Hoogveld

Provincie West-Vlaanderen

Wandelen in Hoogveld

Hoogveld is vrij toegankelijk op dreven en paden. Een bewegwijzerde 3,1 km lange wandellus vertrekt aan de carpoolparking ter hoogte van Hoogveldstraat 3. Daar staat een infobord. Er is een tweede ingang met infobord aan de Halfuurdreef 2A maar daar is geen parking voorzien. 

Toegankelijkheid

  • Leuk voor kinderen

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Middelgroot gebied: 10-50 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

3 routes

Hoogveldpad

wandelpad
2.18km
Gemiddeld 33 minuten wandeltijd

Oranje wandeling

wandelpad
0.39km
Gemiddeld 6 minuten wandeltijd

Blauwe wandeling

wandelpad
0.50km
Gemiddeld 8 minuten wandeltijd

Startpunten

Hoogveld

Ruddervoordestraat 116
Zedelgem
België

Zien en doen

De bossen van Hoogveld in Zedelgem in West-Vlaanderen, vormen een belangrijke schakel of stapsteen in de bosgordel tussen Brugge en Torhout. Al deze bossen zijn plaatsen waar vogels, amfibieën, insecten, vleermuizen …. kunnen gedijen, zich kunnen ontwikkelen en van waaruit ze zich kunnen verplaatsen. Natuurpunt en de gemeente Zedelgem kochten in 2013 de eerste delen van het Hoogveld. Anno 2019 hebben de gemeente Zedelgem en Natuurpunt circa 28 ha in eigendom die door Natuurpunt worden beheerd.

Hoogveld is vrij toegankelijk op dreven en paden. Een bewegwijzerde 3,1 km lange wandellus vertrekt aan de carpoolparking ter hoogte van Hoogveldstraat 3. Daar staat een infobord. Er is een tweede ingang met infobord aan de Halfuurdreef 2A maar daar is geen parking voorzien. Goed schoeisel bij regendagen wordt aangeraden.

Leuk voor kinderen

Het domein van Hoogveld vzw met het kasteel en een monumentale zevenarmige paardenkastanje straalt adellijke allures uit over de bosrijke omgeving. De vzw voorziet arrangementen in het kader van sociaal toerisme voor jongeren en volwassenen. Bosklassen en geleide wandelingen zijn mogelijk.

Wil je graag een rondleiding met een gids?

Dieren en planten

Kleinere bospadkronkels wisselen af met statige dreven die een wandeling alleen maar avontuurlijker maken. Dat een sfeer hier nog rondhangt van blauwbloedigen is te merken aan de ingeslagen hagel op boomschors. Je volgt het pad door jong en oud bos, langs een akker en graslandpartijtjes, een beek en verschillende poelen. Kortom een afwisselend boslandschap vol gezoem, geritsel en gezwam!

Lang leve het bos

Bossen reguleren de waterhuishouding waarbij levende bomen als waterpomp, -reservoir en zuurstofleverancier van dienst zijn. Als toemaat zuiveren boomkruinen nog eens de vervuilde lucht. Ze zorgen dat het hemelwater afdruipt langs takken en stam in de grond. De bodem slaat dan niet dicht, maar kan blijvend water opnemen. Bij watertekort, zoals de laatste jaren, reageren bomen op droogtestress. Het krullen van het blad en vervroegde bladval zijn hieraan niet vreemd. Bossen zijn ook een wapen tegen de opwarming van de aarde. De CO2 (koolstofdioxide) die bomen nodig hebben om te groeien halen ze uit de lucht. Zo dragen ze bij tot vermindering van het broeikaseffect.

Over poelen en overspoelen

De Langendijkbeek loopt nu waar in de middeleeuwen ondiepe visvijvers lagen. Bij zware regenval verwerkt de beek geregeld stootbelastingen van het asfaltlint E403. Dit geeft perspectief voor natte natuurontwikkeling zoals bospoelen en overstromingsgrasland (Blue deal in Vlaanderen). Het grasland overspoelt tijdelijk en bospoelen houden dan terplekke het regenwater vast. Ze zijn niet enkel een waterbuffer voor de omgeving maar ook voor het leven in en rond de plas en als drinkplaats voor vogels, reetjes en ander bosgeweld. Als voortplantingsplaats van pad, kikker, salamander, libel, waterjuf en ongewervelde kriebelbeestjes is een poel een zegen. Enkele nieuwe poelen werden gegraven en oude bospoelen geruimd of vergroot. Het is altijd leuk tijdens een wandeling springers, kruipers en luchtacrobaten bezig te zien. Maar op regendagen is het oppassen dat je geen beestjes onder je mijlslaarzen vertrappelt! Met spanning is het uitkijken of de vinpootsalamander de weg naar deze poelen kan vinden? En waarom ook de kamsalamander niet?

