In de Doode Bemde kan je wandelen langs de natuurlijk meanderende Dijle. Vlakbij Leuven gaan natuurbescherming en beveiliging tegen wateroverlast hand in hand. Wie weet vind je de sporen van de bever. De wandelroutes nemen je door meer dan 250 hectaren natuurgebied. Het is een mozaïek van kleine akkers, populieraanplantingen en broekbosjes, wei- en hooilanden, ruigten en rietvelden, vijvers en grachten.
Toegankelijkheid
Met maar liefst 9 km paden is De Doode Bemde een echt wandelparadijs. De knuppelpaden nemen je mee op een tocht door meest natte delen van het natuurgebied zonder dat je natte voeten krijgt. Toch kunnen delen van het gebied modderig zijn, dus stevige stapschoenen of laarzen aanbevolen, zeker in natte periodes.
Het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom, aan de leiband. Er zijn twee korte wandelingen mogelijk in het natuurgebied zelf. Als je een lange wandeling van 16 km wil, vertrek dan aan NMBS-station Leuven en volg de Dijlevallei tot het NMBS-station Sint-Joris-Weert.
Beschrijving van het gebied
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de Doode Bemde geen doods natuurgebied. 'Doode beemden' betekent zoveel als onbruikbare graslanden. Het gebied mag dan voor de landbouw te vochtig en van weinig nut geweest zijn, landschappelijk en qua natuurwaarden is het rijk en uniek gebleven.
Water speelde altijd al een belangrijke rol in de Doode Bemde, want overstromingen horen bij de natuurlijke processen van rivieren zoals de Dijle. Sinds 1989 zorgt de overheid ervoor dat de Dijle vrij kan meanderen. Zo blijven de voeten van de Leuvenaars droog bij hevige regenval.
Dieren en planten
Als wandelaar deel je het gebied met vele en vaak ook zeldzame soorten planten en dieren. Voor die soorten is de Doode Bemde een levensbelangrijk broed- en leefgebied. Spits je oren en je ontmoet vast en zeker enkele bijzondere soorten.
Op het einde van de negentiende eeuw was de bever uitgestorven in ons land, maar sinds 2000 duikt hij weer op in de Doode Bemde. Bevers zijn echte landschapsarchitecten en brengen veel structuur in hun leefgebied. Doordat ze extra woongelegenheid creëren voor andere soorten, verhogen ze de biodiversiteit. In de winter kan je langs het wandelpad aan de Dijle hun sporen zien. Let op de knaagsporen aan de bomen of de diep uitgesleten glijbanen.
Neem zeker even plaats in de vogelkijkhut aan de Langerodevijver of aan de Kliniekvijvers om het waterwild ongestoord te observeren. Op de vijvers komen grote zilverreigers overwinteren. Ook de ijsvogel, met zijn azuurblauwe verenkleed, is een opmerkelijke gast in het natuurgebied. Als je geluk hebt, kan je er een zien aan de oevers van de Dijle, speurend naar vis. Kijk regelmatig eens naar boven en wie weet zie je wel een torenvalk voorbijvliegen. Ze hangen vaak biddend boven de weiden op zoek naar muizen.
Natuurbeheer
Meer dan dertig jaar geleden kocht Natuurpunt de eerste percelen aan, om de natuurlijke biodiversiteit te herstellen. De Doode Bemde, al meer dan 250 hectare, wordt beheerd door de Vrienden van Heverleebos en Meerdalwoud.
Wegens zijn uitzonderlijke natuurwaarde maakt de Doode Bemde deel uit van het Europese netwerk Natura 2000. Een ander groot deel van de Dijlevallei tussen Leuven en de taalgrens wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos beheerd.
Verder wandelen
De Doode Bemde ligt in het wandelnetwerk Zuid-Dijleland, met meer dan 300 km wandelplezier. Behalve de Doode Bemde liggen in dit netwerk nog veel gebieden die door het Agentschap voor Natuur en Bos beheerd worden en met een wandeling in de Doode Bemde kunnen gecombineerd worden, zoals het Egenhovenbos (tussen knooppunt 61 en 62 op de tocht van 16 km), Heverleebos-Meerdaalwoud, het Grootbroek (tussen knooppunt 105 en 229) en Rodebos en Laanvallei (nabij knooppunt 255). Om eigen wandelingen uit te stippelen, raadpleeg www.wandelknooppunt.be.
Horeca
Café In de Rapte, Beekstraat, Sint-Joris-Weert.
Café & terras The Shelter, Stationsstraat 13, 3060 Korbeek-DijleOpen elk weekend van april tem september
Agenda

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Doode Bemde groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een ervaren wandelgids
Wil je de Doode Bemde verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met bij het infocentrum van de Vrienden van Heverleebos & Meerdaalwoud. Open elke werkdag van 9u tot 17u. Infocentrum Vrienden van Heverleebos & Meerdaalwoud, Waversebaan 66, 3001 Heverlee, 016-23 05 58 (kantooruren), www.vhm.be, infocentrum@vhm.be of Piet De Becker, 0499/59.30.16, mail: piet.de.becker@telenet.be
Iets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.