Domein Kiewit
Vilda

Natuurgebied Kiewit

Hasselt
Oppervlakte
Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare
 • Speelnatuur
 • Toegankelijk voor rolstoelen
 • Toegankelijk voor kinderwagens
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Bezoekerscentrum
 • Eten en drinken
 • Vogelkijkhut
Kom wandelen tussen duizend vijvers in Domein Kiewit in Hasselt (de provincie Limburg). Plankenpaden en vlonders houden je voeten droog op de verschillende wandelroutes. Dankzij kijkwanden geniet je in alle rust van de waterbewoners. Bezoekerscentrum Kiewit zorgt voor extra kinderplezier met zijn kinderboerderij, speelbos en belevingspad. Het is vlot bereikbaar met de auto, het openbaar vervoer en het fietsroutenetwerk. Samen met Bokrijk vormt dit natuurgebied een prachtig, aaneengesloten wandel- en fietsdomein van 800 hectare!

Domein Kiewit is geweldig voor kinderen - Foto: Vilda - Jeroen Mentens

Toegankelijkheid

 • Natuurgebied Kiewit is het hele jaar vrij toegankelijk op plankenpaden. 
 • Aanbevolen schoeisel: Geen speciale vereisten.

Leuk voor kinderen

 • Ontdek de natuur tijdens de SNUIT Safari, samen met de gids op tocht, voor een heuse natuurbeleving.  Voor kinderen en hun (groot)ouders in de schoolvakanties!
 • SNUIT Atelier. Maandelijks kan je langs de Snuit stand passeren en even meespelen in en met de natuur. Rol door de bladeren, bouw een wiglo, leef je uit met modder of loop op blote voeten door het bos.
 • Vier je verjaardag in het bos met Kabouter Kiewit of de Bosatleten (vanaf april tem september).
 • Op Domein Kiewit vind je boerderijdieren, speelhoek, speelbos.
 • SNUIT in een tasje.  Families kunnen op tocht door Kiewit avonturen beleven aan de hand van de aangeboden tasjes, deze kunnen uitgeleend worden in het bezoekerscentrum van Natuurpunt van de paasvakantie tot en met de herfstvakantie. Wij stellen een tasje met materiaal ter beschikking van gezinnen. Samen op tocht, en onderweg leuke spelletjes spelen en de natuur ontdekken.
 • Elke zomervakantie kan je op speurtocht gaan met de schat van Vlieg 

Wandel over een plankenpad in Domein Kiewit - Vilda - Jeroen Mentens

Beschrijving van het gebied.

Dankzij inspanningen van Natuurpunt en de stad Hasselt vormen Kiewit en Bokrijk een aaneengesloten wandel- en fietsdomein van 800 hectare met een gevarieerd aanbod van natuur en zachte recreatie. Gezinnen met kinderen kunnen hier hun hart ophalen. Dé uitvalsbasis om een gebied met meer dan duizend vijvers, De Wijers, te verkennen! Het unieke landschap kan je bezoeken via plankenpaden, vlonders, kijkwanden en kijkplatformen.

Rondom de gebouwen vind je cultuurnatuur. Een kruidentuin, vlindertuin, speelbos, speelhoek, boerderijdieren en een natuurtuin met planten uit alle Limburgse windstreken.

Het provinciaal secretariaat Limburg en het Natuurpunt bezoekerscentrum is gehuisvest in het gerenoveerde herenhuis van Domein Kiewit te midden van een prachtig Engels landschapspark. Het prachtige Engelse park heeft een grote vijver en een aantal zeer merkwaardige bomen, waaronder de meer dan 350 jaar oude eik die wellicht de oudste inwoner van Hasselt is.

Delen van dat park kan je nog overal ontdekken, bijvoorbeeld de majestueuze dreven van beuken, haagbeuken en lindes. Plankenpaden brengen je rakelings langs vennen en vijvers, zodat je meer natuur kan zien zonder natte voeten te krijgen.