Het succes van gepluimde jagers

Het jagen op wild was vroeger een voorrecht voor heren met fazantenveertjes op de hoed. In de hoogveldbossen is dit voorrecht nu voor gepluimde jagers weggelegd. Ze vliegen met grote speurdersogen en precisie in en om het bos. De behendigste onder de vliegeniers tussen de bomen is de sperwer. Een hoopje pluimen van een houtduif duidt op een plukplaats nabij zijn nest. Een buizerd surveilleert in cirkels boven de boskruin en aan de bosrand hangen torenvalkbakken. De valken hebben deze zomer met succes hun kroostrijke gezin grootgebracht. Ook uilenogen staan op scherp tijdens de nacht. Onder de pluimstaarten verschalken vos, steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn konijnen, woelratjes, muizen en verzwakte vogels maar vinden kersen en bessen ook best heerlijk. Met hun jachtinstincten voorkomen ze overpopulaties en ziekten. Zo zorgen deze rovers voor evenwicht in de natuur.

De rabatten

Aan de oude Langendijkbeek wandelen we langs de rabatten. Dit zijn percelen met verhoogde brede bosbedden en daartussen ontwaterende laantjes. Een bebossingstechniek van natte laagten waarop een gemengd bos van loof- en naaldhout werd aangeplant. Hier is de ondergroei van Amerikaanse vogelkers een echte bospest.

Een welriekende schoonheid op de rabatten is het dalkruid. Het bloeit graag op zure bodems in eiken-beukenbos en is de belangrijkste groeiplek op onze gemeente! Iets dieper in de donkerte vinden reetjes een ideale rustplek.

Stoere binken in de dreef

Een dreef met plataan en zomereik is in onze streek eerder zeldzaam. De afwisselend vervellende en gegroefde stammen vormen een majestueuze toegangsdreef naar het koetshuis nabij het kasteel. Deze stoere binken stralen macht en grootsheid uit. Het ontginningsdambord met kaarsrechte dreven zijn littekens van de industriële revolutie. Beuk, zomereik en populier begeleiden deze boswegen. Opvallend is dat in het kasteelbos ook wintereiken werden aangeplant. De sitkaspar, een soort dat hout levert voor muziekinstrumenten, is evenwel opmerkelijk in het bos.

Over dit gebied

De bossen omarmen het kasteeldomein Hoogveld. Ronddwalen in deze bossen van zo’n slordige 29 hectare is alsof je stappen terugzet in de tijd. De aankoop door de gemeente en Natuurpunt werd een feit in 2013 en de eerste bebossing volgde in 2015. De gemeente Zedelgem is inmiddels eigenaar van 11 hectare. Natuur kent geen grenzen en daarom werden ook aanpalende percelen aangekocht door onze vereniging op grondgebied Oostkamp. Het totale natuurgebied wordt beheerd door Natuurpunt Zedelgem.

De vroegmiddeleeuwse woestenij kwam door menselijke invloeden onder druk te staan. Wat ‘natuurlijk’ was in dit zandig gebied werd gaandeweg ‘half natuurlijk’. De opeenvolging van ontbossen, herbebossen, plaggen steken, heide beheren, laagtes beweiden en akkers op hoge ruggen bewerken boetseerde het landschap van vandaag. Rechte dreven herinneren aan bosontginning, rabatten aan ontwatering en hoge humusbedden aan bebossing. In deze vervlogen tijden lagen verschillende viskweekvijvers die de tand des tijds niet konden doorstaan en gedempt werden. Wat begon met een manoir van een rijke Brugse familie evolueerde al snel tot een kasteeldomein met als belangrijkste bewoner baron Raoul van Zuylen van Nyevelt die gehuwd was met de burggravin Marguerite de Spoelberg (periode 1910 tot 1962). Zijn geest spookt nog altijd door de hoogveldbossen. Het kasteel met diverse gebouwen is gelegen in een 5 ha groot park in Engelse landschapsstijl met een knipoog naar de Franse tuin in geometrische vorm en een Italiaanse parktuin met strakke spiegelvijver, helaas zonder fontein. Het domein is in beheer van de vzw Hoogveld.

Wat doet Natuurpunt

Het is de uitdaging om de aangeplante bossen naar natuurlijke bossen te laten evolueren waarin streekeigen boomsoorten de overhand krijgen. Met de kringmethode wordt gericht gekapt om de rechtlijnige aanplant te doorbreken. Op nieuwe percelen wordt het streekeigen bosgoed ook in kringen aangeplant. Er is de voortdurende strijd met invasieve exoten door vrijwilligers. Zij verdienen dan ook een dikke pluim! Amerikaanse vogelkers en rhododendron worden met succes gerooid. De bestrijding van de Japanse duizendknoop gaf nog niet het verhoopte resultaat. Het overschaduwen door hazelaar kan misschien soelaas brengen. Op de akkers en weiden die de gemeente aankocht, ontwikkelt zich nu soortenrijk bos en een appelgaard. Hiervoor werken we samen met de gemeente en verschillende partners. BOS+ stimuleert bedrijven om in bosaanplantingen te investeren.

Van de VELT en Regionaal Landschap Houtland krijgen we steun voor het beheer van de appelgaard. Met een fruitteler wordt samengewerkt voor het onderhoud van de appelaars. Regionaal Landschap Houtland begeleidt de aanleg van poelen en de ruiming van oude bospoelen.

Info: contactpersoon: Jacques Carney, email: [email protected]

Steun Natuurpunt

Doe een gift voor Hoogveld

Liever overschrijven?

BE56 2930 2120 7588
Vermeld 'Hoogveld' bij je overschrijving

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water