- Toegankelijkheid
- Beschrijving van het gebied
- Dieren en planten
- Natuurbeheer
- Steun dit natuurgebied met een gift
- Verder wandelen in de buurt
Toegankelijkheid
Het hele jaar vrij toegankelijk op de paden. Laarzen of stevige wandelschoenen aangeraden. Honden welkom, aan de leiband. Bewegwijzerde routes starten aan de kerk van Ellikom.
Beschrijving van het gebied
De Abeek is een een van de meest natuurlijke laaglandbeken die Vlaanderen nog rijk is. De bovenloop vertoont nog de typische meanders en her en der vinden we ook de bijhorende moerassen vlak naast de beek. In Meeuwen-Gruitrode, Peer en Bocholt vormt deze beek de ruggengraat van het natuurgebied Vallei van de Abeek.
De Abeek begint op het militair domein (Meeuwen) en wordt gevoed met regenwater dat zich daar verzamelt. Door middel van enkele kleine sloten wordt het water samengebracht tot de eigenlijke Abeek. Onderweg liggen er veel kwelgebieden waar het oppervlaktewater van hoger gelegen delen uitkomt. Zo wordt de Abeek steeds groter en groter. In een kwelgebied is de ondergrond venig, moerassig en slecht bewandelbaar.
In de broekbossen staan veel voorjaarsbloeiers zoals speenkruid, witte klaverzuring, verspreidbladig goudveil en dotterbloem. Ze profiteren van het zonlicht vooraleer de bladeren aan de bomen komen. Eens de bladeren aan de bomen komt er te weinig licht in dit bos en kunnen er weinig bloemen bloeien.
Op natte gronden zoals langs de Abeek vind je elzenbroekbossen. Die bestaan vooral uit zwarte els (Alnus glutinosa). Een broekbos is een bos op natte ondergrond. De elzen kan je gemakkelijk herkennen aan hun kaarsrechte, donkere stam. Tijdens de wintermaanden profiteren vogels zoals sijzen van de zaden van de boom. Met honderden komen ze uit het hoge Noorden om hier te overwinteren. Ze leven dan bijna uitsluitend van de elzenzaadjes.
Elzenhout is heel duurzaam als het onder water gebruikt wordt voor constructies. Vroeger werden de duikers onder het kanaal gebouwd van elzenhout. Er zijn duikers, gebouwd met elzenhout, die al meer dan 200 jaar in gebruik zijn.
Dieren en planten
Je kan in het gebied nog enkele van de mooiste beekbegeleidende elzenbroekbossen van Vlaanderen vinden. In het voorjaar kleuren ze geel van de dotterbloemen. Je vindt er nog zeldzaamheden als paarbladig en verspreidbladig goudveil en moerasviooltje. Daarnaast zijn er tal van waardevolle hooilandjes met bijzondere soorten als knolsteenbreek, wateraardbei en holpijp. Op de drogere flanken van de vallei vind je dan weer heide- en schraalgraslandvegetaties.
De intacte beekstructuur en het relatief zuivere water maken de beek erg geschikt voor vissen. Eenentwintig soorten vis leven hier, waaronder enkele zeldzame soorten als beekprik en bermpje. Dit erg natte gebied is natuurlijk ook voor amfibieën erg belangrijk. De afdeling redt jaarlijks gemiddeld 4000 exemplaren van verpletterende autowielen, en is daarmee recordhouder in Vlaanderen.
De vallei is ook een ware hotspot voor insecten en spinnen. je vindt hier nog tal van bijzondere soorten. Meer dan 2.200 soorten ongewervelden werden er op naam gebracht.
Natuurbeheer
Van januari 2010 tot december 2015 vond er in dit gebied het Life-project “Life Abeek” plaats. Met Europese steun voerde Natuurpunt hier grootschalige natuurherstelwerken uit.
Steun dit natuurgebied met een gift
Stort jouw gift op rekening IBAN = BE56 2930 2120 7588, BIC = GEBABEBB van Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen en vermeld Project 8830 Vallei van de Abeek. Bij elke gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest.
Verder wandelen
Links
Horeca
't Kerkpleintje - Reppelerweg 181, Bocholt - kerkpleintje.be

- Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
- Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest
Help Vallei van de Abeek groeien
Gift via overschrijving
Op stap met een gids
Boek een afspraak bij Freddy Janssens freddy.janssens55@gmail.com of Eugenius Vanoosterhout eugene.vanoosterhout@telenet.beIets te melden?
Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.