Grasmus
Henk Groenewoud-Saxifraga

Itterbeekvallei

Bree, Kinrooi, Maaseik
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
  • Toegankelijk voor rolstoelen
  • Toegankelijk voor kinderwagens
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.

In de middenloop van de Itterbeek strekt zich een 800 hectare groot natuurgebied uit. Met een verval van slechts 41 meter is de Itterbeek een typische laaglandbeek. Dit natuurgebied bestaat uit drie deelgebieden: de Brand in Maaseik, de Simpel in Kinrooi en de Basdonk in Bree.

Toegankelijkheid

Dit gebied is het hele jaar door toegankelijk voor het publiek.

 

Dieren en planten

De verschillende deelgebieden zijn elk enorm rijk aan fauna en flora. De Brand heeft bijvoorbeeld een bijzondere vogelrijkdom. Vooral de dichtheid aan vogelsoorten, gebonden aan kleine bosjes, houtkanten, hagen en ruigten is erg hoog. Naast de nachtegaal en de wielewaal, zijn de geelgors, de tuinfluiter, de grasmus, de wulp en de roodborsttapuit typische soorten voor het gebied.

De beschermde koningsvaren heeft hier een plekje, naast de knolsteenbreek. Voor amfibieën en vissen is de Brand eveneens een paradijs. Niet minder dan zes amfibieënsoorten, waaronder de heikikker en de alpenwatersalamander, planten zich hier voort. In de Schaagterziep en de Brandsloot zwemmen nog steeds bermpjes en beekprikken, twee vissoorten die in Vlaanderen erg zeldzaam zijn geworden.

Natuurbeheer

In Kinrooi werd er hard gewerkt om een 4 hectare groot stuk natuur bloot te leggen. De natte heide van het Batven was overwoekerd door bomen en gedeeltelijk vervuilde grond. Maar de bomen zijn nu weg en 2.500 m³ grond is afgeschraapt, waardoor de zaadjes van de natte heide weer kunnen kiemen.

LIFE

In dit gebied liep tot 2017 het LIFE project Itter & Oeter

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
5.10km

Itterbeekvallei - rolstoelpad

Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen
6.20km

Itterbeekvallei - rode wandeling

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Itterbeek verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Peter Engelen - 0470 82 69 67

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.