Beschrijving van het gebied
Pommelsven ligt langs de Torteldreef vlakbij het Atheneum van Keerbergen. Van de eens zo grote heide bleef na de ontsluiting van het landelijke Keerbergen enkel Kruisheide en Pommelsven over. Ze zijn van uitzonderlijk grote waarde omdat ze de laatste getuigen zijn van de oorspronkelijke en typische heidefauna en -flora. Onder impuls van Natuurpunt werd het in 1984 aangekocht door de gemeente. In 2000 werd het beschermd als landschap door een ministerieel besluit van de Vlaamse Gemeenschap. Tenslotte volgde in 2005 de erkenning als natuurreservaat.
Pommelsven is 5 ha groot, waarvan ongeveer 2/3de wordt ingenomen door dennenbos. Het laagste gedeelte in het heidegebied is een natte, venig-zandige depressie met sterk wisselende waterstand.
Dieren en planten
Dophei en dé blikvanger, de zeldzame klokjesgentiaan, vind je in het centrale vochtige gedeelte van dit heidegebied waar vooral pijpenstrootje groeit. Op de hogere zandgronden staat grove den begeleid door zomereik, sporkehout, lijsterbes en ruwe berk. Opmerkelijk is hier het voorkomen van rankende helmbloem. Hier gedijen op de open plekken struikhei en bijbehorende korstmossen. In het bos tref je hoofdzakelijk grove den aan. Tientallen soorten solitaire bijen en solitaire wespen leven hier. Typisch zijn heizijdebij, heidezandbij en tal van graafwespen.
Natuurbeheer
Beheermaatregelen bestaan uit maaien, plaggen en verwijderen van boomopslag. Aanvullend grazen er sinds 2011 schapen die ook de historisch landschappelijke waarde verhogen. De gemeente is eigenaar van het gebied en Natuurpunt zorgt voor het beheer. Gelieve de dieren niet te voederen!
Toegankelijkheid
Vrij toegankelijk op de paden.

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Pommelsven groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een gids
Boek een afspraak bij Frans Heiremans heiremansfrans@gmail.comIets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.