Konijn
Hugo Willocx

Warandeduinen

Middelkerke, Oostende
Oppervlakte
Groot gebied - Tussen 50 en 100 hectare
  • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
De Warandeduinen is een kalkrijk duinengebied, een van de mooiste gebieden van de Middenkust. In juni staan er duizenden orchideeën in bloei. Je kan het gebied verkennen met de Kustwandelroute.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. De Kustwandelroute loopt door het gebied (tussen knooppunt 71 en 73). Je kan ook deelnemen aan wandelingen met een natuurgids, elke zondag in juli en augustus om 10u30. De gidsbeurten vertrekken schuin tegenover de watertoren.

Top

Beschrijving van het gebied

De Warandeduinen is een smalle duingordel die loopt over een lengte van ongeveer 2 km tussen Middelkerke en Westende. De breedte van de strook is beperkt, ongeveer 185 meter op het breedste punt. De watertoren van Middelkerke duidt het midden van het gebied aan. Het duinengebied ligt vlak aan zee, maar een belangrijk deel van de zee-invloed wordt verzwakt door de dijk, de appartementengordel en de koninklijke baan. De Warandeduinen zijn met de vele wandelpaden een echt wandelparadijs.

Als je door de duinen wandelt, dan zal het je niet ontgaan dat er veel verschillende planten groeien. Soms is wit de hoofdkleur, maar even later geel of rood en in de winter groen. De planten hebben zich aangepast aan de speciale omstandigheden dicht bij de zee: wind, zout, zand, extreme temperaturen en weinig water.

Top

Dieren en planten

In de Warandeduinen vind je een amfibieënpoel, blauwe zeedistel en een aspergesoort die liggend groeit. Jong en kalkrijk zijn de Warandeduinen, met spectaculaire verrassingen. Wilde asperge groeit normaal rechtop. Enkel in de Warandeduinen groeit een liggende variant. De belangrijkste zoogdieren in het gebied zijn konijnen, want zij houden het landschap open.

Andere plantensoorten die er voorkomen zijn duinsterretjesmos, muurpeper, duinviooltje, zeewolfsmelk, zeeraket, wilde tijm, kalkbedstro, geel walstro, rietorchis, gevlekte orchis, duizendguldenkruid en stijve ogentroost. Je vindt er ook heivlinders en bruine blauwtjes.

Top

Natuurbeheer

Het gebied is eigendom van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Waterwegen en Zeewezen, afdeling Waterwegen Kust. Natuurpunt staat in voor het beheer.

Top

Verder wandelen

De Blankaart

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
8.00km

Warandeduinen - Volg de Kustwandelroute - 71-73-74-72-71

Steun dit natuurgebied met een gift.
  • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
  • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Warandeduinen groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Warandeduinen".

Op stap met een gids

Boek een afspraak bij Hugo Desmet desmethugo@gmail.com, Edwin Baert edwin.baert@natuurpunt.be, Luc Hostyn luchostyn@gmail.com

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.