Roerdomp
De mysterieuze roerdomp laat zich moeilijk zien.Gelukkig is het horen van een roerdomp ook al een bijzondere ervaring: het vreemde “hoemende” geluid doet niet meteen aan de zang van een vogel denken.
10 jaar
vis, amfibieën (vooral kikkers), kleine zoogdieren (vooral woelmuizen), insecten (vooral libellenlarven) en kleine vogels
polygaam (of soms monogaam)
Uitgestrekte, structuurrijke rietvelden met meerjarig riet en hier en daar ondiepe plasjes. Hij foerageert vooral in ondiep water in brede rietkragen.
schuw
Hoe herken je de roerdomp?
- compacte, gedrongen geelbruine reiger
- zwarte kruin en snorstreep
- dikke hals met ietwat loshangende keelveren
- in vlucht vallen brede, gebandeerde vleugels goed op
- snellere vleugelslagen dan blauwe reiger
De roerdomp ziet eruit als een compacte, roestbruine reiger met donkere tekeningen. De bovenkant van zijn kop is zwart en op zijn keel staat een verticale zwarte streep. Als een roerdomp zich bedreigd voelt, poseert hij stijf rechtop met zijn snavel in de lucht, om zo helemaal in het riet op te gaan.
Het geluid van de roerdomp
De roerdomp maakt een erg speciaal geluid: een diepe "hoemp" die doet denken aan een misthoorn. Wanneer hij op trek is, klinkt zijn roep als een meeuw-achtig "kau".
Hoe leeft de roerdomp
Wat eet de roerdomp?
De roerdomp voedt zich vooral met vis, amfibieën (vooral kikkers), kleine zoogdieren (vooral woelmuizen), insecten (vooral libellenlarven) en kleine vogels. De historische achteruitgang van de soort wordt soms in verband gebracht met het verdwijnen van de medicinale bloedzuigers, een belangrijke voedselbron van de roerdomp. De medicinale bloedzuiger ging reeds in het midden van de 19de eeuw sterk achteruit omdat hij met het oog op aderlatingen massaal verzameld werd. Zo werden rond 1833 vanuit Duitsland 42 miljoen bloedzuigers geëxporteerd naar Frankrijk en 30 miljoen naar de Verenigde Staten.
Hoe plant de roerdomp zich voort?
De roerdomp broedt van half april tot half mei. Het nest wordt gebouwd door het vrouwtje en bestaat uit een platform van riet, vlak boven de waterspiegel. Roerdompen leggen gewoonlijk één legsel per jaar. Het legsel telt meestal 5 tot 6 eieren die worden gelegd met een tussenperiode van twee of drie dagen per ei. Het wijfje bebroedt de eieren ca. 25 dagen en start hiermee van zodra het eerste ei is gelegd. De jongen komen dus ook niet tegelijk maar om de twee à drie dagen uit. De broedzorg is vooral voor het wijfje. Roerdompen zijn polygaam. Mannetjes kunnen er soms tot vijf vrouwtjes op na houden. Monogame mannetjes nemen een deel van de broedzorg op zich, polygame meestal niet.
Waar vind je de roerdomp?
De roerdomp broedt doorgaans in uitgestrekte, structuurrijke rietvelden met meerjarig riet en hier en daar ondiepe plasjes. Hij foerageert vooral in ondiep water in brede rietkragen.
De roerdomp krijg je (in de broedperiode) vaak gemakkelijker te horen dan te zien. De baltsroep van het mannetje draagt erg ver. De beste periode om een ‘hoempende’ roerdomp te horen is van begin april tot begin juni, van ’s ochtends (twee uur voor zonsopgang), tot zonsopgang en in zwoele avondschemer. Als er jongen zijn, kan je de volwassen vogels regelmatig boven de rietvelden zien vliegen, op zoek naar voedsel. In strenge winters, wanneer de meeste plassen zijn dichtgevroren, kan je roerdompen soms spotten langsheen wakken in rietland, behoedzaam schuifelend over het ijs.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De roerdomp is vrij algemeen.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief