Wandelen
Wim Dirckx

Silsombos

Kampenhout, Kortenberg
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Bezoekerscentrum
 • Eten en drinken
 • Speelnatuur

Het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout, is een paradijs voor natuurliefhebbers die houden van een stevige wandeling. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol. De bosorchissen, die in juni bloeien, vormen samen met de andere orchideeënsoorten het kleurrijke uithangbord van het gebied. Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen.

Toegankelijkheid

Het hele jaar door vrij toegankelijk op de wandelpaden. Honden welkom aan de leiband. Stevige stapschoenen of laarzen aangewezen. De routes zijn bij droog weer enkel geschikt voor kinderwagens met grote wielen. Bij regenweer kan je best een draag- of rugzak gebruiken.

Top

Leuk voor kinderen

Kinderen vinden al gauw de weg naar de speelweide naast het bezoekerscentrum.  De speelplek is uitgerust met een picknickbank en houten speelelement. De speelheuvel met klauterstammen en poelen zorgen voor uren avontuurlijk speelplezier.

Top

Silsombos

Beschrijving van het gebied

De driehoek Kortenberg-Kampenhout-Herent is ontegensprekelijk het groene hart van Midden-Brabant. Nooit heb je er het gevoel dat je in twintig minuten zowel in Brussel, Leuven als Mechelen kan zijn. Je vindt er dorpjes met klinkende namen als Erps-Kwerps en Nederokkerzeel, verrassende natuurgebieden, weidse landbouwvlaktes...

Het Silsombos straalt een mysterieus gevoel uit wanneer een sluier van mist je in de ochtendschemer door de moerassen begeleidt. Het gebied is bovendien een plek waar volkslegenden en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, is de spil waar tal van legendes rond hangen. Diep verscholen, aan de rand van een scherpe meander van de Molenbeek, staat de Zwarte Madam onder een eeuwenoude eik statisch te wachten op jouw passage door het Silsombos.

In de zomer vliegen er tientallen weidebeekjuffers in de buurt. Het is ook op deze plek dat je met een waakzaam oog nog net een ijsvogel kan zien wegvliegen. In de bloemenrijke graslanden tegenover de Zwarte Madam bloeit vanaf eind augustus de frêle herfsttijloos. De planten lijken wel elfjes die opspringen uit de groene grasvlakten. Plankenpaden loodsen je door de natste stukken in het gebied.

Top

Nachtegaal

Dieren en planten

De kroonjuwelen van het Silsombos zijn ongetwijfeld de duizenden bosorchissen die begin juni bloeien. Zij begeleiden nog meer moois zoals knolsteenbreek, echte koekoeksbloem, margriet en bijenorchis. De brede orchis is de eerste orchidee die al vroeg in mei de graslanden versiert. De grote muggenorchis, bergnachtorchis, brede wespenorchis en de grote keverorchis brengen het aantal orchideeënsoorten in het Silsombos op zeven. Een orkest van nachtegalen, sprinkhaanzangers, zanglijsters en blauwborsten maken je kleurrijke natuurervaring compleet.

Zo bijzonder en uniek de drassige graslanden zijn, zo indrukwekkend zijn ook de broekbossen. Vroeg in het voorjaar kan je er biodiverse schatten bewonderen. Eenbes, speenkruid, bosanemoon en slanke sleutelbloem kondigen elk jaar een nieuwe lente aan. De verscheidenheid tussen planten is niet alleen visueel, het natuurlijke geurenpalet in de voorjaarslucht prikkelt je met de uitgesproken lookgeur van daslook. In de zomer knipogen de tot twee meter hoge reuzenpaardenstaarten naar een prehistorisch verleden. Al is de reuzenpaardenstaart in vergelijking met zijn voorvaderen uit de tijd van de dinosaurussen slechts een dwerg. Fossielen bewijzen dat de paardenstaarten van toen tot dertig meter hoog waren!

Top

Silsombos

Natuurbeheer

Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos sloegen de handen in elkaar voor het beheer van het Silsombos. Via natuurbeheer proberen we de natuurrijkdom te verhogen, te behouden en te herstellen. We trachten een verscheidenheid aan planten (o.a. orchideeën) terug te krijgen wat ongetwijfeld de variatie aan dieren positief zal beïnvloeden. Populieren maken plaats voor orchideeën en natuurlijk bos. Sindsdien evolueerde het gebied niet alleen tot een paradijs voor fauna en flora, maar ook voor natuurliefhebbers. De biodiversiteit in het Silsombos is pure barok. Elk seizoen brengt iets uitzonderlijks.

In dit gebied loopt momenteel een LIFE-project. Lees er meer over.

 Top

Verder wandelen

Molenbeekvallei

Kastanjebos

Natuureilandjes van Zaventem

Floordambos - Peutiebos

Steentjesbos

Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
2.10km

Silsombos - Klimaatwandeling (groen)

3.20km

Silsombos - Rode Wandeling

4.20km

Silsombos - A.S. Adventure wandeling

2.20km

Silsombos - Olmenhoekwandeling (geel)

 • Silsombos - vertrekpunt Bezoekerscentrum Groene Vallei

  Lelieboomgaardenstraat 60
  3071 Erps-Kwerps
  Bekijk de vervoersmogelijkheden
 • Silsombos - vertrekpunt 't Silsomhof Kijk-doe-speelboerderij

  Olmenhoekstraat 49
  3071 Erps-Kwerps

Horeca

 • Bezoekerscentrum Groene Vallei huisvest Bar Bruis; de huiskamer aan de rand van het Silsombos. Je kan hier de hele dag terecht voor een ontbijt, snelle of juist uitgebreide lunch, koffie met vers gebak of een gezellige borrel en op vrijdagavond voor een gezellig etentje!

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Silsombos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Silsombos".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Silsombos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Ewoud L'Amiral, 0476-26 16 34, Ewoud.lamiral@natuurpunt.be

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.