Top

Domein Kiewit - meer dan 1000 vijvers van De Wijers - Foto: Vilda - Yves Adams

Hoogtepunten op de wandelroutes

In het domein Kiewit (van de stad Hasselt) en het natuurgebied Kiewit zijn er 4 wandelroutes en een fietsroute:

 1. De Haringsvijverroute (1,3 km) is speciaal voorzien voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Ze is deels verhard en vormt een lus rond de Haringsvijver.
 2. De Wijerroute (4,3 km) leidt je langs de gallowayrunderen en door de bossen naar vijvers of wijers in het westen van het Domein Bokrijk. Onderweg zie je de resten van de aarden wal die de twee domeinen van elkaar scheidde.
 3. De Wildernisroute (3,2 km) neemt je mee op avontuur langs kronkelende knuppelpaden en ruige gallowayrunderen. Let onderweg op de prachtige dreven van het Engelse landschapspark.
 4. De Groene Hartroute (12 km) combineert de Wijer-, Wildernis- én Bucksenrakeroute en biedt je zo een overzicht van het hele gebied van Kiewit tot Bokrijk. Belangrijkste troeven zijn de majestueuze dreven, de vogelrijke vijvers of 'wijers' en natuurlijk de ruige grote grazers.
 5. Fietstocht De Wijers: Volg de knooppunten START-91-92-71-72-560-82-98-91-START (richting 95)

Domein Kiewit - Met wat geluk ontmoet je op één van de wandelroutes een kudde indrukwekkende gallowayrunderen. Foto: Wim Dirckx

Dieren en planten

De eerste natuurontmoeting bij een bezoek aan natuurgebied Kiewit is vaak een boomklever. Als verstokte bosvogel verkiest hij bossen en parken met dikke oude bomen. In Kiewit heeft hij zijn vaste stek in het bos tussen de parking en de gebouwen. Ook pikt hij frequent een graantje mee van de voederbollen aan het bezoekerscentrum. Je kan hem het hele jaar waarnemen, maar vooral in de winter krijg je hem vaak te zien, want schuw is hij helemaal niet. Zijn heldere fluittonen fleuren het kale bos al vroeg in het jaar op. Er liggen heel wat vijvers met kikkers en watervogels.

Met wat geluk ontmoet je op één van de wandelroutes een kudde indrukwekkende gallowayrunderen. Deze langharige, taaie maar vooral goedmoedige dieren vervangen de wilde paarden, runderen en edelherten die vroeger in deze streek leefden.

Top

Boomkikker - Kevin Feytons

 

 Top

Natuurbeheer

Domein Kiewit is eigendom van de stad Hasselt. Natuurpunt beheert er het natuurgebied: de bossen en weilanden tussen Kiewit en Bokrijk. Om het unieke landschap te beleven vind je in Kiewit veel knuppelpaden, vlonders en poelen. Je kan hier genieten van een stukje afwisselende, wilde natuur.

Voor het beheer van Kiewit worden gallowayrunderen ingezet. De galloway is een oud Schots ras, ideaal voor een natuurlijke begrazing. Tijdens de wandeling in natuurgebied Kiewit loop je in het begrazingsblok van de gallowayrunderen en is de kans groot dat je ze tegenkomt.

Over de natuur in Limburg kunnen we uren doorbomen. Want nergens in Vlaanderen is de natuur zo intens aanwezig en zo divers: uitgestrekte bossen, purperen heide, immense vijvergebieden en landduinen kleuren het landschap. Hier in Kiewit zorgen gallowayrunderen door hun onregelmatig graasgedrag voor een landschap vol afwisseling.

Beheerwerken herstellen de vijvers en vennen tot ideale biotopen voor salamanders en libellen. Wie weet, komt zo de boomkikker terug in het gebied!

Natuurgebied De Maten - François Van Bauwel

Verder wandelen in de buurt

 • De Maten: Genk - Zeer groot gebied - Meer dan 100 hectare

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
1.10km

Domein Kiewit - Haringsvijverroute

Toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen
3.20km

Domein Kiewit - Wildernisroute

Toegankelijk voor kinderwagens
4.20km

Domein Kiewit - Wijerroute

Niet toegankelijk voor kinderwagens
8.00km

Domein Kiewit - A.S.Adventureroute

Niet toegankelijk voor kinderwagens
26.40km

Fietstocht De Wijers - Volg knooppunten START-(95) 91-92-71-242-72-249-560-82-98-243-91-(95)-START

4.20km

Domein Kiewit - Gele route

3.40km

Domein Kiewit - Parkdreven route

12.10km

Domein Kiewit - Rode route

 • Parking Domein Kiewit

  Putvennestraat 112
  3500 Hasselt
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Vertrekpunt Bezoekerscentrum Kiewit

  Putvennestraat 112
  3500 Hasselt

Horeca

 • Natuurcafé Koe-vert, Putvennestraat 110, 3500 Hasselt (Kiewit)

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Natuurgebied Kiewit groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Natuurgebied Kiewit".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je natuurgebied Kiewit verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak bij Katleen Bollen 011-24 60 20, bc.kiewit@natuurpunt.be, www.natuurpunt.be/limburg

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.