Image
Grote zilverreiger - Elwin van der Kolk

Grote zilverreiger

Western great egret
Ardea alba
Reigers (Ardeidae)

De grote zilverreiger is een opvallende verschijning met zijn witte verenkleed en lange,dunne hals. Tijdens zijn vlucht herken je de grote zilverreiger aan zijn tragere vleugelslag en langere vleugels.

Grootte
80-100 cm - spanwijdte: 140 - 170 cm
Gewicht
700 - 1500 g
Levensverwachting

gemiddeld 15 jaar

Favoriete maaltijd

vissen en amfibieën

Burgerlijke staat

koloniebroeder

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

rietmoerassen, oevers van vijvers en meren, riviermondingen en ooibossen (langs rivieren)

Karakter

statig

Hoe herken je de grote zilverreiger?

  • Wit verenkleed
  • Zwarte poten die tijdens het broeden rood worden
  • Gele snavel die tijdens het broeden zwart wordt
  • Man en vrouw zien er hetzelfde uit 

Grote statige reiger met een volledig wit verenkleed. Ongeveer even groot als de blauwe reiger. Lange gele snavel en doorgaans zwarte poten. In de broedtijd worden gedurende een korte periode de poten rood en de snavel zwart. Wanneer hij vliegt, slaat hij zijn lange vleugels traag op en neer. 

 

 

 

 

Grote zilverreiger - Elwin van der Kolk
grote zilverreiger vliegend - Elwin van der Kolk
grote zilverreiger zomerkleed - Elwin van der Kolk

Het geluid van de grote zilverreiger

Vooral in het broedseizoen een rollend "krraahh".

Hoe leeft de grote zilverreiger

Wat eet de grote zilverreiger?

Hij jaagt op vissen en amfibieën terwijl hij traag door ondiep water stapt. Wanneer de gelegenheid zich voordoet, eet hij ook kleine landdieren zoals muizen en mollen.

Afbeelding
Grote zilverreiger - waarnemingen.be - Marc Tielemans
waarnemingen.be - Marc Tielemans
Afbeelding
Mechels Broek - Grote zilverreiger - Wim Dirckx
Wim Dirckx

Hoe plant de grote zilverreiger zich voort?

Grote zilverreigers zijn koloniebroeders die van april tot juni hun nest bouwen, meestal op de grond. Daarvoor verkiezen ze grote rietvelden in moerassen waar hun grondvijanden (zoals de vos) maar moeilijk bij geraken. Soms nestelen ze ook in lage wilgen. 

Ze leggen 3 à 4 eieren die ze gedurende bijna 4 weken uitbroeden. De jongen worden op het nest gevoerd door de ouders en maken voor het eerst kennis met de buitenwereld na 3 à 4 weken. Ze kunnen dan nog niet vliegen en zijn dus aangewezen op klimmen en klauteren. Na 40 tot 60 dagen zijn ze volgroeid. 

In België broedt de grote zilverreiger voorlopig niet, op een zeldzaam geval na. In 2012 werd het eerste broedgeval bevestigd in Ploegsteert. Sindsdien zijn er nog twee mogelijke broedgevallen gerapporteerd in Melsele en in Woumen, waar telkens een koppel in broedkleed werd gespot. Of ze ook effectief ter plaatse gebroed hebben is onzeker, want jongen werden niet gezien. 
 

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De grote zilverreiger jaagt op een heel andere manier dan de blauwe reiger. Terwijl de blauwe reiger muisstil aan de waterkant wacht tot er een prooi voorbij zwemt, jaagt de grote zilverreiger al wadend door het water. 
  • De grote zilverreiger stierf in de 19de eeuw lokaal bijna uit? Zijn lange, witte veren waren erg gegeerd door hoedenmakers, die er meer voor betaalden dan de goudprijs … 
  • De grote zilverreiger lijkt op het eerste gezicht op de kleine zilverreiger, maar die laatste heeft het hele jaar door een zwarte snavel.

Waar vind je de grote zilverreiger?

In het broedseizoen koloniseert de grote zilverreiger rietmoerassen, oevers van vijvers en meren, riviermondingen en ooibossen (langs rivieren). Oorspronkelijk maakte de vogel zijn nest in Zuidoost-Europa en tot begin jaren ‘90 was hij een zeldzame doortrekker in onze contreien. Overwinteren deed hij aan de Middellandse Zee en in Afrika. Tegenwoordig zien we meer en meer populaties in West-Europa. In Nederland is hij ondertussen een vaste broedvogel. Vogelkenners verwachten dat hij binnen afzienbare tijd ook in Vlaanderen en Wallonië begint te broeden.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Kom deze soort veel voor

De grote zilverreiger staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten, maar zijn aantal is de laatste jaren aan het toenemen.

Natuurgebieden

Alle natuurgebieden

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vogelhut

Start tijdig met het voederen van de vogels in je tuin

Vanaf de herfst zoeken vogels actief naar een voedselplek voor de winter. Door je voedertafel dan al te vullen, weten ze dat ze in de winter in jouw tuin terecht kunnen.
Wanneer het echt koud wordt, kan je vetbollen en pindaslingers aanbieden.

Hoe voeder je tuinvogels, en wie eet wat?