Ambiorix. De dieren structureren het landschap naar hun eigen instinct. Ze houden weidse graslanden open, leggen al grazend paden aan door de moerasspirea- en rietvelden, eten bast en wortels en laten ook bomen staan als toevluchtsoord voor warme zomerdagen. In een adembenemend vertoon van oerkracht creëren zij zo een mozaïeklandschap. De bever, teruggekeerd via de Maas, brengt daarenboven zijn eigen accenten aan.

In dit gebied liep van 2012-2019 een LIFE-project. Lees er meer over.

 Top

Verder wandelen

Wijngaardbos

Zammelen

Hoogstamgordel Grootloon

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.60km

De Kevie - Oranje Beemdenwandeling

5.30km

De Kevie - Gele Molenwandeling

6.60km

De Kevie - Blauwe Jekerwandeling

Aangeduid met zeshoekige bordjes met een blauw vlammetje
7.80km

De Kevie - Rode Keviewandeling

 • De Kevie - vertrekpunt

  Oude Blaarstraat ter hoogte van Neremweg 86
  3700 Tongeren
  Bekijk de vervoersmogelijkheden

Horeca

 • Vlakbij Oude Blaarstraat 7 is er een picknickweide waar je je meegebrachte boterhammen kan opeten.

 • De start ligt op 1,2 km van de Grote markt van Tongeren waar enkele cafés zijn.

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je De Kevie verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak.

www.kevie.beinfo@kevie.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.